BSMV ve KKDF Nedir, Neden Kesilir? Nasıl Hesaplanır?

Banka İle İşi Olan Havale Eft Gibi İşlemler Yapan Hatta Şans Oyunu Ödemesinde Bile Karşınıza KKDF ve BSMV Adı Altında Kesintiler Çıkabilir. KKDF ve BSMV Nedir? KKDF ve BSMV Neden Kesilir? KKDF ve BSMV Kesintileri Geri Alınabilir Mi? KKDF ve BSMV Nasıl Hesaplanır… Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

BSMV ve KKDF Nedir, Nasıl Hesaplanır

Bankayla haşır neşir olmak durumunda kalmış her kişinin karşılaşacağı terimlerin arasında BSMV ve KKDF de yer alıyor. Peki ne anlama geliyor bu kısaltmalar ?

BSMV Nedir

BSMV, Banka Sigorta Muamele Vergisi açılımının kısaltmasıdır. Banka ve sigorta işlemlerinin ardından ödenmesi gereken bir vergidir. BSMV, şuan için %5 oranında uygulanmaktadır. Örneğin göndereceğiniz EFT neticesinde işlem ücretiniz 100 TL ise, BSMV 5 lira olacak ve siz bankaya 105 TL ödeyeceksiniz. Banka da sizden aldığı bu ekstra 5 TL’yi devlete ödeyecek. Şimdiye dek BSMV için ne kadar ödediğinizihiç fark etmediyseniz bunun gayet doğal olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bazı bankalar, komisyonları tüketiciye BSMV dahil olarak sunabiliyor. Böylece arada kaynayıp giden bir ücret olarak kullanıcı ne kadar BSMV ödediğini fark etmeyebiliyor.

BSMV Her İşlem İçin Alınan Bir Ücret midir ?

BSMV muafiyeti olan bazı durumlar vardır. Örneğin konut kredisindeki faizlerde BSMV muafiyeti söz konusudur. Bu tip istisnai durumlar haricinde bankanın kullanıcıdan tahsil ettiği hemen hemen bütün işlemlerde BSMV alınıyor. Kullanıcı, bütün işlemleri için bu vergiyi ödeyeceğinin bilincinde olarak kredi almalıdır.

BSMV Nasıl Hesaplanıyor ?

Aylık faiz ve anapara miktarlarının her ay farklılık gösterdiğini biliyoruz. BSMV ise aylık faiz tutarının %5’i olarak hesaplanır ve ödemeleriniz boyunca her ay BSMV, bu ödemelere yansıtılır.

KKDF Nedir

kkdf-nedir

KKDF, Kaynak Kullanım Destekleme Fonu’dur. Müşteriden tahsil edilen bir başka ücret de KKDF’dir. TCMB bünyesine bağlı olarak 88 yılında, yatırımların yönlendirilmesi amacı güdülerek kurulan bir fondur. Fonun en önemli kaynağı bankaların verdiği krediler üzerinden KKDF oranına bağlı olarak alınan kesintilerdir.

KKDF Nasıl hesaplanır

KKDF de faiz ve ana para üzerinden hesaplanır. Ancak oranı çok daha yüksektir. 2009 yılında bu oran iken 2010 yılında ‘e çıkarılmıştır.

KKDF Her Banka İşlemi İçin Alınan Bir ücret midir ?

KKDF’de de BSMV’deki gibi bir durum söz konusudur. Konut kredisi için nasıl ki BSMV muafiyeti söz konusuysa, KKDF ücreti de alınmamaktadır. Bireysel ve ticari olarak çekilen diğer tüm kredilerde KKDF ödenir.

KKDF ve BSMV Hesaplamalarına Örnek

KKDF ve BSMV Hesaplamalarına bir örnek verelim. Örneğin kredinin faiz oranı %1.40 olsun. Bu durumda KKDF oranı üzerinden 0.21 olur. BSMV Hesaplamasında da yine 1.40 olan faizi kullanıyoruz fakat bu kez oran %5 olacak. %1.40’ın %5’i üzerinden, BSMV ücreti 0.07 çıkıyor.

Sonuç olarak;

KKDF ve BSMV = 0.28 oluyor. Ödenmesi gereken bu iki tutar, sonuçta aylık faiz oranına eklenerek toplam bir ücreti oluşturuyor. Yani kredinin faiz oranı sonuçta 1.40+0.28’den 1.68 oluyor. Bankalar, kredi ürünleri için faiz miktarı belirtirken bu ek ücretleri de ekleyerek kullanıcıların önüne sunarlar. Bu yüzden, kredi kullanmadan ve almadan önce bu oranlara dikkat ederek kredinin aylık ödeme tutarı hesaplanmalıdır. Bu sayede rakamlar farklı sürprizler yaratmayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.