İŞİD Nedir? İŞİD Neden Kuruldu? Kim Kurdu? Örgütünün Amacı Nedir?

IŞID (DAEŞ) Hakkında Tüm Bilinmeyenler… IŞID (DAEŞ) Neden Kuruldu Kim Kurdu Arkasındaki Destekçileri Kimler? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

IŞID Örgütü

Ağırlıklı olarak Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren ve bu bölgede aşırı dinci hilafet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı silahlı eylemler yapan yasa dışı silahlı bir örgüt olan IŞİD terör örgütü hiçbir ülke tarafından tanınmayan Irak Şam İslam Devleti olarak ta kendini tanımlamaktadır.

IŞİD örgütü nasıl ve neden kuruldu?

IŞİD, 2003 yılında temelleri atılmasına rağmen El Kaide’nin Irak’taki yapılanmasından ayrılarak Nisan 2013’te kurulmuştur. O dönemlerden günümüze kadar Suriye devletinin güvenlik güçleriyle savaşan bir örgüttür. Bünyesinde şu an ne kadar militanı olduğu tam olarak bilinmese de içlerinde binlerce savaşçı militanı olduğu tahmin edilmektedir. Başta Arap ülkelerinden, Avrupa’dan, Asya’dan ve daha pek çok ülkeden bu örgüte zorla veya isteyerek katılan militanlar da örgütte savaşıyor. Suriye’deki örgütlerden farklı olarak IŞİD, ele geçirdiği yerlerde hemen otonom emirlikler kuruyor ve bu emirliklerin birleşerek Irak ve Suriye topraklarında ülke kurmasını hedefleyerek ilerliyor.

IŞİD Örgütünün Amacı

Irak ve Suriye coğrafyasındaki potansiyel İran karşıtı ve Suudi destekli bağımsız bir tampon devlet ya da üniter siyasi bir yapı yaratmak konusunda amaçları olan IŞİD terör örgütü ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında faaliyet gösteren ve en azından bu projenin hızlanmasında büyük rol oynayan bir örgüttür. Genel anlamda İran’ın bölgedeki hakimiyetini azaltmayı ve kırmayı amaçlayan örgütün bu bölgede mezhepsel ve siyasi kriterlere göre devletlerin bölünmesini parçalanması konusunda yurt dışı kaynaklı destekler aldığı bilinmektedir.

IŞİD Örgütünü Kim Kurdu?

IŞİD’in kurucusu Ebu Musab Zerkavi‘ dir. Usame Bin Ladin ile birlikte Afganistan’da askeri bir üssün yöneticiliğini yapan Zerkavi, Ürdünlü bir askerdir.2006’da Irak’ta öldürülmüştür. Şimdiki lideri ise Ebu Bekir El Bağdadi olarak bilinmektedir. Stratejik petrol kaynağı noktalarına sahip olmaları ve potansiyel kaynaklara da yakın olmaları nedeniyle oldukça zengin bir terör örgütü olduğu bilinmektedir.

IŞİD Örgütü Nerede Kuruldu?

Yapılan araştırmalara göre 2003’te Irak’ı işgal eden ABD’nin Basra’nın güneyinde kurmuş olduğu Bakka kampında terör örgütü IŞİD’in kuruluşu gerçekleşmiştir. Irak ve Suriye ülkelerinde faaliyet göstermeye başlayan örgüt giderek yaygınlaşırken yeni militanlarda kazanmaya başlamıştır.

IŞİD Örgütünün Amacı ve Neden Kurulmuştur?

IŞİD terör örgütünün amacı İslamiyet’i kendine siper olarak kullanmak ve bu bağlamda başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Türkiye gibi Büyük Ortadoğu Projesindeki ülkeleri savaş ortamına sürükleyerek bölünmelerini sağlamaktır. Cihat hedefi ve şeriat kanunlarının örgüt tarafından kullanılması söz konusu olurken başta Avrupa ülkelerinin bu örgüte ciddi desteklerde bulunduğu iddiaları da konuşulmaktadır. Kuruluş amacının İslamiyet’in farklı şekillerde yansıtılarak adeta sömürülmesi konusunda şekillendiği düşünüldüğün de örgütün finansal kaynakları da dikkat çekmektedir.

IŞİD Örgütünün En Büyük ve En Kanlı Eylemi

IŞİD terör örgütü 11 Mayıs 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde iki bomba yüklü araçla bir saldırı gerçekleştirmiş ve saldırıda resmi rakamlara göre 51 kişi ölmüş, 140 kişi de yaralanmıştı. Saldırı, Türkiye topraklarında gerçekleştirilmiş tarihin en ölümcül terör saldırısı olurken IŞİD’in Türkiye topraklarındaki en kanlı saldırısı olarak da resmi kayıtlara geçmiştir.

 

Ayrıca Fransa’da Dünya çapındaki en kanlı saldırılarını gerçekleştiren örgüt, başkent Paris’te, eş zamanlı olarak silahlı ve bombalı saldırılar düzenlenmişti. 14 Kasım 2015’te tüm dünyayı şoke eden ve Fransa’daki tüm sınırların kapatılıp olağanüstü hâl ilan edilmesine yol açan kanlı terör saldırılarında en az 155 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken 300 yaralı kişiden en az 80’inin durumunun ciddi olduğunu bildirilmişti. Fransa’daki kanlı terör eylemleriyle adını çokça duyuran IŞİD terör örgütü yurt dışında buna benzer pek çok saldırı ve eylem planını gerçekleştirmiştir.

 

 

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.