Kira Gelir Beyanı Nasıl Yapılır? Vergi Hesaplama ve Ödeme

Evinizi Kiraya Verdiniz … Kira vergi Beyannamesi Doldurdunuz mu? Kira Gelir Vergisinden Haberiniz Var mı? Bu Sene Ne Kadar Ödeyeceksiniz… Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Gayrimenkuller kişilerin yaptıkları işler dışında en önemli gelir kaynaklarından biridir. Sahip oldukları evleri, dükkanları kiraya vererek ev ekonomisine oldukça iyi katkılar yapmak mümkündür. Gerek iş yeri dükkan satın alarak gerekse ev alarak bu gayrimenkulleri kiraya vererek sadece bu gelir ile yaşayan insanlar da mevut. Fakat satın aldığımız gayrimenkullerden elde ettiğimiz bu kira gelirleri ile alakalı önemli unsurlar mevcuttur. Bunlardan biri de kira gelir beyanıdır, peki nedir bu kira gelir beyanı, kira gelir beyanı nasıl yapılır, dilerseniz bu konuyu detaylı bir şekilde inceleyelim.

 

Ev veya iş yeri gibi gayrimenkullerden kira geliri elde eden kişilerin bu gelirler ile alakalı maliye bakanlığına beyanname vermesi gerekmektedir. Kira geliri vergisi yükümlülerinin bu vergilerinin beyanını maliye bakanlığına yapmaları gerekmektedir. Bu beyannamede belirtilen kira geliri istisna tutarın altındaysa veya gelir üzerinden giderler karşılanıyorsa bu konu ile alakalı herhangi bir vergi ödenmiyor. Kira geliri elde edenler vergi beyannamelerini oturdukları bölgede bulunan vergi dairelerine kimlikleriyle giderek beyanname verebilirler. Bunun yanı sıra internet üzerinden online olarak e-devlet şifresiyle internet vergi dairesi aracılığıyla bu beyannameleri verebilirler. Bu kira gelir beyannameleri bilindiği üzere 1 martta başlamıştı, kişiler beyannamelerini en son 25 mart tarihine kadar verebilmektedir.

Emekliler Kira Gelir Vergisi Öder mi?
Emekliler kira gelir vergisinden muaftır. Tek şart ise emekli olup çalışmamasıdır.
Çalışan Emekliler Kira Gelir Vergisi Öder mi?
Çalışan emekliler kira gelir vergisi ödemekle mükelleftir. Sadece engelli emekli çalışan vatandaşlar kira gelir vergisi ödemekten muaftır…

Kira Gelir Vergisi Hesaplama
Kira Gelir verginizi Gelirler İdaresi Başkanlığın sitesinden en doğru şekilde hesaplayabilirsiniz.
Kira Gelir Vergisi Hesaplamak için Tıklayınız…

 

Sonuç olarak sahip olduğumuz gayrimenkullerin kira gelir beyannamelerini zamanında yaparak daha sonra doğabilecek sıkıntılardan uzak durabiliriz. Gerek ikamet edilen bölgelerdeki vergi daireleri aracılığı ile gerekse internet üzerinden bu beyannameler teslim edilebildiğinden, kişiler bunları rahatlıkla evlerinde veya işyerlerinde internet üzerinden de kolayca gerçekleştirebilmektedirler.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.