Asgari Ücretle Geçinme Yolları ve Borçsuz Yaşamın 6 Altın Kuralı

Asgari Ücretle Çalışanlar İçin Uzman Ekomomistler Tarafından Hazırlanmış 5 Altın Tasarruf Yöntemi… Asgari Ücretli Çalışanlar Borçsuz Nasıl Geçinir. Asgari Ücretle Normal Standartlarda Yaşamak Mümkün müdür? Ayrıntılar Haberimizde…

Türkiye’de 13 milyon çalışan bulunmakta ve bu çalışanların 5 milyon civarı Asgari ücret ile çalışmakta. Faka günümüz şartlarında bu maaş kimseye yetmemekte. 2016 yılında asgari ücret 1300 TL civarını çıkarılmış olsa da bir aileyi bırakın bekar birine bile yetmesi çok zor. Asgari ücretle geçinmek mümkün fakat bazı kurallara uymanız gerekmekte. Aşağıdaki kurallar tamamen uzmanlar tarafından hazırlanmıştır. Kesinlikle size yardımcı olacak ve rahat nefes almanızı sağlayacak kurallardır.

1 Kural : Tasarruf 

Evet ilk ve en önemli kural tasarruf. Zaten maaşım az kıt kanaat geçiniyorum ne tesarrufu diyebilirsiniz. Fakat ufak tefek konulardan keserek tasarruf edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse hafif yırtık bir pantolonu kendiniz dikebilirsiniz. Yada ısınma konusunda evinizi çok ucuz basit yöntemlerle kapı ve pencerelerinize sünger çekip ısınma giderlerinizi azaltabilirsiniz. Markete giderken kesinlikle bir liste yapın. Marketlere girdiğinizde insan onuda alalım bunuda alalım moduna giriyor. Hazırladığınız alışveriş listesine kesinlikle uyun.

2 Kural : Yaşadığınız Yer Seçimi

En önemli kurallardan biride oturduğunuz yer seçimidir. Misal İstanbul gibi bir metropolde oturuyorsanız önceliğiniz metro ve metrobüse yakın yerlerde ev tutmaya çalışın. Tabiki bu noktalarda kiralar pahalıdır. fakat bu yerlere biraz mesafeli olan yerler daha ucuzdur. Biraz daha istanbul dışı yerlerde oturabilirsiniz. Seçeceğiniz evlerin küçük olmasına dikkat Edin. Küçük evler kesinlikle bir çok konuda size tasarruf ettirecektir. (ısınma bakım temizlik v.b)

3 Kural : Borçlanmadan Kaçının

Evet zor durumlarda tabiki borç alınır. Fakat çok zor duruma girmeden borç alamya çalışmayın. Sağlık v.s konusunda ihtiyaç olmadığı sürece bor yapmamaya çalışın. Öncelikle şunu da bilmelisiniz ki borç borçla kapanmaz. Benimde çevremde olan maalesef bazı insanlar kredi kartı borçlarını başka karttan nakit çekerek kapatmaya çalışmaktadır . Maalesef bu yöntem ilk zamanlar rahatlık getirse de kısa bir süre sonra diğer kart masraf ve faizi yine belinizi bükecektir. Belki zor gelecek fakat Kredi kartı kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kredi kartı insanları alışveriş yapmaya ilmekte. Cebinizde paranız harcamanızı ötelemek en doğru iştir.

Kural 4 : İndirim Takibi ve Aktüel Takibi

Artık her yerde süpermarketler ve marketler zincirleri mevcut. Üşenmeyin ve hepsinin broşürlerini alın. Yada internetten takip edin. Öncelikle migros gibi mağazalarda genelde indirim bol gözükse de farklı ürünler ile fiyatları dengelerler. Fakat size tavsiyem A101 Bim ve Şok gibi marketleri takip etmeniz. Bu marketlerdeki ürünler hem son derece uygun hemde kaliteli. Haftanın belli günleri özel indirimler yapıyorlar. Misal su alacaksanız A101 yada Bim’i tercih edebilirsiniz. 5 Litrelik bir su 1.60 Kuruş. Suculardan su aldığınızda ise en ucuz 19 Litrelik su 8 TL . A101 veya Bimden aldığınız sular da son derece kaliteli sular.  20 Litre su 6.4 TL ye gelmektedir. Hele ki yaz aylarında size iyi bir tasarruf sağlayabilir. A101 Aktüel ve Bim Aktüel  ürünleri linklerdeki sitelerden takip edebilirsiniz.

Kural 5 : Yemek  Yapmayı Öğrenin Evde Yemek Yiyin.

Bekar yada evli fark etmez. Kesinlikle evde yemek yapmayı öğrenmelisiniz. Alacağınız Yarım Kilo kıymayı bile 4-5 parçaya bölerek rahatlıkla 4-5 yemekte kullanabilirsiniz. Söyle düşünmek gerekiyor. Dışarıda yediğiniz en basit döner ekmek bile size içecekle beraber 15 TL civarına gelmekte. Kıymanın kilosu 30 TL civarında olduğunu düşünürseniz tam doyamayacağınız bir yemeğe 15 TL ödemiş olacaksınız neredeyse yarım kilo kıyma parası.

Kural 6 : Giderleri Takip Etmek ve Bütçe Planlaması Yapmak

Aslında en önemli kurallardan biride bütçe takibidir. Giderlerinizi kesinlikle tutmalısınız. Bir ajandaya aylık olarak ödediğiniz faturaları yaptığınız alışverişleri kira ulaşım gibi tüm giderlerinizi yazın. Bunlardan hangisini dahada azalta bileceğinize bakın. Genellikle elektrik su ve doğal gazı kısarak kesinlikle güzel bir tasarruf edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.