2024 Yılında Dolar Ne olacak? 2024 Yılı Dolar Tahminleri ve Beklentiler

2024 Yılında En Çok Merak Edilen Konulardan Biride Dolar Ne Olacağı … Dolar 2024 ‘de çıkacak mı İnecek mi? Dolar 2024 Yılında Kaç TL Olacak? Dolarda Durulmalı mı? 2024 Yılı Dolar Beklentileri ve TCMB Kur Politikası ve Tahminler… Tüm Detaylar Haberimizde…

2024 Yılında Dolar Ne Olur

2024 Yılında Dolar Ne Olur sorusunu Dünya gazetesi yazarlarından Jülide Yiğittürk, detaylı şekilde ele alarak en sıkıntılı sene sonu olasılıklarını açıkladı. Uzman kişilerin tahminlerine göre sene sonu dolar kuru 40 TL civarlarında olacak diyen Jülide Yiğittürk, fakat belirtilen rakamın 29 TL’nin Üzerlerine çıkmayacağının da konuşulduğunu sözlerine ekledi. Amerika’nın para birimi olan doların en sıkıntılı sene sonu tahmini 41.20 TL civarında tahmin edilmektedir. Ancak uzman kişilerin genel olarak yapılan tahminlerinde ise bu rakam sene sonunda 49.70 TL civarlarında beklenmektedir.

Para piyasalarının önemli uzman kişileri tarafından yapılan açıklamalara göre de önümüzdeki sene sonunda Amerikan dolarının 49.70 TL’nin üzerine çıkmayacağı yönünde ortak fikri bulunmaktadır. Son günlerde yaşanan dolardaki değişikliklerde, reel sektördeki doların 49 TL olabilir şeklinde yapılan söylentilere de uzmanlar kesin olarak beklemiyoruz yanıtını vermiş bulunmaktadır.

2017-yili-dolar-ne-olur

  • Kurlardaki Dalgalanma Nedenleri

2024 Yılında Dolar Ne Olur sorusu Türkiye’deki ileri gelen finans şirketlerin açıklamalarında tüm iş alanlarını yakından alakadar eden Amerikan dolarının Türk lirasına karşılık olarak verdiği cevaplar aşağı yukarı birbirine yakın ve bağlantılı seyreden bir yapı içerisinde olmaktadır. Amerika, ülkede yapmış olduğu başkanlık seçimleri sonrasında da Türkiye’deki para piyasaları etkilenmiş bulunmaktadır. Yapılan seçimin hemen arkasından aralık ayında yaklaşık % 50 – % 70 oranında değişiklikler görülmektedir. Dolayısı ile para piyasalarında gelişmekte olan tüm ülkeler, kendi bünyelerinde çıkış kapıları aramaktadır. Merkez bankası tarafından yapılan faiz indirimi, kredi seviye belirleme kurumundan verilen not indirimi, Ohal, terör ve Musul – Suriye operasyonları da iç sebepler arasında yer almaktadır.

Türkiye’de doların ateşi turizm döneminde biraz sönebilir. Yaz ayları gelmesi ile kesin olmamakla beraber Rus Turistlerin bu sene Türkiye’ye akın etmesi bekleniyor. Ayrıca Turizm Bakanlığı da reklam çalışmalarına Ocak 2024 itibari ile start verecek. 2024 yaz aylarında en azından dolar biraz nefes alması bekleniyor.

dollar-2017-yaz-aylarinda-ne-olur

  • Saklanmış Olan Riskler

                Bu güne kadar Brexit etkisinin para piyasalarına çok kısa vade de olduğu görülmektedir. Gündem değiştirebilecek yeni konular oldukça bu durum geri plana atılarak yeni dönem içinde AB’nin ve Brexit’in gelebilecek olması unutulmaktadır. İçeri ki bölümde ise Fitch’nin not indirimi konusunda çalışmalara gidebileceği çok dillendirilmese de Cuma akşamları para piyasalarında gergin anlara sebep olmaktadır. Öte yandan da ülke içerisinde sürekli gündem de olan Başkanlık seçimlerinin de etkileri şu sıralarda önemli derece de akılları karıştırmakta ve para piyasalarında önemli noktalar arasında bulunmaktadır. Uzmanlar tüm bu konular ile alakalı olarak 2024 yılının başlarında not düşüşüne Fitch tarafından beklemektedir.

Fitch not indiriminin bankacılık sektöründe maliyet artışı olabileceğini göstermektedir. Türkiye’nin koalisyon kuvvetleri dışında para piyasalarını rahatsız edebilecek unsurların Musul hususu ile olabileceği de açıkça görülmektedir. Bu ihtimalden dolayı azalabilecek para piyasaları üzerinde bulunan etki de hafiflemektedir. Fakat ileri ki dönemde bu risk yakından izlenmesi gereken konular arasında bulunmaktadır. Merkez bankası ekim ayı içerisinde faizler konusunda her hangi bir değişiklik yapmazken ayrıca para piyasaları ile ilgilenen ekonomistlere faiz indirimlerinin devam edebileceği hususunda renk vermektedir. 2024 Yılında Dolar Ne Olur diye soracak olursak, güçlenen Amerikan dolarının iç piyasalara yansıma hareketleri, TCMB’ YE uzun bir ara verdirebilir gibi görünmektedir. Eğer böyle bir ara gerçekleşmez ise kurlar enflasyona oranla aşırı derecede artış gösterebilir duruma gelebilmektedir.

Özetlemek gerekirse 2019 yılı doların ortalama olarak fazla hareket etmediği bir yıl oldu. Fakat 2024 yılındaki siyasi hareketlenmeler ve olası erken seçim gibi kararlar doları yukarıya doğru çekebilir. Covid konusundaki gelişmelerde dünya ekonomisini son derece etkileyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.