El-Kaide Nedir? El-Kaide Neden Kuruldu? Kim Kurdu? El-Kaide’nin Amacı Nedir?

El-Kaide Terör Örgütü Popüleritesini Kaybetse de Yinede İsminden Söz Ettirmeye Devam Ediyor… El-Kaide Örgütü Nedir El-Kaide’nin Gerçek Amacı Nedir? El-Kaide Neden Kurulmuştur? Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

El-Kaide örgütü nasıl ve nerede kuruldu? 

El- Kaide örgütünün ismi al-qaidah’ dan gelmektedir. El-Kaide örgütü 1988 yılında kuruldu. Soğuk savaş sırasında Afganistan’ ı Sovyet Rusya’ dan koruma amaçlı olarak kurulmuştur. İlk olarak Afgan topraklarını korumuş ve iyi bir topluluk olarak gözükmüştür. daha sonra denetimsiz kalarak terör faaliyetlerine girişmiştir. Sovyet Rusya’ nın ülkeden çekilmesinin ardından da cihada devam edilmesi gerekildiği kararı alındı.

El-Kaide Örgütün amacı nedir?

Örgütün amacı Şer’ i hükümlerle yönetilen yeni bir devlet kurmaktır. Bu amaç doğrultusunda Batı’lı ülkeleri Müslüman topraklarından çıkartmayı hedeflemiştir. Bu hedefi silahlı mücadele ile gerçekleştirmektedir. Örgüt hedefleri doğrultusunda hiçbir şeyden çekinmeyen kanlı bir terör örgütüdür. ABD, AB, Avustralya, Kanada, İsrail, Japonya, Hollanda, İngiltere, Rusya, İsveç, İsviçre ve Türkiye El-Kaide örgütünü terör listesine almıştır.

El-Kaide örgütünü kim kurmuştur?

Usame Bin Muhammed Bin Avad Bin Ladin tarafından örgüt kurulmuştur. Usame Bin Ladin 10 Mart 1957 doğumludur. Yirminin üzerinde evlilik gerçekleştirmiştir. Şu anda on binlerce üyesi olduğu bilinmektedir. Ayrıca diğer İslam örgütleriyle de bağlantısı bulunmaktadır. Usame Bin Ladin, 1994 yılında Suudi Arabistan vatandaşlığından men edildi. El-Kaide örgütü en büyük İslam örgütüdür. Usame Bin Ladin’ i arama çalışmaları Başkan Bill Clinton tarafından başlatılmıştır. Usame Bin Muhammed Bin Avad Bin Ladin uzun yıllar boyunca aranmış ve Amerikan özel güçlerinin yaptığı bir operasyon sonucunda 2011 yılında yakalanmıştır. Yaşadığı evde ölü olarak ele geçirilmiştir. Bulunduğunda yanında ailesi de ölü olarak bulunmuştur. Öldürülmesinin ardından örgütün şimdiki lideri Eymen el- Zevahiri’dir.

El-Kaide örgütü nerede kuruldu?

El-Kaide örgütünün nerde kurulduğu bilinmese de ilk olarak Afganistan’ da ortaya çıktığı bilinmektedir. Köylerde sosyal hayatı bulunmayan gençlerin genellikle toplanma yerleri camilerdir. Camilerde bulunan kişiler tarafından konuşulup ikna edilecek örgüte alınmaktadır. Cihat uğruna ölünürse, cennete gideceklerine dair düşünce oluşturuyorlar. Gençlerin bu örgütten çıkmasının tek yolu, cihat yolunda şehit olmasıdır.

El-Kaide örgütünün amacı ve neden kurulmuştur?

Örgütün amacı Batı ülkelerinin olmadığı bir İslam devleti kurmak ve bu devleti Şeriat kurallarına göre yönetmektir. Bir nevi halifeliğin geri gelmesini istemektedirler. Bu hedef doğrultusunda belli terör faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir. Diğer örgütlerde yetiştirilen teröristleri kendi bünyesine almaktadır. Örgüte üye olan herkes eğitimden geçer. Bu eğitimler oldukça zorlu ve çetin bir eğitimdir. Yöneticilerinin hepsi iyi eğitimli kişilerdir. İsrail’ in yok olması bir diğer hedefidir. Birçok örgüt El-Kaide örgütüne bağlıdır. Örgütler kendi başlarına eylem yapabildikleri gibi El-Kaide örgütü ile birlikte de eylem yapmaktadırlar. Birçok terör eyleminin sorumlusu olarak El-Kaide örgütü gösterilmektedir.

El-Kaide örgütünün en büyük kanlı eylemi

El-Kaide örgütü örgütünün en kanlı saldırısı ikiz kuleler saldırısıdır. El-Kaide örgütüne bağlı kişiler tarafından kaçırılan uçakla 11 Eylül 2001 tarihinde gerçekleştirilen bir intihar saldırısıdır. ABD’ de 4 yolcu uçağı 11 eylül 2001 tarihinde 19 El-Kaide örgütü üyesi tarafından kaçırılmıştır. Kaçırılma sonrasında uçaklar ikiz kulelerin 94 ve 98. katlarına çarparak bir intihar saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda bina 104 dakika sonra yıkıldı. Olayda uçakları kaçıran 19 El-Kaide örgütü üyesi, aynı zamanda uçakta ve yerde bulunan 2974 kişi hayatını kaybetti. 11 Eylül saldırısı sonrasında ABD başkanı George W. Bush, Önce Afganistan’ ı ve ardından Irak’ ı işgal etti. Saldırı sonrası ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkede Müslüman karşıtı gösteriler başladı. Türkiye’ de ise en büyük eylemi 2003 yılında İstanbul’ da gerçekleşen terör eylemi olarak bilinmektedir. 15 ve 20 Kasımda 4 ayrı noktada gerçekleştirilen patlamalar sonucunda birçok kişi yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir. Örgütün eylemleri hala devam etmektedir.

 

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.