Ev Yapımı En Sağlıklı Kalıp Gibi Yoğurt Nasıl Yapılır?Özel Püf Noktaları

Artık Evinizde Hem Sağlıklı Hemde Katı Kıvamlı Yoğurt Mayalayabilirsiniz. Sizin İçin Evde En Güzel Yoğurt Yapma Yöntemini Araştırdık. Kesinlikle Bu Tarif İle Yapacağınız Yoğurt Hazır Yoğurtlardan Farksız Olacak Tek Farkı Çok Daha Sağlıklı Olması…

Doktorların son zamanlarda üzerinde ısrarla durdukları konulardan birisi de marketlerden alınan yoğurtların yenmesi yerine evde kendi yaptığımız yoğurtların tüketilmesidir. Beslenme uzmanları ve doktorlar kendi yaptığımız yoğurtların besin değerleri açısından çok daha zengin ve içinde tüm yararlı bakterilerin bulunduğunun üzerinde özellikle durmaktadırlar. Aşağıda evde yoğurt yapımı tarifini bulabilirsiniz.

Yapılışı

2 kilo taze inek sütü ( bulunabilirse manda sütü) çelik bir kaba koyulur ve orta ateşte kaynayana kadar ısıtılır. Kaynayan sütün taşmaması için içine bir adet çelik kaşık koyarsanız sütünüz taşmayacaktır. Fakat bu her zaman aynı sonucu vermemektedir ve bazen süt taşabilmektedir. Eğer yoğurdunuzun daha katı olmasını istiyorsanız kaynayan sütünüzü fazladan 20 dakika kadar daha kaynatmanız gerekir. Bu sayede sütün içinde bulunan su daha fazla buharlaşacak ve sütün su oranı azalacağından yapılacak yoğurt daha katı kıvamda olacaktır. Kaynattığınız sütü serçe parmağınızı içine batırdığınızda çok az yakacak ısıya gelinceye kadar soğumaya bırakınız. Daha sonra mayalama işlemine geçiniz. Mayalama işlemi için bir kilo süt için yarım çay bardağı maya yeterli olacaktır. Maya için marketten aldığınız yoğurttan yarım çay bardağı alıp saklamanız yeterli olacaktır. Kaynayıp soğuttuğunuz sütü koltuğunuza ya da yatağınıza koyun. Mayanızın içine 2-3 yemek kaşığı ılık hale gelmiş sütünüzden koyun ve hafifçe sulandırın. Daha sonra mayanızı tencerenin her köşesine eşit oranda dökün ve sütünüzü hafifçe karıştırın. Tencerenizin üzerine bir tülbent ya da ince bir havlu serin ve kapağını öylece kapatın. Serdiğiniz bu tülbent ya da havlu buharı emecektir. Aksi halde kapağını kapadığınız sütten çıkan buhar tekrar tencereye dökülecek ve yoğurdunuzun üzerinde bir su tabakası oluşacaktır. Daha sonra tencerenin etrafını ve üzerini sıkıca kapatın ve 4 saat bekleyin. 4 saat sonra yoğurdunuz hazır demektir. Kapağını açın ve 20 dakika kadar dışarıda bekletin ve daha sonra dolaba koyun. Bir tam gün asla yoğurda dokunmayın. Dolapta mayalanma süreci iyice tamamlanacak ve yoğurdunuz katı kıvamını bulacaktır.

Yoğurdunuz zaman içinde sulanacaktır. Bu doğal bir şeydir ve yoğurdun içindeki neredeyse tüm yararlı unsurlar bu suyundadır. O nedenle asla bu suyu dökmeyiniz ve eğer ayran yapacaksanız bu suyu mutlaka kullanmaya dikkat ediniz. Bağırsaklar için, mide ve kemikler için son derece faydalı bakterilere ve kalsiyuma sahip yoğurdun her gün tüketilmesi doktorlar tarafından yazılı ve görsel basında mütemadiyen söylenmektedir.

 

Sizlerde yukarıdaki tarife uyarak kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Bundan 4-5 yıl öncesine nazaran artık büyük şehirlerde de taze süte ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Hatta internet üzerinden koyun, inek ve manda sütü getirmek bile artık mümkündür. Soğuk zincirle ve hiç bozulmadan kapınıza kadar taze süt getirebilirsiniz ve kendi sütünüzü kendiniz yapabilirsiniz. Bir sonraki yoğurt yapımında kullanmak için bir çay bardağı yoğurdu dolabınızda saklamayı unutmayınız.

Zamanım yok evde yourt yapmakla uğraşamam diyorsanız en doğal yoğurt markası haberimizi incelemenizde fayda var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.