21. Yüzyılda Türkiye ve Dünya Strateji ve Öngörüleri

21. Yuzyılda Dünyada ve Türkiye’de Neler Olacak?

21. yy 1 Ocak 2001 ile 31 Aralık 2100 tarihleri arasını kapsayan bir yüzyıllık dilimdir. 1 Ocak 2001 öncesi olan 20. Yy da yaşanan dünya savaşları, Çanakkale savaşı, Ay’a gönderilen ilk füze, yaşanan ekonomik kriz ve darbeleri görmem mümkündü. 21. Yy da ise Türkiye yine ekonomik krizler geçirmiş ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinden çıkamamıştır. Siyasi anlamda da birçok badireler atlatan Türkiye, ilerlemeler kaydetmiş olsa da ülke ekonomisini çok yükseltememiş olsa da tamamen düşürmemiştir. Özellikle istihdam anlamında çalışmalar yapan Türkiye, bu anlamda gerekli devlet desteklerini sağlayarak çalışmaya teşvik politikaları uygulamışlardır. Gerek ithalatta gerekse ihracatta öne çıkmak için birçok yol izleyen Türkiye, Gümrük Birliği anlaşması ile oldukça fazla avantaj kazanarak ham madde ihtiyacının büyü bir kısmını yurtdışından da karşılayabilmiş ve yerli sermaye ile üretim yapabilmiştir.

21. yy Dünya’sı ele alınacak olursa, birçok ülke de yaşanan ileri derecede başarıları gösterebilmek mümkün. Özellikle her ülkede bilinen ve kullanılmaya çok müsait olan ‘’Batılılaşma’’ terimi 21.yy Dünyasında da karşımıza çıkacak ve Rusya’yı etkileyecektir. Rusya, demokratikleşme ve batılılaşma anlamında büyük adımlar atmış olsa da esas ve Rusya’yı batılılaşmaya zorlayan amaç; Batılı ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda oluşan nedenler vardır.

21.yy Dünyasında karşı karşıya kalınan sorunlardan bazıları; ırkçılık, terör, milliyetçilik, batıcılık düşüncesi, bölgesel ve etnik hakimiyet amaçları gibi sorunlar örnek olarak gösterilebilir. Ülkelerde yaşanan ekonomik problemler gün geçtikçe düzelmek yerine hız kaybederek para değerinin düşmesine sebep olurken, özellikle Türkiye’de yaşanan siyasi sorunlarda göze çarpmaktadır. Türkiye askeri anlamda yeterli üsse ve donanıma sahip olsa da bazı azılı güçler karşısında yeterince hakimiyet sağlayamamaktadır. Ama azılı güçlerinde Türkiye üzerinde bir hakimiyet kurduğu asla söylenemez.

Ayrıca, Türkiye’de kurulmaya çalışılan Kürdistan projesi, gerçeklikten uzak ve bu anlamda ciddi uğraşların verildiği bir savaş halini almıştır. Özellikle doğu şehirlerini etkileyen bu savaşta karşılıklı olarak ciddi kayıplar verilmektedir.

Sadece Türkiye’de yaşanmayan terör problemleri özellikle Suriye’yi derinden etkilemiş ve ülkede insanların yaşamalarına izin verilmeyecek duruma getirilmiştir. Bir savaş başlayan Suriye’de kişiler hızla göç etmek zorunda kalmakta ve evlerini arkalarında bırakmak zorunda kalacaklardı.

Savaşlar dışında Türkiye 21. Yy da yeni bir anayasaya sahip olmuş ve bu doğrultuda gündemler belirlenmiştir. İstihdam sorunlarının azaltılmaya çalışılması, kadın işçilerin artması ve çocuk istismarların önlenmesi gibi çalışmalar da Türkiye’nin 21. Yy da gündeminde olan konu başlıklarıdır.

21.yy dünyasında gerek ekonomik anlamlarda gerekse doğal kaynakların pazarlanması anlamında bazı sorunlar yaşanmaktadır. Türkiye’ye doğalgaz pazarlayan Rusya, zaman zaman batılı güçler etkisinde kaldığı için Türkiye ile bu anlamda anlaşma sağlayamayacağını ve doğal gaz paylaşımını durdurmak istediğini de belirtmiştir. Bu anlamda Türkiye’de aranan enerji kaynağı çalışmaları da oldukça başarılı bir hal alırken, olası doğal gaz kesintisinde ülke kendi imkanları ile iptal edilen anlaşmanın zararlarından etkilenmemesi için projeler üretmektedir.

Türki jeopolitik anlamda da oldukça üstün bir konuma sahip olduğu için birçok ülkenin ticari mal taşıma gemileri Türkiye’nin boğazlarından geçmektedir.  Bu yüzden diğer ülkelerin Türkiye ile herhangi bir anlaşma sağlayamaması durumunda, Türkiye boğazlarını bu ülkelerin geçişi için durdurma hakkını da sahiptir. Ayrıca vergilendirmeye tabii tutması, vergi oranlarının arttırılması gibi imkanlara sahip olan Türkiye, dünya gündemini de bu sayede elinde tutabilmektedir. Devletin yaptığı teşvikler dolayısı ile yurtdışı fuarlarına katılabilen Türkiye, üretim kapasitesini de geliştirebilmekte ve dünya pazarında adını duyurabilmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.