Rufai Tarikatı Nedir? Amacı Mürid Sayısı ve Lideri Kimdir?

Rufai Tarikatı Nedir? Rufai Tarikatı Mürid Sayısı Nedir? Rufai Tarikatı Amacı Nedir? Rufai Tarikatı Nasıl Zikir Ederler? Rufai Tarikatı Kurucusu ve Lideri Kimdir? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Rufai Tarikatı Nedir?

Belirli kaideleri olan Rufai Tarikatı bu yönüyle diğer cemaatlerden ayrılır. Kurucusu Ahmed Rıfai’dir ve tarikat ismini Ahmed Rıfai’den almaktadır. Bu tarikatın mensupları halka şeklinde oturup def çalar, bayrak tutar ve ayrıca siyah sarık takmayı sünnet sayarlar. Müzikle olan ilişkisi onları öteki tarikatlardan ayırır. Aleviliğe bağlı olduğunu söyleyenler de vardır. Rufai tarikatına mensup olanların bir kısmı zikir sırasında şiş kullanır. Bu şişi kendi vücutlarına sokarlar. Demir yalamak, ateş ve cam yutmak da bu tarikat arasında yapılan uygulamalar arasındadır. Kulağa oldukça garip gelen bu olağanüstü şeyleri yapma amaçları nedir bilinmez ama bu uygulamalara “Havarık” derler.

rufai-tarikati-amaci

Rufai Tarikatının Amacı Nedir?

Tarikata üye olanlar bedenlerine zarar verirler, kendilerine şiş sokarlar. Bunu dini yayma sırasında çekilen eziyeti anlamak için yaptıklarını söyleyen de vardır ancak bize emanet olan bu bedene zarar vermek empati yapmak için yeterli bir sebep değildir. Farklı usullerle ibadet eden bu tarikatın amacı da dini yaymaktır.

rufai-tarikati-amaci3

Rufai Tarikatı Kurucusu ve Lideri Kimdir?

Adını kurucusundan alan Rufai Tarikatı’nın kurucusu Ahmed Rıfai’dir. Umm Ubeyde bölgesinde dünyaya gelen Ahmed Rıfai küçük yaşında babasını kaybetmiştir. Bundan dolayı eğitimi yarım kalmasın diye dayısı onunla ilgilenmiştir. Ahmed Rıfai’yi dayısı tahsil için Basra’ya göndermiştir. 27 yaşında tahsilini tamamlayıp dayısının yanına geri dönen Ahmed Rıfai’ye dayısı tarikat şeyhlerine giydirilen hırkalardan giydirmiştir. Ve ona doğduğu köye yerleşip vefatının ardından şeyhlik makamına geçmesini söylemiştir. Bu olaydan 1 sene kadar sonra dayısı vefat etmiş, şeyhlik Ahmed Rıfai’ye kalmıştır. Kişiler onun sohbetine katıldıkça onun iyiliğinden etkilenip gönülden bağlanmışlardır. Zamanında onun derslerine katılanların sayısının bir hayli fazla olduğu söylenmektedir. Ahmed Rıfai hakkında birçok olağan üstü şey anlatılır, zamanında çokça rağbet gördüğünden bahsedilir ancak günümüzde cemaatlerin ve tarikatların hızla kollara ayrılması, yayılması ve fazlalaşması önemini kaybetmesinde bir sebep oluşturur. Ahmed Rıfai 1182 senesinde vefat etmiştir ve onun yerine oğlu Ali bin Osman gelmiştir.

Rufai Tarikatı Nasıl Girilir?

rufai-tarikati-murid-sayisi

Türkiye’de diğer cemiyetlerin fazlaca baskın olmasından kaynaklı bu cemiyet pek nakış tutturamamıştır. Ama yine de tarikatla alakalı bilgi almak isterseniz birçok facebook grubu size yol gösterebilir.

Rufai Tarikatı Kurucusu Ahmed Rıfai Kimdir?

Şeyh olan dayısının yerine tarikatın başına geçmiştir ve oldukça sağlam bir tahsil görmüştür. Doğduğu köyde faaliyetlerini yürütmüştür ve yaşadığı vakitlerde oldukça ziyaretçi çeken bir tarikat lideridir.

Rufai Tarikatı Hocaları Kimler?

rufai-tarikati-nedir

Soy kütüğünün Hz. Ali’ye dayandığı bilinir. Bu yüzden bu tarikat için alevi olduğu da söylenenler arasındadır. Ahmed Rufai’den itibaren oğulları irşad görevini yerine getirmiştir.

Rufai Tarikatı ile İletişim

Facebook ve internet sitelerinin iletişim formları bölümünden  bu tarikatla alakalı hassas sorularınızı sorabilirsiniz, dilerseniz mensubu olabilirsiniz.

Rufai Tarikatı Murid Sayısı

Rufai Tarikatı mürid konusunda çok net bir bilgi yoktur. Fakat Türkiye’de ortalama 50.000 müridi olduğu tahmin edilmektedir.


Haberimiz internet üzerindeki kaynaklardan derlenmiştir. Amacımız Herhangi bir cemaati övmek yada yermek değildir. Sadece Genel bilgi olarak bu haber hazırlanmıştır. İstediğiniz düzeltmeler yada fikirleriniz varsa lütfen yorum kısmından bize yazınız…

Yorumlar
  1. Ali gözey dedi ki:

    Ahmed errıfai hazretleri aynen peygamberimizin olduğu gibi soyu kız çocuklarından devam etmiştir