Taliban Kimdir? Nedir? Taliban Neden Kuruldu? Taliban’in Amacı Nedir?

Bir Zamanlar Adından Sık Sık Söz Edilen Taliban Hakkındaki Tüm Gerçekler… Taliban Nedir Nerede Kurulmuştur Neye Hizmet Etmektedir Amacı Nedir Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Taliban Örgütü

İsmini İslam öğrencileri anlamına gelen Taliban’dan alan ve bugün dünyadaki en tehlikeli terör örgütlerinden biri haline gelen Afganistan’ı Rusların işgalinden sonra ortaya çıkmış olan yönetim boşluğu sırasında ortaya çıkan Taliban örgütü bugün Afganistan’ın büyük bir kısmında hükmünü sürdürmektedir.

Nasıl kurulmuştur?

Taliban Örgütü Pakistan’da bazı medreselerde eğitim almış olan radikal İslamcı, Afganistan’ın etnik bir grubu olan Peştunlu mültecilerden olan Molla Ömer ve onun örgütlediği çok sayıda medrese öğrenci tarafından 1994 yılında kurulmuştur. Yine aynı yıl Afganistan’da bir komutan tarafından kaçırılan iki kız öğrenci Taliban, öğrencileriyle birlikte hareket ederek kurtarmış, komutanı ve ona yardım edenleri asarak idam etmiştir.

Bu haberin BBC kanalından duyulmasıyla birlikte yankı uyandırmış ve bu tarih Taliban örgütünün başlangıcı sayılmıştır. Bugün Afganistan’ın %85 kadarı Taliban’ın denetimindedir. 1996 Eylül’ünde Afganistan’ın başkenti olan Kabil’i de ele geçirdikten sonra Afganistan İslam Emirliği adı verilen bir devleti ilan etmişlerdir.

Taliban ve El-Kaide ilişkisi

Suudi vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra 1996’da Afganistan’a dönen El-Kaide’nin kurucusu Usame Bin Ladin, Taliban’ın himayesine alınmış ve yaptığı mali yardımlarla Taliban’a destek olmuş, muhaliflere karşı savaşmak üzere organize etmiştir. Usame Bin Ladin 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’nin hedefi olmuştur. ABD tarafından terörist ilan edilmiş ve yüklü miktarda servetine el koymuştur.

Taliban terör örgütü mü?

ABD birçok saldırıdan Bin Ladin’i sorumlu tutmuş, 2000 yılında da Suudi Arabistan’ın güneyinde bulunan Yemen’in açıklarında yer alan ABD savaş gemilerine bir intihar saldırısı düzenlenmiş ve bundan da yine Bin Ladin sorumlu tutulmuş ve dünyadaki en büyük terörist olarak ilan edilmiştir. Ladin’in başına da 5 milyon dolarlık ödül koyulmuş, Taliban ise saldırıların Usame tarafından yapıldığının ispat edilmesini ve belgelendirilmesini istemiştir.

Halen 11 Eylül saldırılarının bir CİA stratejisi olduğu, amacın Orta Doğu ve Afganistan’ın işgalini meşrulaştırmak olduğu söylenmektedir. Yıllarca aranmış olan Usame Bin Ladin 2011’de Pakistan’da Amerika’nın özel olarak gönderdiği güçler tarafından yapılan bir operasyonla, 54 yaşında iken evinde ölü olarak ele geçirilmiş, cesedi de kimsenin bilmediği bir noktadan okyanusa fırlatılmıştır.

Taliban ne yapmaya çalışıyor?

Radikal İslamcı bir yapı taşıyan Taliban örgütü katı bir şeriat düzeni uygulamakta, Hz. Muhammed’in yaşadığı dönemlerdeki İslam toplumunu geri getirmeyi hedeflemektedir.

Taliban zihniyeti

Sünni olan, Hanefi mezhebine mensup olan Taliban üyeleri uzun medrese eğitimleri almaktadır. Dinin inançta son derece dışlayıcı bir yapı sergileyen Taliban zihniyeti yasaklar zinciri oluşturmuştur. Video, sinema, televizyon, batı müziğini dinlemek gibi yasaklardan başka kadınlara ve erkeklere yönelik ciddi yasaklamalar mevcuttur. Mesela Afganistanlı kadınlar eşleri olmadan sokağa çıkamamakta, dışarı çıkarken de burka denilen yerel giysiyi giymekle zorunlu kılınmıştır.

Baştan aşağıya doğru geçirilen bol bir giysi olan Burka’da yüz de bir ızgara biçimli maske ile örtülmektedir. Kızlar okula gidememekte, kadınlara da yasaktan dolayı çalışamamakta, çok sayıda kadın ve çocuk dilenmek zorunda kalmaktadır. Taliban’ın ilan etmiş olduğu devlette erkekler de sakal bırakmak, devlette çalışan memurlar, öğrenciler sarık giymek zorundadır. Çocuklar güvercin bile besleyememekte, uçurtma uçuramamakta, satranç, misket oynayamamaktadır. Kâğıttan yapılmış tuvalet kâğıdı ve çantalar, sakız çiğnemek bile bu devletin yasakları arasındadır.

İnsan ya da hayvan resmi taşıyan kutular ve benzeri ürünler de yasaklar arasındadır. Namaz kılmak zorunlu kılınmış, ezan duyulduğunda polisler halkı camiye doğru ellerindeki sopalarla göndermekte, gitmediği saptanan esnafın dükkânı birkaç günlüğüne kapatılmaktadır. Afganistan’a özel örfler ve adetler Taliban zihniyeti tarafından din kuralı gibi kabul edilmiştir.

Taliban’ın bugünü

Usame Bin Ladin’i himayesine almasından dolayı Taliban’ı da hedef tahtasına koyan ABD ve NATO 2001’de Afganistan’ı işgal etmişler, Taliban’ın dağlara doğru çekilmesine sebep olmuşlardır. NATO güçlerine destek vermesi nedeniyle Türkiye de Taliban örgütü ile savaş halinde sayılmaktadır.

 

 

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar
  1. yl16mzysn dedi ki:

    adamlar İslam’ı yaşıyor işte,bunda kötü bir şey yok ki, peygamber efendimiz Hz Muhammed Mustafa sav de bu tür şeyleri yasaklamış, namaz kılmayı emretmiştir,bunda herhangi bir şey yok

    1. stfg42 dedi ki:

      Dinde zorlama yoktur diye bir söz hiç mi duymadın sen.