Mimar Maaşları, Mimar Nasıl Olunur? Mimar Ne İş Yapar?

En Kalifiyeli Mesleklerin Başında Gelir Mimarlık. Hem Statü Açısından Hemde Ortaya Bir Eser Çıkarma Açısından Son Derece Güzel Bir Meslektir. Mimarlar Ne Kadar Maaş Alır? Mimar Nasıl Olunur? Mimarların Görevleri Neler? Mimarlar Ne İş Yapar Gibi Tüm Sorularınızın Cevapları Haberimizde…

Nasıl Mimar Olunur?

Mimarlık her çeşit binaların isteğe ve imkânlara bağlı olarak proje hazırlanması, yapımının kontrol edilmesi, konularında araştırma yapan meslek türüdür. Mimarlık bölümünden mezun olan kişiler Mimar unvanını alır. Binaların planını çizer, inşaatın tamamlandıktan sonra nasıl görüneceği hakkında maketler hazırlar ve denetlemek için inşaat alanlarına gider. Bu mesleği seçmek için sayısal alanda becerili olmanız, pratik ve yaratıcı bir düşünceye sahip olmanız ve aynı zamanda sanat bilimleri ile iç içe olmanız gerekmektedir. Aklınızdan mimar nasıl olunur diye geçiriyorsa öncelikle ÖSYM sınavında MF-4 alanından tercih yapmak gerekir. Mimarlık bölümlerinde ilk zamanlarda genel matematik, mimari çizime giriş, bina fiziği adlı dersler gösterilir. İlerleyen dönemlerde daha çok tasarım odaklı içinde mimari bilgiler barındıran plan ve çizime dayalı dersler gösterilmektedir.

 Mimar Maaşları Ne Kadardır?

Üniversiteden yeni mezun olan kişiler ilk işe başladıklarında 2.000-3.000 TL arası maaş alıyorken, orta düzey bir mimar ayda ortalama 4.000-5.000 TL arası bir gelir elde etmektedir. Bu sektörde kendini iyice geliştirmiş, belli donanımlara sahip ve uzun süre mimarlık yapan tecrübeli kişilerin aldığı maaşlar 15.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Kamu sektöründe kıdem ve kademeye göre değişen mimar maaşları yeni başlayanlar için 2.500-4.000 arasında gezinmektedir.

 Mimarlık Puanları Ve En İyi Üniversite Hangisidir?

Ülkemizde hemen hemen her üniversitede mimarlık bölümleri bulunmaktadır. Kimi bölümler çok uzun yıllardır faaliyet göstermekle beraber günümüzde yeni açılan mimarlık bölümleri de mevcuttur. Bir üniversite ne kadar uzun süre eğitim vermeye devam ederse edindiği tecrübe ve sağladığı imkânlar ile üniversite giriş puanları daha yüksek olur. Mimarlık puanları ve en iyi hangi üniversite eğitim veriyor soruları oldukça sık sorulurken, günümüzde en yüksek mimarlık puanı 528 gibi rakamlara çıkabiliyorken özel üniversitelerde puanlar 259’a kadar inebiliyor. İyi ve donanımlı bir mimar olmak için üniversitede kendini geliştirmek ile beraber hangi üniversitede eğitim alındığı da oldukça önemlidir. İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi mimarlık alanında en iyi eğitimi veren en donanımlı üniversitelerin başında gelmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.