Subay Maaşları, Subay Nasıl Olunur Şartları Neler? Subaylık Sınavları

Bir Çok Çocuğun Hayalidir Subay Olmak. Peki Subay Maaşı Ne Kadardır? Nasıl Subay Olunur? Bu Asil Meslek İçin Gerekli Özellikler Nelerdir? Subaylık Sınavları ve Şartları Nelerdir? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Subay Kime Denir?

Asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral, tümgeneral, korgeneral, orgeneral ve mareşal rütbelerinde bulunan askerlere Subay adı verilir. Bay bayan ayırt etmeksizin ülkemizde subay olmak isteyen pek çok genç arkadaşlarımız vardır. Bu gençlerin çoğunun aklından subay nasıl olunur sorusu geçebilir. Öncelikle bilinmesi gerekir ki subay olmanın birden fazla yolu vardır. Tabi ki bunlar subay adaylarının öğrenim düzeyine göre değişir. Gereken şartlar sağlandığı taktirde ortaokul mezunu bir aday subay olabileceği gibi üniversite mezunu biri de subay olabilir.

 Subay Olmak İçin Hangi Özellikler Gerekir?

1-) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2-) Yüksekokul, meslek yüksekokulu, lise veya dengi okullardan mezun olmak

3-) Başvuru zamanında 24 yaşından büyük olmamak

4-) Gerekli sağlık şartlarına sahip olmak, herhangi bir rahatsızlığı olmamak

5-) Askeri öğrencilikten kendi arzusu ile ayrılanlar, askerliğini yedek subay ya da kısa dönem er ve erbaş olarak yapanlar dışında daha önce hiçbir şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerinden ya da askeri okullarından gönderilmemiş olmak,

6-) Kişi hakkında yedek subay olamaz kararı bulunmamak, sicil kaydının temiz olmadıktan, bölücü bir siyasi ideolojiyi desteklememek, daha önce çalıştığı kurumlarda disiplinsizlik suçundan işine son verilmemesi,

7-) Yoklama kaçağı olmamak, böyle bir suç duyurusu ile soruşturma kapsamına girmemek.

😎 Yapılacak olan sınavda başarılı olmak

Listemizde subay olmak için hangi özellikler gerekir onları paylaştık. Siz de yukarıda ki özellikleri sağlıyorsanız subay olmaya bir adım daha yaklaştınız demektir.

Subaylık Sınavları

Daha öncede bahsettiğimiz gibi subay olmanın birden fazla yolu olduğunu bunları farklı yapanda eğitim düzeyleri olduğunu söylemiştik.

Öncelikle ortaokul mezunu iseniz katılmanız gereken sınav Askeri Lise Giriş Sınavı’dır. Boy ve kilonuzun verilen kriterler ile uygun olması gerekir. Fiziksel bir kusurunuz olmaması gerekir. Ortaokul mezunu olma dereceniz 75 ve üstü ise bu sınava başvuru yapabilirsiniz. Yapılacak olan yazılı sınavda başarılı olup, spor ve sağlık testinden de başarı ile geçmeniz gerekir. Hazırlık ile beraber 5 sene eğitim gördükten sonra Harp Okuluna geçiş yapabilirsiniz.

Lise mezunu adaylar subay olmak için kara, hava ve deniz harp okullarından birine başvuru yapabilirler. Harp okuluna girmek için öncelikle 20 yaşın altında olunması gerekir. Üniversite sınavından baraj puanını geçmiş olmak gerekir. İstenen boy ve kilo kriterlerine uymalı ve sağlık sorununuzun olmaması gerekir.

Üniversitede seçtiğiniz bölümden memnun olmayıp bir daha sınavlara hazırlanıp en baştan yeni bir üniversiteye kayıt olmak çok zor diye düşünüyorsanız subay olmak sizin için iyi bir alternatif olabilir. Üniversite mezunları için subay sınavları yine yazılı bir sınavda başarılı olup, gerekli sağlık koşulları ve fiziksel yeterliliği sağlamanız gerekir. Lisans mezunuysanız en geç 27 yaşına kadar başvuruda bulunulabilmenizle birlikte yüksek lisans mezunları için bu sınır 32’dir.

Subay Maaşları

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan subayların maaşları tahmin edileceği üzere rütbe bazında değişir ve kıdem artışı olduğu taktirde maaşı da artar. Aşağıda rütbeye göre değişiklik gösteren subay maaşları listesini inceleyebilirsiniz.

Uzman Çavuş Maaşı: 2.000 TL

Astsubay Çavuş Maaşı: 2.200 TL

Astsubay Kıdemli Başçavuş Maaşı: 3.200 TL

Teğmen Maaşı: 2.850 TL

Albay Maaşı: 4.500 TL

Orgeneral Maaşı: 8.000 TL

Okumuş olduğunuz rakamlar 2016 yılına ait olmakla birlikte görev tazminatı, aile yardımı, çocuk parası gibi ek ücretler dahil edilmemiştir. Subay olmak için gereken koşulları, nasıl subay olunacağını, hangi sınavlara girip ne kadar maaş karşılığında çalışıldığı belirtmiş olduk. Siz de belirlenen özelliklere sahipseniz, Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay olarak görev yapmak istiyorsanız yolunuz açık olsun. Yıllık ortalama 200 TL ile 600 TL arasında maaş zammı almaktadırlar

Yorumlar
  1. Mustafa hatay dedi ki:

    Lise diplomam var ben nasıl subayliga girebilirim biraz bilgi verirmisiniz

  2. SANEM YILDIRIM dedi ki:

    GLUTEN ALERJİSİDE RAHATSIZLIĞA GİRİYORMUDUR ACABA