Bilgisayar ve Notebook Açılırken Bip Seslerinin Anlamları ve Çözümleri

Bilgisayardan Gelen Bip Sinyallerinin Anlamları Neler? Bilgisayara Görüntü Gelmiyor ve Bip Sesi Varsa Neler Yapmalı? Bilgisayar Açılırken Öten Bip Seslerinin Anlamları Neler? Uzun ve Kısa Bip Seslerinin Anlamı Nedir? Tüm Sorularınızın Cevapları Özel Haberimizde…

Bilgisayar ilk icat edildiğinden beri hatalar bip sesleri ile uyarı verdirilmektedir. Bip sesleri genellikle kısa ve uzun sinyaller olarak oluşur. Bu bip seslerinin hepsinin bir anlamı vardır. Bilgisayarın saatinden tutun işlemcinin ısınması ramlardeki sorundan ekran kartı arızasına kadar tüm sorunlar size açılışta bip sesleri ile bildirilir. Anakartlar da bulunan bu bip uyarı sistemi tüm bilgisayarlar için aynı geliştirilmektedir. Aslında bip sesleri sizi uyararak ileride olası daha büyük sorunlara karşı önlem almanızı sağlar. Fakat bu bip sesleri genel olarak Ramlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ilk önce ramlarinizi kontrol etmelisiniz. Sizler için bilgisayar ve notbooklarda karşılaşacağınız bip seslerinin anlamlarını ve gelen bip uyarısının çözümlerini hazırladık.

bilgisayardan-gelen-bip-seslerinin-anlamlari

Bip Sinyallerinin Anlamları:

Birden Fazla Kısa Bip Sesi Gelmesi: 

Birden fazla gelen bip sesleri Anakart arızasına işarettir. Genellikle elektriksel sorunlarda bu uyarıyı alırsınız. Ekrana görüntü gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda ise anakartınızın beslemelerini kontrol etmeniz gerekir. Anakartın kondansatörleri kontrol edilmelidir. Eğer notebookta açılırken birden fazla bip sesi geliyorsa ve cihazın garantisi varsa kesinlikle garantiye cihaz gönderilmelidir. Cihazın garantisi yoksa ve notebook açma konusunda bilginiz varsa anakartınızı kontrol etmelisiniz.

Sürekli Bip Sesi:

Bilgisayarınızda sürekli bip sesi geliyorsa güç kaynağınız da arıza bulunmaktadır. Yedek bir güç kaynağı ile kontrol edebilirsiniz. İleride büyük sorunlar açılmaması için bu uyarıyı dikkate alıp güç kaynağını değiştirmeniz gerekmektedir. Notebookta gelen sesler için ise kesinlikle bir notebook tamircisine götürmelisiniz.

1 Uzun Bip Sesi :

Bir uzun bip sesi bilgisayarınızdan geliyorsa “Bellek Temizleme Hatası” Alıyorsunuz. Bu gibi durumlarda Ramları değiştirebilirsiniz. Sorun düzelecektir.

1 Uzun 1 Kısa Bip Sesi :

Bilgisayarınızda 1 Uzun 1 Kısa Bip sesi alıyorsanız Anakart veya Biosta arıza olduğu anlamına gelir. Genellikle bios pilinde sorun olabilmektedir. Bios pilini değiştirerek tekrar bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz.

bip-seslerinin-anlami

1 Uzun 2 Kısa Bip Sesi :

Ekran kartınızda arıza olduğu anlamına gelmektedir. Ekran karınızı söküp tekrar takın ve bağlantılarını kontrol edin.

1 Uzun 3 Kısa Bip Sesi :

Ekran kartınızda ısınma olduğu zamanlarda bu uyarıyı alırsınız. Ekran kartının üstündeki fanların düzgün çalıştığından emin olmalısınız.

2 Kısa Bip Sesi:

2 kısa bip uyarısı bilgisayarınızın açılışında geliyorsa Bellek Eşlik hatası anlamına gelir. Ramlarınızı kontrol etmelisiniz. Ramlar 2 adet ise 1 ‘ini çıkarabilir deneyebilirsiniz.

bip-sesleri-ve-ram-hatasi

3 Kısa Bip Sesi:

3 Kısa bip uyarısı aldığınızda “Belleğin ilk bölümünde hata olduğu” anlamına gelmektedir. Bu gibi durumlarda ramları değiştirerek çözebilirsiniz.

4 Kısa Bip Sesi :

4 kısa bip sesi uyarısı “Timer Hatası” anlamına gelmektedir. Timer hatası genellikle bios pili bitmeye yakın uyarı verir. Bios a girip bios saatini doğrulamanız gerekmektedir.

5 Kısa Bip Sesi :

Bilgisayarınızdan 5 Kısa bip sesi geldiğinizde “İşlemci ile alakalı bir hata” olduğu anlamına gelir. Genellikle ısınma problemlerinde bu sesli uyarıyı vermektedir. İşlemcinin yeteri kadar soğutulduğuna ve fan sisteminin doğru çalıştığına emin olmalısınız.

6 Kısa Bip Sesi:

Bilgisayarınızda 6 kısa bip uyarısı geliyorsa klavye işlemcisinde sorun bulunduğu anlamına gelir. Çok nadir yaşanan bir durumdur. Böyle durumlarda ise notebooklarda klavye girişlerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

7 Kısa Bip Sesi:

7 kısa bip uyarısı geldiğinde İşlemcinizde anormal bir durum olduğu anlamına gelir. Bilgisayar ekranına görüntü gelmez. İşlemcinizi öncelikle bir çıkarıp tekrar takmalısınız. Büyük ihtimal işlemcinizde bir arıza bulunmakta. Garanti dahilinde değiştirebilirsiniz. Garantisi yoksa yeni bir işlemci almanız gerekecektir.

bip-sesleri-islemci-hatasi

8 Kısa Bip Sesi :

Nadirde olsa 8 kısa bip sesi uyarısını alıyorsanız Ekran kartınızın ramlarinde sorun var demektir. Ekran kartınızı kontrol etmelisiniz.

9 Kısa Bip Sesi : 

9 kere arka arkaya bip sesi uyarısı aldığınızda Bios romunda bir hata olduğunun işaretidir. Bios romu kontrol edilmelidir. Bu gibi durumlarda bilgisayara görüntü gelmez.

10 Kısa Bip Sesi : 

10 kısa bip sesi arka arkaya geliyorsa CMOS okuma yazma hatası demektir. Anakart firmware güncellemesi yapmanız tavsiye edilir.

cmos-hayasi-bip-sesi-uyarisi

11 Kısa Bip Sesi: 

11 kısa bip sesi aldığınızda Tampon Bellek Hatasına işarettir. Tampon bellek hataları Ramları değiştirerek çözebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Abdullah Arslan dedi ki:

    Sadece bir kez kısa bip sesi gelip açılıyor bunun anlamı nedir