İskenderPaşa Cemaati Nedir? Amacı Kurucusu ve Lideri Kimdir?

İskenderpaşa Cemaatinin Amacı Nedir? İskenderpaşa Cemaatini Kim Kurmuştur? İskenderpaşa Cemaatinin Lideri Kimdir? İskenderpaşa Cemaatine Nasıl Girilir? İskenderpaşa Cemaati Hangi Partiyi Destekliyor? Tüm Detaylar Özel Haberimizde…

İskender Paşa Cemaati Nedir?

Gümüşhaneviyye tarikatının bir kolu olan İskender paşa cemaati, Nakşıbendilik’e ait olan Halidiyye koluna mensuptur. Bu dergah 1956 senesinde yıkılmıştır, sebebi ise Cumhuriyet döneminde alınan kararların yankılarıdır. dergah yıkıldıktan sonra faaliyetlere camilerde devam edilmiştir. Kurucusu Ahmed Ziyaeddin’dir ve bu hoca camide görev yaptığı sırada vaazlar vererek halka dini anlatmaya çalışmıştır. Bu cemaatin 9 tane esası vardır. Bu esaslar;

  • Kuran-ı Kerime ve Efendimiz(s.a.v)’in sünnetlerine sıkı sıkıya bağlı olmak yapılacak işlerde edilen niyetin halis olması

iskender-pasa-cemaati

  • İktidadın doğru olması: Aksi halde amellerin kabul edilmeyeceği, hoş görülmeyeceği ifade edilir.
  • Zikirin önemi: En kolay ibadet olduğu vurgulanır ayrıca her an Allah’ı akılda tutmak için gereklidir
  • Murakabe: Allahın kişiyi her an gördüğünü, izlediğini hatırdan çıkarmamaya denir. Murakabe sayesinde kişilerin hareketlerine çeki düzen vermesi ve Allah’ı her nefesinde hatırlamaları sağlanır.
  • Vukuf-u Kalb-i: Kişinin gönlünün refahını ağlaması, gönlüne mukayet olması demektir. Allah’ın gönülle bilineceği vurgulanır ve en çok gönlü refah tutmaktan bahsedilir.
  • Hıfz-ı Nisbet: Kişinin gönül verdiği dini büyüğüne sıkı sıkıya bağlanması anlamına gelir. Bir binanın temellerine benzetilir ve her şey bunun üzerine inşaa edilir.
  • Rabıta-i Muhabbet: Şeyhe güvenmeyi, onu küçümsememeyi ve ona gönül vermeyi temsil eder.
  • Sohbet-i Şeyh: Sohbetlerden feyiz almanın gerekliliği vurgulanır.

iskenderpasa-cemaati-kimdir

İskender Paşa Cemaatinin Amacı Nedir?

İskender paşa cemaatinin amacı Nakşıbendilik kaynaklı olan görüşlerini kurucusu olan Ahmed Ziyaeddin’in yorumuyla aktarmaktır. Bu cemaat diğer cemaatlere göre belirli kaidelere daha sıkı sıkıya bağlıdır. Esasları çoktur. Daha sistematik şekilde ilerler.

İskender Paşa Cemaati Kurucusu ve Lideri Kimdir?

iskender-pasa-cemaati-kuruculari-ve-lideri

Cemaatin kurucusu Ahmed Ziyaeddin’dir ve dergahı Gümüşhanevi olarak bilinir. Ahmed Ziyaeddin ilk eğitimini dini konulara hakim olan ailesinin içinde almıştır. Günümüzdeki önemli liderlerinden Mahmut Esad Coşan 1938’de doğmuştur. Vefa Lisesi’ni bitirmiştir ve üniversite eğitiminden  sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde asistanlık yapmıştır. Asistanlık yaptığı dönemlerde üniversitelerin ilahiyat fakültelerinde kuran-ı kerim eğitimi yoktu ve Esad Coşan isteyenlere bu eğitimi veriyordu. 4 Şubat 2001 senesinde damasıyla beraber geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti ve onun yerine İskender paşa cemaatinin liderliğini oğlu Nureddin Coşan üstlendi. Cemaat liderliği devamlı aile içinde kalmıştır ve cemaat varlığını cumhuriyeti ilk senelerinde itibaren sürdüre gelmiştir.

İskender Paşa Cemaatine Nasıl Girilir?

Cemaatin kendisine ait internet sitesi vardır, bu sitede cemaatin bir mensubu olmak için doldurabileceğiniz iletişim formları vardır. İskender paşa cemaati bilinen cemaatlerden değildir, bu yüzden merkezleri yaygın değildir.

İskender Paşa Cemaati İletişim

Cemaatin internet sitesindeki iletişim formunu doldurup size geri dönüş yapmalarını sağlayabilirsiniz. https://www.iskenderpasa.com sitesinden daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

İskender Paşa Mürid Sayısı

İskender Paşa Cemaatinin Mürid sayısı 200.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.


Haberimiz internet üzerindeki kaynaklardan derlenmiştir. Amacımız Herhangi bir cemaati övmek yada yermek değildir. Sadece Genel bilgi olarak bu haber hazırlanmıştır. İstediğiniz düzeltmeler yada fikirleriniz varsa lütfen yorum kısmından bize yazınız…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.