2024 Yılı Borsa Ne Olacak ? Düşer mi? Yükselir mi? Tahmin ve Beklentiler

2024 Yılı Bir Çok Olay ve Sorunla Geçti. Peki 2024 Yılında Borsayı Neler Bekliyor? Borsa Çıkar mı Yoksa İner mi? Yatırımlar Neye Göre Yapılmalı? Borsayı 2024 Yılında Neler Bekliyor… Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

2024 Yılı Borsayı Neler Bekliyor?

Dünyanın çok hızlı büyüme göstermiş olduğu son yıllarda, bazı konularda ve durumlarda zayıflıkların da belirgin olmaya başladığı görülmektedir. Ancak 2024 Yılı Borsa Ne Olur sorusuna en belirgin cevap olarak artış gösteren bu belirsizlik durumuna rağmen 2024 senesi içerisinde gelişim gösteren ülkeler tarafından yönetilen borsalardaki pozitif fiyatlandırmalar, en etkin destekleme araçları olmaktadır. 2022 senesinde yaşandığı gibi 2024 senesinde de aynı tema içerisinde devam edileceği düşünülmektedir. Zayıf adımlar ile ilerleyen küresel büyümedeki gelişmiş nedenlerden dolayı ülke, Merkez Bankası’nın işlettiği para politikaları ile duruşlarının korunmasını beklemektedir.

borsa-2023-te-cikarmi

  • Pozitif Algılama Devam Edecek Mi?

                Genişleme gösteren politika şekillerinin küresel ekonomi açısından aktivite ile birleşerek beklenilen ölçülerde katkı sağladığı görülmemektedir. Bu nedenle de gelişmiş ülkelerin Merkez bankaları ek genişlemeler konusunda da alan daraltmaları yapmaktadır. Bu sebepten dolayı 2022 senesinden değişik olarak 2024 Yılı Borsa Ne Olur sorusuna cevap olarak seviyelerin yüksek tutularak gelişmekte olan diğer ülkeler arasında çok daha detaylı bir şekilde seçici olunması beklenmektedir. Olasılıklarının daha düşük görüldüğü diğer kısımda bulunan senaryo, bu sene kuvvetli olarak küresel ekonominin zayıflama göstermesi ve enflasyon oranlarından daha uzak kalınmak istenmesi sebebi ile FED, normalleşmek adına süreci tereddütlerle yürütmektedir. ABD ekonomisi ile iyiye gitme yönünde gelişimler gösterilmesi ile tekrardan normalleşme süreci konusunu gündemine alarak, faiz artışlarının devam etmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerin sahip olduklarına risk algılamasının sert düşeceği tahmin edilmektedir.

borsa-istanbul-2017

  • Ülke Ekonomilerinin Görebileceği Riskler

Küresel zayıflama ve büyüme çalışmalarının sürmesi ayrıca genel fiyatlandırmalar üzerinde aşağılara doğru giden yol ile riskler belirlenmeye devam etmektedir. Ülke ekonomilerinin bu duruma yönelik olarak riskin gündemlerinde kalabilecek nedenleri ise her ülkenin kendi borsasında gelişim gösteren dalgalanmalar sonucunda olabileceği tahmin edilmektedir. Bunların yanında MSCI GOÜ endeksi ile alakalı piyasa çarpanlarının birleşmeleri ile işlemler görülmektedir. Beş yılın ortalamalarına göre %20,5 prim ile işlemler görülürken, 1,55 cari PD/DD ise son 5 senelik ortalamasının % 3,4 prim ile F/K çarpanı ile alakalı belirginlikler göstermektedir. Bu durumdan dolayı MSCI – GOÜ endekslerinin yükselme eğilimlerini aralıksız bir şekilde sürdürülebilmesinin  ve ön kısmında görünen aşağı yönlü risk unsurları şeklindeki durumları belirlenmektedir.

borsa-2017-de-ne-olur

GOÜ endekslerinin değerlemeleri itibari ile üst seviyelere ulaşmasından dolayı kısa zamanda yükseliş göstermesini devam ettirebilme açısından BIST ile yaşanabilecek olan yükselme seviyeleri önünde belirebilecek önem arz eden baskı unsurları bulunmaktadır. Fakat küresel bazlarda risk oluşumlarının olumlu şekillerde seyretmeye devam etmesi durumunda hali hazırda bulunan seviyeler itibari ile BIST, MSCI ve GOÜ ıskonto almış bir şekilde işlem gösterilerek pozitif ayrışmalar sağlanmaktadır. 2024 Yılı Borsa Ne Olur sorusunun en ayrıntılı cevapları arasında bu dönemdeki periyot içerisinde Türkiye’de yaşanmış olan başarısız darbe teşebbüsünün BIST’i performans açısından negatif olarak etkilediği göz önünde bulundurulmalıdır. BIST endeksleri, 15 Temmuz gecesi yaşanılan ve başarısız olan darbe girişimden sonra satış baskısı altında kalarak dört gün içerisinde %13,6 oranında değer kaybetmiş bulunmaktadır. Fakat daha sonralarda bu endeksin, başarısız olan darbe girişiminin ardından 21 Temmuz’da görmüş olduğu en düşük kapanış seviyelerinden bu yana kaybetmiş olduğu % 9 oranı ile yükselişe geçtiği görülmektedir.

2024 yılının başından bu aya kadar bakıldığında MSCI – GOÜ endekslerinin BIST 100 endeksi ile karşılaştırması yapıldığında % 3,9’luk pozitif artış izlediği görülmektedir. Bunların dışında piyasa çarpanlarının da BIST 100 endeksi kendi ortalaması ve MSCI – GOÜ endeksine göre iskonto almış şekilde işlem yapıldığı görülmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.