İnşaat Mühendisi Maaşları , İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? Zorlukları Neler?

Ülkemizde İnşaat Sektöründeki Durdurulamaz Yükseliş Gençlerinde İnşaat Mühendisi Olma Konusunda İtici bir Güç Oldu. Günümüzde En Rahat İş Bulunabilen Meslek Haline Geldi. İnşaat Mühendisliği Özel Haberimiz… İnşaat Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır ,İnşaat Mühendisliği Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisliği Zorlukları Neler? Tüm detaylar Haberimizde…

İnşaat Mühendisliği

İnşaat mühendisliği malzeme ve tekniğin bir arada kullanılması ile bir yapının oluşturulması ve denetlenmesi ile ilgili bir temel mühendislik dalıdır. Günümüz yaşantısında neredeyse her olgu bir yapının üzerine inşa edilmiştir. Yaşadığımız evler, yürüdüğümüz yollar, bindiğimiz trenler ve bunun gibi birçok yapı. Bu yapıların planlanmasında, yapımında, altyapılarında ve yapıların gerektirdiği mühendislik hesaplarında devreye giren inşaat mühendisliği; kullanılacak malzemenin ve kullanım şekillerine vakıf, proje bilgisine ve analitik çözümleme yeteneğine sahip, üstlerinin verdiği görevleri kendi sorumlulukları ile harmanlayıp astlarına ileten ve yapılan imalatı denetleyen bir görev sorumluluğuna sahiptir. Çağımız inşaat teknolojilerinin olmazsa olmazı, inşaat mühendisleridir.
insaat-muhendisligi-1

İnşaat Mühendisi Maaşları

                İnşaat Mühendisliği maaşları, üniversiteden mezun olunan ilk dönemlerde, tecrübesizlik ve referansa dayalı olarak düşük olmakla beraber piyasadaki çoğu iş kolundan yüksek meblağlara tekabül etmektedir. İnşaat Mühendisler Odalarının belirlemiş olduğu minimum çalışma ücretleri asgari ücretin yaklaşık iki katı olarak belirlenmektedir. Bununla birlikte mühendisler, iş bitirmelerine, tecrübe artışlarına, çalışılan işin durumuna ve çalışılan şirketin durumuna göre farklı ve yüksek maaşlarda çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra kendi iş sahalarını oluşturabilir ve yüksek meblağlar kazanmanın yolunu açabilirler.Bir şirkette yeni mezun işe başlayan bir inşaat mühendisi ortalama 2.500 TL ile 3.500 TL arasında maaş almaktadır. Ortalama 5 yıl tecrübesi olan bir inşaat mühendisinin maaşı 5.000 TL ile 7.000 TL arasında değişir. Tabiki yabancı sermayeli şirketlerde bu rakamların 15.000 TL civarına çıktığı görülmektedir.

Nasıl İnşaat Mühendisi Olunur?

insaat-muhendisi-nasil-olunur

İnşaat mühendisi olabilmek için ilgili inşaat fakültelerinin 4 yıllık inşaat mühendisliği bölümlerinin bitirilmesi gerekmektedir. ÖSYM tarafından her sene yapılan Yatay Geçiş Sınavları ve Lisans Yerleştirme Sınavlarından bu bölümler için gerekli olan puanları yakalamak gerekmektedir. Bu puanların yakalanması ve tercih seçeneklerinin belirlenmesinin ardından, uygun olan okulların bu bölümleri sırasıyla tercih rehberinde yazılır. Öğrenci, alınan puan ve kontenjan durumuna göre yeterlilik olması durumunda da en uygun olan bölüme yerleştirilir. Sonrasında matematik , geometri, inşaat malzemeleri, mukavemet, statik, betonarme ve inşaat teknolojileri gibi dersleri bu 4 yıllık süreç içerisinde başarı ile yerine getirmesi durumunda inşaat mühendisi olarak mezun olunur. Bu derslerin yanı sıra staj programları ile de görülen eğitimler desteklenir.
insaat-muhendisligi-maaslari

İnşaat Mühendisliği En İyi Eğitim Veren Okullar

Ülkemizde en iyi İnşaat Mühendisliği eğitimi veren okullar ise Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi elit üniversitelerdir. Bu okullarda eğitim gören öğrencilerin iş hayatlarında daima bir adım önde oldukları gözlemlenebilir. İyi bir eğitim ve seçkin öğrencilerden oluşan bu okullarda eğitim görebilmek için de alınacak olan puanların yüksek olması kıstastır. Bunun yanı sıra alınacak eğitimin yabancı dil destekli olup olmadığı, burs durumu, ve ikinci öğretim olup olmadığı da puan aralıklarının belirlenmesinde önemli faktörlerdendir.

İnşaat Mühendisi Olmanın Zorlukları

İnşaat mühendisi olmanın bazı zorlukları da tabi ki var. Öncelikle çok yüksek yerlerde çalışmanız gerekebilir. Yükseklik korkunuz varsa bu büyük sıkıntı yaşatabilir. Sonrasında da devamlı şantiyelerde yatıp kalkabilirsiniz. Hele ki mesleğin tecrübesiz dönemlerinde yani ilk 5 yıl diyebiliriz. Bu dönemler çömezlik dönemidir ve şantiyelerde çok sık zaman geçirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.