Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?Özel Haber!

            Güneş gözlüğü kullanmak sadece imaj için değil göz sağlığımız için de gereklidir. Ne yazık ki pek çoğumuz güneş gözlüğünü sadece bir aksesuar olarak görüyor ve seçimlerimizde de sadece şık görünmesine, bize yakışmasına dikkat ediyoruz.

Hal böyle olunca da göz sağlığımızı ciddi şekilde riske atıyoruz. Yaz aylarına adım adım yaklaşırken biz de bu önemli konuya değinmek istedik. Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler sorusunun cevaplarını araştırdık.


Neden Güneş Gözlüğü Kullanmalıyız?

Güneş ışınlarının zararlı etkileri sadece cildimizi değil gözlerimizi de etkiler. UV ışınlarının gözümüzle temas etmesi sonucunda, göz merceği ve retina tabakası tahribata uğrar. Henüz gençken bu zararların farkına varılmasa da ilerleyen yaşlarda gözde katarakt ve görme kalitesinin düşmesine neden olacak çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. İşte bu nedenle de çocuklar da dâhil olmak üzere herkesin güneş gözlüğü kullanması gerekir.


İyi Bir Güneş Gözlüğü Nasıl Olmalı?

İyi bir güneş gözlüğü kişinin yüz yapısına uygun olmalı fakat bundan daha da önemlisi bazı kriterlere de uymalıdır. Güneş gözlüğünün sağlık standartlarına uygun olduğuna dair sertifikası bulunmalıdır. Sağlık bakanlığı tarafından tüm gözlükler için sertifika mecburiyeti getirilmiştir. Bu sadece normal gözlükler için değil, güneş gözlükleri için de geçerlidir.

Alacağınız gözlüğün kalitesini ve standartlara uyup uymadığını anlamanızın en kolay ve güvenilir yolu bu belgedir. Sertifikası bulunmayan güneş gözlüklerini alıp, göz sağlığınızı riske paranızı da çöpe atmayın. İyi bir güneş gözlüğü ultraviyole filtreli, kaliteli, ışığı kıran kaplamalı yapıda olmalıdır. Güneş gözlüğünün çerçevesi de sağlıklı ve dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalıdır. Güneş gözlüğü seçimi yaparken bu özelliklere sahip olanlarını tercih ediniz.

Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Gözlüğün camı UV ışınlarını kırma özelliğine sahip olmalıdır. Plastik camlar bu ışınları daha kolay kırabildiği için tercihlerinizde bunu dikkate almanızda fayda var.
  • Gözleri hassas olan kişiler daha koyu renkli gözlük camlarını tercih etmelidir. Çünkü hassas gözler güneşten daha kolay etkilenirler. Açık renk gözler koyu renkli gözlere oranla daha hassas olabilmektedir. Böyle durumlarda daha koyu renkli gözlük camlarının tercih edilmesi gözler için daha etkin bir koruma sağlaması bakımından önemlidir.
  • Gözlüğün kalitesini test etmek için alacağınız yerde kontrol edin. Gözlüğün camından sağa sola, aşağı yukarı doğru bakın. Kaliteli bir cama sahip olan gözlükte arkadaki görüntüde bir değişim olmaz. Eğer gözlüğü gözünüze taktığınız zaman gözleriniz bulanık görüyorsa bu da gözlük camının kalitesiz olduğunun göstergesidir.
  • Gözlük camının renginin her yerinde aynı tonda olması gerekir. Bazı yerleri açık bazı yerleri koyu ise bu tür güneş gözlüklerini almamak gerekir. Gözlük camının rengi model olarak koyudan açığa doğru gidiyorsa o zaman da koyu renkli kısmın üst bölgede olmasına dikkat edin.
  • Camı geniş, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen güneş gözlükleri gözler için daha iyi bir koruma sağlamaktadır.
  • Normalinde numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüklerinin de numaralı olanlarından kullanmalıdır.

Güneş gözlüğü satın almadan önce mutlaka bu saydığımız özelliklere dikkat edin ve aldığınız yerde sadece yüzünüzde nasıl göründüğünü değil, görüntü kalitesini de kontrol etmeyi unutmayın.

Ayrıca güneş gözlüğü kullanmak yüzümüzün bir bölümünü de güneş ışınlarından korumaya yardımcı olur. Özellikle de göz çevresi gibi çabuk kırışan bölgelerin korunmasında güneş gözlüğü oldukça faydalıdır. Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını bu şekilde verdikten sonra, güneş gözlüğünün stiliniz kadar göz sağlığınız için de gerekli bir araç olduğunu ve sadece aksesuar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini unutmamanızın altını önemle çiziyoruz. Güneş gözlüğünüzü ucuz olması sebebiyle dışarıdan almak yerine biraz daha fazla para verip standartlara uygun bir gözlük almanız göz sağlığınıza yapacağınız iyi bir yatırım olacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.