En İyi En Etkili Migren İlaçları Tavsiye Edilen En Yaygın Kullanılan…

Türkiye’de Her 12 Kişiden 1 Kişi Migren Ağrısı Çekmekte. Günümüzde Net Bir Çaresi Bulunmasa da Bazı İlaçlar Migren Ağrıları İle Baş Edebiliyor. Sizler İçin En Etkili En Başarılı ve En İyi Migren İlaçlarını Derledik.

Migren Nedir?

Normal baş ağrısından farklı bir hastalık olup, tedavisi nörolojik olan migren, doktorlara sıklıkla gidilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Migren hormonlarının aktiflik oranı genç yaşlı kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Migren nedir? sorusu herkesin merak konusu olmaktadır. Erkeklerin %8`inin, kadınların ise tahmini olarak %20 gibi bir kısmının migren hastalığına yakalandığı bilinmektedir. Migren daha çok baş bölgesinde ağrı, zonklayıcı veya şiddetli şakak olarak adlandırılan bölümde sabit olmaktadır. Eğer baş ağrınızın seviyesi çok yüksek ise ve ataklar şeklinde belirtiler gösteriyorsa bu ağrılara migren ağrısı diyebiliriz. Migren atakları bazı kişilerde 1 yıl içerisinde 1-2 kez, kimi kişiler ise ay içerisinde birkaç defa görülebilmektedir. Aşağıdaki bazı ilaçlar reçetesiz migren tedavisi için eczanelerden satın alana bilinmektedir.

Migrene Ne İyi Gelir?

Çok güçlü şiddette olan migren ağrısına ne iyi gelir sorusu migren hastalıklarının cevabını aradığı sorulardan biridir. Migren ağrısı bazı zamanlarda hastaları çok zor durumlara soksa bile ağrıyı biraz da olsa hafifletmenin yolları bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında migrenler için hafifletici etkisi olduğu bilinen kahve yer almaktadır.

Kahvenin içerisinde kafein maddesi bulunması nedeni ile migren ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Migren atağını his ettiğiniz andan sonra 1-2 saat ara ile bir fincan taze kahve içmeni sizin için faydalı olacaktır. Diğer bir özelliği ise kafeinin uyuşturucu etkisinin olmasıdır. Bu özellik sayesinde ağrının anlık olarak hafiflemesi sağlanmaktadır.

En Etkili En Çok Tavsiye Edilen ve Kullanılan Migren İlaçları

Triptan

Triptan türündeki ilaçlar migrenden şikayetçi olan çoğu hasta için etkili bir çözüm olmaktadır. Bu ilacın en bilinen özelliği beyni besleyen damarları daraltarak eski haline getirmesidir. Nus sinirlerinin boğumunu da daraltarak migren ağrılarını azaltması bu ilacın etkileri arasında yer almaktadır. Bu ilaç serotoninle akraba olduğu için migren tedavisinde sıkça tercih edilmektedir. Farklı triptanlar çoğu zaman migren ağrılarını büyük oranda azaltmaktadır. Triptanlar tamamen güvenilir olmaktadırlar.

Triptan tipli ilaçların en büyük yan etkilerinden biri de baş ağrısının yeniden şiddetlenmesidir. Tedavinin ilk zamanlarında işe yarayan ancak sonradan etkisini kaybeden triptanların yerine yeni bir ilacı kullanmak gerekmektedir. Baş ağrısının yeniden şiddetlenmesi rekürrens olarak bilinmektedir. Rekürrens, triptan tedavilerinden sonra oluştuğu zaman genellikle %20 ile %40 oranları arasında kendisini yeniden belli etmektedir. Bunun yanı sıra, triptanların ciltte duyu bozukluklarına da yol açtıkları bilinmektedir.

Sumatriptan

Sumatriptan genellikle akut migren ataklarında kullanılmaktadır. Diğer migren tipli ağrıların azaltılmasında da yaygın olarak tavsiye edilmektedir. Bu gibi ağır ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. İlacın yan etkileri bulunduğu için tüm özel durumlarınızı (hamilelik, geçirdiğiniz ameliyat ve s.) doktorunuza bildirmelisiniz.

Sumatriptan’ın yan etkileri arasında adale ağrısı, vücutta uyuşma, yorgunluk, nefes almakta zorlanma gibi semptomlar zaman-zaman kendini göstermektedir.

