Evde Japon Balığı Bakımında Veteriner Tavsiyeleri

Evde Japon balığı bakımı ile ilgili veteriner tavsiyeleri ve japon balığı alırken dikkat edilmesi gerekenler,japon balıklarını anaç olarak yetişmek için nasıl beslemek gerektiği…

Akvaryum veya fanusta balık bakmak bir çok insanın başlıca hobilerinden biridir.Bir çok insan fanusta balık bakımına başlayıp sonra akvaryumlara geçiş yaparak bu hobiyi yaşatmayı sürdürmüştür.Hiç balık bakmayan kişiler ise etraflarında bunu muhakkak görmüştür.Genelde evde balık bakımına Japon balıkları ile başlanır.Bunun altında bu balıkların diğer balıklara göre daha dayanıklı ve daha güzel görünmeleri yatabilir.Japon balıkları tatlı ve soğuk su balıkları oldukları için bulundukları ortam fanus dahi olsa oda ısısındaki sularının bir ısıtıcıya ihtiyacı yoktur.

Evde Japon balığı bakanlar, dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır;

Öncelikle Japon balığı alırken balığın üzerinde var olan desenlerin dışında beyaz noktalar veya siyah duman şeklinde bir leke(desen gibi durmayan) var ise bu o balığın hastalıklı olduğunu gösterir. Tabi ki bunu ayırt etmek biraz zor olabilir.

Japon balıkları çok kalabalık olmadıkları takdir de küçük fanuslarda dahi yaşayabilirler.

Japon balıklarının suyu;kireçli sularda yaşayamazlar ve bunun için kullanacağınız su  ya 2-3 gün dinlenmiş yada içme suyu olması gerekmektedir.

Japon balıkları soğuk suda yaşayabilirler ve ekstra bir ısıtıcıya gerek duymayabilirler.

Japon balıkları besleyenler yeterince dikkatli olurlar ise balıklarında daha sonra ortaya çıkabilecek beyaz nokta,yara ve siyah desenleri ki bunlar hastalıktır,bunları fark edebilirler.Böyle durumlarda o balığınızı diğer balıklarınız dan hemen ayrı bir yere almalısınız ki hastalık diğer balıklarınız  da bulaşmasın.

Japon balıklarının beslenmesinde ve Japon balıklarının anaç olarak yetiştirilmelerine, en büyük katkıyı beslendikleri yemlerin yaptığını söylemektedirler.Normal japon balığı yemi ile beslenen bu balıkları farklı yemlerle örneğin;

Japon balıklarının alabalık yemi ile beslenmesi onları hem hızlı büyütür hem de bağışıklık sistemlerinin daha da güçlenmesine yardımcı olur.

Japon balıklarının hastalanması,dayanıklı olmalarının bilinmesine rağmen oldukça kolaydır.Sularının çok sık değiştirilmesinden kaynaklanan su ısısı değişiklikleri ve devamlı suyu değişmesinden dolayı oluşan yeni ortama alışma durumu hayvanı strese sokar.Stres balıklarda hastalıkların baş sebebidir.

Japon balıkları strese girince; durgunluk,hareket etmememe ve çok nadir de olsa yemek yememe gibi davranışlar görülebilir.Böyle durumlarda var olan suyunu biraz değiştirmemek ve balığın kendine gelmesini beklemek gerekir.

Bir fanusta balık besliyorsanız ve balık sayınız fanusun kapasitesine göre fazla değil ise duyunu 4-6 gün arasında değiştirmeniz tavsiye edilir.Suyu değiştirirken balığı eski sudan bir miktar su alıp onun içerisinde bekletin ve o suyu da yeni suya karıştırabilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.