Bankaların Yasal Takip Sistemi ve Yasal Takip Süreçleri (YTS)

Günümüzde Bankalardan Aranıp Size Yasal Takip Sürecine Girebileceğinizi Belirten Bir Banka Yetkilisi İle Karşılaşan İnsan Sayısı Bir Hayli Fazla… Peki Nedir Bu Yasal Takip Süresi…

Bankalar ve borç. Yasal işlemin başlaması için gerekli olan iki kelime. Kredi çektiniz ya da kredi kartı çıkardı iseniz bu sistem tam da sizin için yapılmış demektir. Evinize, işyerinize, bizzat paranıza icra mı geldi? İşte bu durumda yasal takip sistemi uygulanmaktadır. Peki, nedir bu sistem?

Yasal Takip Sistemi Nedir?

Kredi ve ya kredi kartı borcunun zamanında ödeneceğine dair bankalarla daha öncesinden yapmış olduğunuz anlaşma çerçevesinde borcunuzun ödenme tarihi geldiğinde ve bunun üzerinden genelde 90 gün geçtikten sonra başlayan sisteme denir. Bu sistem Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yasal olarak görevlendirilen uzmanlar tarafından yürütülmektedir. Siz imzalamış olduğunuz anlaşmayı her maddesine kadar kabul etmiş bulunursunuz. Bu durumda borcunuzu vaktinde ödemelisiniz. Eğer ödemezseniz bankalar şu aşamaları sırasıyla faaliyete geçirir:

1-Yasal takip sistemi başlamadan evvel mail, telefon, posta gibi iletişim araçlarıyla sizlere ulaşır ve borcunuzun ödenmesi için elbette elinden geleni yapar.

2- Yapılan bu uyarılardan sonra eğer hâlâ borç ödenmezse artık yasal takip sistemi dediğimiz süreç başlamış olur. Bu durumda var olan borç ve faiz üzerine, başta imzalamış olduğunuz anlaşma dâhilinde belirli miktarlarda faiz arttırmaları olur.(Genelde %30 civarında olur. İlk etapta imzaladığınız anlaşmaya göre %100’e kadar çıkabilmektedir.)

3-Peki, eğer hâlâ o borç, üstelik faizli borç ödenmemiş ise ? Bu durumda;

A-Gelirinize icra konulur

B-Evinize icra konulur

C-Kefil olarak belirttiğiniz şahısa veya şahıslara icra konulur vs.

Peki, Ne Yapmalı?

1-Öncelikle krediyi çekmeden veya kredi kartı çıkarmadan evvel ön bilgi mahiyetinde; internetten, çevreden, kitaplardan ve bizzat bankaların kendilerinden sorup soruşturmanız gerekmektedir.

2-Bankaların sizlere imzalatacağı anlaşmaları her maddesini itina ile okuyarak incelemeniz gerekmekte. Aksi takdirde sürecin sonunda borcunuz faiz ile artar.

Yasal Takip Sistemi Kaç Günde Sonuçlanır?

Yasal takip sistemi ortalama 20 gün ile 40 gün arasında sonuçlanmaktadır. Bankaların yoğunluğuna göre bu süreç azalabilir yada artabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.