Bankacı Maaşları, Bankacı Nasıl Olunur Şartları Neler? Bankacılık Okulları

Türkiye’de Rahat Olduğu Düşünülen Mesleklerin Başında Gelir Bankacılık. Aslında Dışarıdan Görüldüğü Kadar Rahat Değildir. Son Derece Stresli ve Sıkıntılı Mesleklerdir. Fakat İŞinizi Yaptığınız Sürece Yeriniz Garantidir ve Yükselebilirsiniz. Peki Bankacı Nasıl Olunur? Bankacı Maaşı Ne Kadar? Bankacı Olmak İçin İstenen Şartlar Neler Bankacılık Okullarına Nasıl Girilir ve Bankacılık Sınavları Hakkında Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Bankacı Nasıl Olunur?

Bankacı olmak için üniversitelerin bankacılık bölümlerinden mezun olanların bankacı olabileceği gibi, lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerin sayısal ( mühendislik, işletme, iktisat, teknik öğretmenlik v.s. gibi ) bölümlerinden mezun olanlar da bankacı olabilirler. Bu bölümlerden mezun olanlar bankaların iş alım sınavlarına başvurarak, sınavlar da başarılı olmak şartı ile bankacı olma hakkını elde ederler. Bankalar personel alımı ilanına ek şartlar da koyabilir. Mesela belli bir yaş sınırını aşmamış olmak ya da yabancı dil seviyesi gibi olabilir.

Bankacı Maaşları

Bankada çalışan banka personeli maaşları değişen oranlara sahiptir. Bankada hangi pozisyonda çalışılıyor ve ne kadar bir süre deneyime sahip ise kişi ona göre maaş değişir. Çalışılan bankanın büyüklüğüne göre de maaş değişir. Bankada genel müdür olarak çalışan bir kişinin maaşı bankanın büyüklüğüne göre 400 000 TL ile 1 000.000 TL arası rakamlar da değişir. Şube müdürü maaşları da 7000 TL ile 14 000 TL arası değişir. Bunun dışında gişe memuru maaşları da 2000 TL civarıdır. İşe yeni başlayan en düşük kadronun maaşı asgari ücret yani 1300 TL’dir. Banka müfettiş ve iç kontrolör maaşları da 2500 TL’ den başlar. Şube kontrolü olarak çalışanların maaşları da 20 000 TL civarındadır .

Bankacılık Okulları

Sayısal puanla bir lisans bölümden mezun olanların bankacı olabileceği gibi mezun olduğun da bankacı olarak mezun olunacak bölümlerin olduğu özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri vardır. Bunların dışında da bankacılık okulları vardır.

Bankacılık okullarının amacı, bankada ki hedeflerine ulaşmak için yani yönetici adayları yetiştirmek için bir gelişim programıdır. bankacılık okuluna katılan öğrencilere ekonomi, finans, hukuk, muhasebe, kredi bilgisi, risk yönetimi ve pazarlama – satış alanın da teorik bilgiler verilir. Bu bilgileri yerinde uygulamak amacı ile de hangi bankaya ait bankacılık okuluna gidildi ise o banka da staj imkanı verilir. Bankacılık okulunda uygulanan bu programa katılan kişiler, girişimcilik, inovasyon, analitik düşünme, sorun çözme ve stratejik düşünme alanların da bilgi birikimine sahip olurken iyi bir yönetici adayı olmuş olurlar.
bankalarin-maaslari

Bir çok bankacılık okulu bulunmaktadır. Bankacılık okulu eğitim süresi 1 yıl olup, bu 1 yıllık sürenin 9 ayı akademik, 3 ayı pratik olarak yani staj süresin de, geçen bir programdır. bankacılık okuluna gitmek için belli başlı şartları taşımak gerekir. Bu şartlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından yoksun olmamak, herhangi bir taksirli suç işlememiş olmak, erkeklerin askerlik ile ilişiği olmamak, resmi bir kuruluşa mecburi hizmeti olmamak, sağlık olarak bir engeli olmamak, en az lisans mezunu olmak, bankacılık okulunun belirlediği yaş haddini aşmamak, en az bir yabancı dil bilmek, 4 yıllık eğitim veren fakülte ve yüksek okulların ( mühendislik, ekonometri, iktisat, işletme, maliye, muhasebe, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, bankacılık, sigortacılık, aktüerya, sermaye piyasası, matematik, istatistik, ekonometri, finans, iş idaresi, yönetim ve organizasyon, uluslararası ticaret ) ilgili bölümlerinden mezun olmak, bu okulların dışında bir bölümden mezun olanlar master ya da doktora yapmış olma şartı ile bankacılık okullarına gidebilir. Bu yazılı olan şartları taşıyanlar istedikleri bir bankacılık okuluna başvuru yapabilir ve kontenjan dahilin de kabul edildikleri takdirde de bankacılık okuluna devam edebilir.

Mesela Ziraat Bankası bankacılık okuluna gidenler, başarı ile okulu bitirdikleri takdir de Ziraat bankasında görevlendirilirler. Okul ücretsizdir ama okulu bitirip de Ziraat bankasında çalışmak istemeyen tazminat ödemek zorunda kalabilir. Genel olarak da bankacılık okullarının çalışma şekilleri bu şekildedir.

Yorumlar
  1. Serap güneş dedi ki:

    Ben iki yillki muhasebe okuyorum bu yil son bankacilik sinavlarina girmeyi dusunuyorum ve bunun icin ne yapmam lazim