Bahar Alerjisi ve Polen Alerjisinden Kurtulma,Özel Tedavi

Bahar Ayları Geldi… Polenler Havalarda Uçuşuyor… Bahar Alerjisi ve Polen Alerjisi Olanlar Dikkat Bu Haber Sizin İçin…

Doğa için ağaçların çiçek açması ve tomurcuklanması kışın bittiğinin işaretiyken, birçok kişi için polen alerjisi ve bahar alerjisi gibi mevsimsel alerjilerin habercisidir. Genellikle Hapşırma ,Burun Tıklanması gibi basit ama geçmeyen belirtileri mevcuttur. Türkiye’de insanların %60 inin bahar aylarında bu polenlere alerjisi olduğu belirtilmektedir.

Tıbbi ilaçlar bu alerjileri kontrol altına tutmak için yardımcı olabilir. Ancak sık sık ortaya çıkan alerjileri nasıl önleyeceğinizi bilirseniz, ilaç kullanımını en aza indirebilirsiniz.

Polen: Bahar mevsiminde polenlerin dolaşmaya başladığını dışarıdaki arabaların üstünü kaplayan yeşilimsi-sarı tozdan anlayabilirsiniz. Bu toz ağaçların, otların ve çiçeklerin yeniden oluşmasına yardımcı olur. Bahar aylarında özellikle ağaç polenleri alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.

Küf: Aynı polen gibi havada serbest dolaşır. Bahar aylarında daha çok rüzgarlı havalarda etkisini gösterir. Soğuk havaların başladığı kış mevsiminde etkisini yitirir.

Polen Alerjisi ve Bahar Alerjisini Önlemenin Yolları

Şiddetli küf ve polen alerjisi yaşıyorsanız, büyük olasılıkla Nisan ayından Kasım ayına kadar evinizin pencerelerini kapalı tutmanın sizin için cazip olduğunu düşünüyorsunuzdur. Ancak bu doğru bir davranış değil. Çünkü dışarıda rahatça gezinen polen ve küf oluşumları pencereler kapalı olsa da kapıdan, bacadan ya da havalandırmadan bir şekilde evinize girecektir.

Peki alerjilerden etkilenmemek ve güzel havaların tadını çıkarmak için ne yapabilirsiniz?

  • Sıcak, kuru ve rüzgarlı günler polenlerin havada serbestçe dolaşmasını kolaylaştıran zamanlardır. Bu nedenle polen alerjisi olanlar en çok böyle zamanlarda etkilenirler. Sıcak, kuru ve rüzgarlı günler polenlerin havada serbestçe dolaşmasını kolaylaştıran zamanlardır. Polen alerjisi olanlar en çok böyle zamanlarda etkilenirler. Polen alerjisi probleminiz varsa daha serin ve az rüzgarlı günlerde dışarıda vakit geçirmeye çalışın. Mesela yağmurdan sonra dışarıya çıkmak en iyi seçenektir. Çünkü yağmur havada serbest dolaşan polenlerin yatışmasını sağlar.
  • Havadaki polen miktarı sabahları daha yoğundur. Bu nedenle açık hava etkinliklerini günün diğer bölümünde planlayın.
  • Polen miktarının fazla olduğu zamanlarda dışarıda olmanız gerekiyorsa, koruyucu gözlük ve maske kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık basit maskeler işinizi görecektir.
  • Dışarıdan eve geldiğinizde üzerinize yapışan polenlerden kurtulmak için kıyafetlerinizi çamaşır sepetine, kendinizi de vakit kaybetmeden duşa atın.

Evde polen alerjisini önlemenin yolları nelerdir?

Dışarıdan eve girdikten sonra polen alerjisinden kurtulduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira polenler kedi, köpek ve hatta ayakkabılarınız ile evinize kadar girmektedir. Eve giren polenler halı ve perdelere yapışarak sizi etkilemeye devam ederler.

Evde polen alerjisi için yapabilecekleriniz:

  • Pencerelerinizi kapatın, klima ya da havalandırmayı çalıştırın.
  • HEPA filtreli elektrikli süpürge ile evinizi süpürün. Süpürme sırasında alerjinizin tetiklenmemesi için koruyucu maske kullanın.
  • Yıkadığınız çamaşırları güzel havalarda balkona asmak oldukça ideal gibi görünebilir. Ancak çamaşırlarınız alerjenleri evinize getireceğinden, polen alerjisi problemi yaşayanlar için hiç mantıklı değildir.
  • Ayakkabılarınızı mutlaka dışarıda çıkartın.

Polen ve küf gibi alerjenlerden tamamen kaçınmanız imkansıza yakındır. Ancak makalemizde sıraladığımız önlemleri aldığınız takdirde, bir nebze olsun bahar alerjisinden uzak olup baharın tadını çıkartabilirsiniz.

Polen Alerjisi yaşayanların uzak durması gereken gıdalar!

Eğer polen alerjisi gibi mevsimsel alerji probleminiz varsa, bu gıdalar ve içecekler alerjinizi artırabilir.

Maydanoz

Özellikle kızılağaç ve huş ağacı gibi ağaç polenlerine alerjiniz varsa, içerdiği çapraz reaktörler nedeniyle maydanoz tüketmeniz hassasiyetinizi artırabilir.

Domates

Hem histamin hem de çapraz reaktörler açısından zengin olan domates, çim polenlerine alerjisi olanlar için kötü bir seçim olabilir. Polen alerjisi hassasiyetinizin artması durumunda domatesten uzak durmanız gerekebilir.

Badem

Badem ağaç poleni alerjisi olanlar için en kötü kuruyemiş tercihidir. Alerji mevsimi olarak bilinen bahar aylarında badem, bademli çikolata ya da içinde badem olan tüm gıdalardan uzak durmanız yararınıza olacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.