Avmigran

Avmigran ilacı beynin çevresindeki damarları daraltarak migren ağrılarını azaltan bir etkiye sahiptir. Sersemleme, çarpıntı ve mide bulanmasıyla birlikte gelen ani ataklarda bu ilaç tercih edilmektedir. Ayrıca ilacı kullanmadan önce alerji yaratacak bir durumun olup olmadığını da öğrenmelisiniz.

İlacın tam kullanım şeklini doktorunuzun reçetesi doğrultusunda belirlemelisiniz. Belirtilen dozu aşmamaya özen göstermelisiniz. İlacı bir bardak dolusu suyla tok karnına içmeniz gerekmektedir.

Trexima İlacı

Son yapılan araştırmalara göre, şu anda deneme aşamasında olan Trexima isimli ilaç, migrene iyi gelen iki ilacın etkisinden daha çok işe yaramaktadır.

Trexima ilacı, Pozen Inc. isimli büyük İngiliz firması olan GlaxoSmithKline ile beraber üretilmektedir. Trexima, GlaxoSmithKline`ın, etken maddesi sumatriptan yapılmış olan migren ilacı Imitrex`i naproksen olarak bilinen sodyum ile birleştirmektedir.

Yeni karışımlar ile ilaç Trexima`yı yapan Pozen firması, geçtiğimiz aylar boyunca yapmış olduğu açıklama zamanı, ilacı piyasada satışa sunmak için ABD Gıda ve İlaç İdaresi`ne başvurunun kabul edildiğini ve ürünlerin Ağustos aylarının başından sonra piyasada yerini tutabileceği belirtildi.

Aprol Fort İlacı

İlacın etken maddesi Naprosken sodyum olmaktadır. Aprol Fort ilacı, vücutta bulunan ağrı ve çeşitli iltihaba neden olan hormonları azaltmaktadır, ağrı kesici aynı zamanda iltihap giderici etkiler göstermektedir. Bundan başka ateş düşürücü gibi bir özelliği de bulunmaktadır.

Aprol Fort bel ağrısı, sırt ağrısı, burs ve tendon ağrısı gibi ağrıların giderilmesinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bu ilacın kullanımı 16 yaşın üzerinde olan yetişkin ve gençler için uygun görülmektedir. Bu ilacı migren ağrısının karşısına geçmek için kullanabilir ve tablet şeklinde olduğu için kolaylıkla içerek bir nebzede olsa ağrıların azalmasına sebep olabilirsiniz.

Zomig İlacı

Bu ilacın etken maddesi ise Zolmitriptan`dır. Zomig ilacı, beynin etraf bölgesinde yer alan kan damarlarını daraltarak çalışmasını sağlayan güçlü bir migren ilacıdır. Işığa, sese hassasiyetin olması, mide bulantısı, baş ağrısı ve başka migrenin aktif hale gelmesini olanak sağlayan maddelerin çoğalmasını engellemektedir, hatta azalmasına neden olmaktadır.

Zomig ilacı, aura ile beraber görülen ya da aura olmadan görünmekte olan migren ataklarının tedavici için kullanılmaktadır. Bu ilacı kullanmadan önce gerekli olan talimatları okumak sizin hayati sağlığınız için çok yüksek önem taşımaktadır.

Imıgran İlacı

Sumatriptan ya da ilacın içerisinde bulunan diğer bileşenlere karşı herhangi bir alerjiniz bulunuyorsa, sağlığınız açısından kullanmamanız önerilmektedir. Kalp atar damarlarınızda daralma gibi durumlar mevcut ise veya göğüs ağrınız varsa, kalp krizi geçirmişseniz kullanmanız önerilmemektedir.

40 yaş üstünde erkek veya kadın iseniz, sigara ya da nikotin tedavisi alıyorsanız kullanabilirsiniz. Sara nöbet geçirdiyseniz ya da karaciğerde böbrek hastalığınız bulunuyorsa kullanabilirsiniz. Imıgran tedavi sonrasında uyuşukluk olabilmektedir. Bu gibi durumlara her zaman dikkat etmeniz gerekmektedir. Imıgran ilacı diğer ilaçlar ile kullanılacaksa mutlaka doktorunuz ile bu konu ile ilgili görüşmelisiniz.

Yukarıdaki anlatılan ilaçlar sadece genel bilgi vermek içindir. Kesinlikle doktorunuza danışmadan bu ilaçları kullanmayınız. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.