Elektronik Ticaretin (E-Ticaret) Vergilendirilmesi ve Kanunu

2016 Yılında Çıkarılan Bir Çok Yasa Gibi E-Ticaret Yapan Firmalara da Bir Çok Düzenleme Geldi… E-Ticaret ve Vergilendirme Yasaları Hakkında Tüm Bilgiler Haberimizde…

Yeni Düzenlemeler Sonrası E-Ticaret Vergilendirilmesi

Keşfedildiği ilk günden itibaren internet yavaş yavaş değil oldukça hızlı adımlarla dünyamızda yerini aldı. Günümüzde insanlar internet aracılığıyla iletişim kurabilmekte ver her  önemli detay internet sayesinde anında öğrenebilmektedirler. Televizyon ve radyolar bile internette yerini aldı. Kişinin aklına gelebilecek her türlü bilginin saliseler içerisinde ulaşılabilir oluşu her ne kadar kişiyi memnun etse de bu durumdan endişelenen ve yakın gelecekte kişilerin internet sayesinde ulaşabilecekleri yerden memnun olmayacak bir kesim de mevcut.

Elektronik ticaret kavramı 1995 yılından itibaren varlığını sürdüren ve bu anlamda oldukça gelişmeler sağlayan bir ticaret şeklidir. Kişilerin ürünlerini tanıtım yoluyla başkalarına pazarlayabildiği ve internet üzerinden ödemelerini tahsil edebildiği oldukça kolay bir satış şeklidir.

İnsanların artık sokağa çıkmadan sadece internet sayesinde yapabildikleri alışverişler kişiyi özgürleştirmekten çok, robotlaştırmak tadır. Her şeyin en kolayını seçmek isteyen insanlar için internet kullanımı bir bağımlılık derecesini çoktan almıştır. İnternetin her şeyi çok hızlı bir şekilde ulaştırabilmesi sayesinde e- ticaret kavramış doğmuştur. E-ticaretin açılımı ise elektronik ticarettir. E-ticaret sayesinde ülkeler birbirlerinin pazarlarına rahatlıkla ulaşabilmekte ve pazar araştırmasını kolaylıkla yapabilmektedirler. Bu da ülkeler arası bir bağ durumunu ortaya çıkarmaktadır. Şirketler, ne kadar uzaklıkta olursa olsun her türlü müşteriye ulaşarak ihtiyaçlarına cevap verebilmektedirler. Bu anlamda özellikle kullanılan e-postalar sayesinde şirketler kolaylıkla anlaşabilmekte ve birbirlerine yardımcı olabilmektedirler. Özellikle bilgisayar programları ve müzik- video albümlerinin satışını ve ulaştırılmasını daha da kolaylaştırmıştır. Ödemelerin de oldukça güvenli şekillerde yapılması ile birlikte internette devrim niteliğinde bir tarih yazılmıştır. Fakat elektronik ticaret vergilendirmesi internet kadar hızlı gelişemediği için birçok sorunu da beraberinde getirmiştir.

Bankalararası Kart Merkezi yani BKM’nin yaptığı açıklamaya göre; Tükiye, e- ticaret hacmi 2009 yılında 10 milyar TL’yi geçmiştir. Fakat bu hacmi hesaplamak için BKM pos cihazları üzerinden bir değerlendirme yaptıkları için internet üzerinden ödeme yapılamayan ürünler adına bir bilgi verememektedir.

Öncelikle elektronik ticaret vergi kaçırılması oldukça kolay bir yer olduğu için bu vergilendirme kurallarının bilinirliğinin de yetersiz oluşu ile bazı sorunlar meydana gelmektedir. Örneğin, vergi  kaçırmanın aslında çok daha fazla vergi kaybına uğradığı bir gerçektir. Fakat işletmelerin çoğu bu konuda bilgisiz olduğu için vergi kaçırmaya devam edebiliyorlar. Tabii bunlara kimin elektronik ticaret yapan kişilerden ne kadar vergi alınacağı ve bu vergileri kimin ne şekilde toplayacağı belirsizlikleri de eklenince konunun detaylı bir şekilde yetkili makamlarda tartışılması gereğini alıyor.

Son olarak bu anlamda yapılan bir açıklamaya göre ‘’Maliye bakanlığı; elektronik defter, belge ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi muhafaza ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye, elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer alması gereken bilgileri internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında Maliye Bakanlığına veya belirleyeceği gerçek veya tüzel kişilere aktarma zorunluluğu getirmeye, bilgi aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu Kanun kapsamına giren işlemlerde elektronik imza kullanım usul ve esaslarını düzenlemeye ve denetlemeye yetkilidir.” Maddesiyle elektronik ticaretinde denetlenmesini kolaylaştırmıştır.

Elektronik ticaret ile uğraşan şirketlerin katma değer vergisi ve damga vergisi vermeleri gerektiği açıkça beyan edilmiştir. Fakat iki vergi içinde detaylar net bir şekilde belirlenmediği için elektronik ticaret adına vergilerin detaylandırılması mümkün olmamıştır.

Resmi Gazetedeki E-ticaret Kanununu Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.