Faizsiz Finans ve Faizsiz Kazanç ?Faizsiz Finans Yapıları…

Faizsiz Kazanç İslami Kazanç Nedir Ne Değildir? Getirileri ve Nasıl Kazandırıyor?

Faizsiz Finans ve Faizsiz Kazanç

Faizsiz finans genel olarak İslami bankacılık sistemi adıyla bilinmektedir. Faizsiz finans aktivitelerini Şeriat kanunlarına göre belirlemektedir. Şeriat hükümlerine göre ödünç verilen paradan kar elde etmek haramdır ve yasaklanmıştır. Faizin yasak olması sebebiyle Faizsiz finans sisteminde toplanan paralar direkt olarak reel ekonomiye aktarılmaktadır. Bu sistemde faiz yerine kar/zarar ortaklığı söz konusudur. Bu sebeple İslami bankalar yapacağı yatırımları ince eleyip sık dokuyarak yapmaktadırlar. Fazla kredi dağıtmayarak yalnızca sağlam projeler üzerine odaklanırlar. Bu sebepten dolayı İslami bankalar Dünya’daki en güvenilir bankalar olarak gösterilirler.  Faiz ile ilgileri olmadığı için dünya üzerindeki finansal krizlerin olumsuz etkisi İslami bankalar üzerinde çok görülmemiştir. İslami bankalar ellerindeki parayı spekülatif finansal işlemlere harcamak yerine yalnızca sağlam ve  geri dönüşüm sağlayabilecek projelere yatırmayı tercih ederler.

İslami bankacığın ortaya çıkış yılı olarak 1970’li yılları gösterebiliriz. Petrol fiyatlarındaki artış ile birlikte Körfez ülkelerinde bir sermaye birikimi meydana geldi. Faizsiz finansta kullanılan ilk yöntemler mudarabe adıyla da bilinen sermaye ve emek ortaklığı ve müşareke adı verilen sanayı yatırımları için gereken sermayenin bir kısmının karlılanması oldu. İlk İslami bankacılık ortaya çıktıktan sonra Dünya üzerinde üç bölgede İslami bankacılık baş göstermeye başladı. Bunlardan ilki Körfez bölgesi. Körfez bölgesi İslami bankacılığın başladığı yer olarak kabul edilir. Faizsiz finans bu bölge içerisinde Bahreyn, Dubai, Katar, Abu Dhabi, Kuvety ve Suudi Arabistan’da yayılmaya başladı. Daha sonra ise Ortadoğu’nun diğer bölgelerinde de yaygınlaşmaya başladı. İslami bankacılığın yaygın olduğu bir diğer bölge ise Uzakdoğu. Bu bölgede yüksek Müslüman nüfus oranı ve bu kişilerin daha varlıklı olanlarının yoğunlaşması sebebiyle Brunei, Malezya, Endonezya ve Singapur’da İslami bankacılık büyük bir başarı sağladı. İslami bankacığılın yoğun bir şekilde yapıldığı son bölge ise Batı ülkeleri. Londra başta olmak üzere batı piyasaları da yükselişte olan faizsiz borç pazarına karşı kayıtsız kalamadı. Konvansiyonel bankalar bu alan üzerinde çalışan alt birimler oluşturdu ve faizsiz bankacılık sitemi üzerinden işlemler yapmaya başladı. Ülkemize baktığımızda diğer bölgelere oranla son yıllardaki İslamı finans yükselişine ayak uyduralamadığı gözüküyor.

Türkiye’de İslami Bankacılık

Dünya’da gerçekleşen faizsiz bankacılık ürünlerinden yalnızca çok az bir kısmı Türkiye’deki bankalar vasıtasıyla müşteri ile buluşabiliyor. Dünya’da türevleri de dahil olmak üzere 50’den daha fazla İslami finans ürünü bulunuyor. Fakat Türkiye’de 2015 itibari ile başta murahaba ve sukuk olmak üzere yalnızca beş islami finans ürünü işleme sokulmuş durumda. Dünya üzerindeki 75 ülkede varolan 700’den fazla İslami banka 2013 itibariyle toplamda 1.8 trilyon dolar değerindedir. 2009 krizinden etkilenmemesi ile ön plana çıkan faizsiz bankacılığın 2020 yılına geldiğimizde Dünya üzerinde 6.5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu da faizsiz bankacılığın 2025 yılında Dünya üzerinde yaşayan Müslümanlar nüfusunun tasarruflarının yarısını kendi üzerinde toplaması anlamına geliyor.

Türkiye’de bir yandan İslami bankacılık ürünlerinin azlığından şikayet eden Türk İslami Bankaları, öte yandan Avrupa’ya açılmış durumdalar. Kuveyt Türk Bankası 2015 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde bir şube açarak Avrupadaki ilk Türk İslami Banka şubesini açmış oldu. Kuveyt Türk yakın tarihte Avrupa’ daki diğer ülkelere de yayılmayı düşünüyor. Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olan İslami Bankacılığın gelişmesi için 2012 yılında Malezya İslam Bankaları Birliği, TKBB ile bir işbirliği anlaşmasına imza attı. Bu anlaşma ile birlikte Dünya üzerinde yaygın olarak kullanılan 52 faizsiz bankacılık ürününden Türkiye’deki İslami bankalarda kullanılmayan ürünlerin de ülkemize kazandırılması amaçlanıyor.

Türkiye’deki En iyi Faizsiz Kazanç veren Bankalar:

Bu konuda en başarılı ve en yüksek getiriyi Kuveyt Türk bankası vermektedir.Kuveyt Türk bankası ortalama yıllık %8.5 ile %10 arasında bir getiri sağlamaktadır.  Ayrıca devlet destekli katılım bankaları da bu konuda getiri olarak yıllık %9 civarını bulabilmektedir. Diğer bankalar ise Ziraat Katılım, Al Barak Türk, Bank Asya(Batmak Üzere) , Türkiye Finans sayabiliriz.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.