Noterlerin Çalışma Saatleri,Noterler Kaçta Açılıyor Kaçta Kapanıyor

Türkiye’deki Noterler Hakkında Tüm Bilmek İstedikleriniz… Noterler Kaçta Açılır Kaçta Kapanır? Noterler Hangi İşlere Bakar ,Noterlerin Çalışma saatleri Gibi Tüm Soruların Cevabı Haberimizde…

Noterin ne olduğunu, bulunduğunuz yere en yakın noterin nerede olduğunu ancak işiniz düştüğünde anlarsınız. Daha önce işiniz düşmedi ise noter ne iş yapar, hangi işlemler yapılabilir, çalışma saatleri nedir gibi konulara biraz açıklık getirelim.

Noter nedir?

Noterler Türkiye Noterler Birliği’ne bağlıdırlar. Bu birlik 1972 yılında kurulmuştur. Noter olacak kişinin bir Hukuk Fakültesinde dört yıl eğitim görmesi gerekir. Noterler hukuk kurallarına göre, tarafsızca, bağımsız kurumlar olarak hizmet verirler. Herhangi bir konuda iş yaptırmak için notere gelen kişilerin iradi beyanları söz konusudur. Her yapılan iş bu kurumda belgelenmektedir. Yani yapılan her iş yasaldır ve tasdiklenerek yapılmaktadır. Verilen belgeler resmi niteliktedir.

Noterlerin çalışma saatleri

Bir noterde yapılması gereken bir işiniz varsa saatinize bakmadan yola çıkmayın. Hafta içi günlerde sabah 08.30’da başlayan mesai 12.30’a kadar sürer ve bir öğle arası verilir. Bu arada yemeğini yiyen, dinlenen noter elemanları yeniden 13.30’da çalışmaya başlayacak ve 17.00’ye kadar sürdürecektir.

Bazı bölgelerdeki noterlerin 17.30’a kadar çalıştıkları da görülmektedir. Yine bazı bölgelerdeki noterlerde açılış saati 09.00 olabilmektedir. Bu durumda öğleden önce 09.00- 12.00 arası, öğleden sonra da 13.00–17.00 arası çalışan kurumlar olduğu söylenebilir.

İş yaptırmak için gelenlere verilen hizmet bu saatte durdurulsa da günlük işlem kapanışları için yetkili olan eleman bir saat kadar daha fazla noterde bulunmaktadır ancak bu süre içinde elbette gelen müşteri kabul edilmeyecektir.

Bulunduğunuz yerden notere ulaşma süresini de hesaba katarak yola çıkmalı ve mesai saatleri içinde notere gelip işlemlerinizin yapılmasını beklemelisiniz. Türkiye’deki tüm şehirlerde noterlerin müşteriye hizmet verecekleri mesai saatleri saati aynıdır.

Noterle ilgili bir işiniz olduğunda çalışma saatlerini dikkate almanız ve her halükarda yanınızda kimliğinizin de bulundurmanız gerekecektir.

Noterde yapılabilen işler

Diyelim ki bir araç alacaksınız, yolunuz mutlaka bir notere düşecektir. Gayrimenkul alım satımı yapmanız gerektiğinde yine notere gelmelisiniz. Bir işe mi gireceksiniz, diplomanızı alıp aslı gibidir şeklinde onaylatmanız gerekebilir. Bunu da noter yapacaktır. Noterlerde en sık yaptırılan işlemler arasında vekâletname alınması, protesto işlemleri, imza sirküleri, ihtarname çıkartma, taahhütname, kefaletname, vasiyetname hazırlanması gibi işleri de mutlaka duymuşsunuzdur.

Noterlikte çalışanların hizmet vereceği saatler kamu kuruluşlarının mesai saatlerine paraleldir. Hafta içlerinde 5 gün hizmet veren noterler resmi kurumlar olduklarından cumartesi ve pazar günleri kapalıdır. Yoğunluk hafta başında yani pazartesi günü ve Cuma günleri daha fazla olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.