Yetersiz Depolama Alanı Sorunu-Yeterli Alan Yok Hatası ve Çözümleri(Android)

Cep Telefonları Artık Hayatımızın Bir Parçası… Hayatımızı Çok Kolaylaştırsa da Bir Çok Sorunla Bizi Karşı Karşıya Getirebiliyor. En Çok Sıkıntılardan Biri İse ” Yetersiz Depolama Alanı veya Yeterli Alan Yok Hataları… Sizler İçin Bu Sık Karşılaştığınız Hatanın Çözümünü Basit Bir Şekilde Anlattık… Haberimizde…

Türkiye’de Android’li telefon sayısı 50 milyon u geçti. Tabi ki bu kadar çok olması bir çok sorunla karşılaşan sayısını da bir o kadar arttırıyor. En büyük sorunlardan biri ise artık uygulamaların çok büyük boyutlu olmasından dolayı yeterli alan yok hatası.  Neredeyse her android kullanıcısı bu hatayı almıştır. Aslında 2015 ve üzeri çoğu telefonun hafızası artık 16 ve üzeri. Fakat hala ülkemizde 8 gb hafızalı telefon sayısı 30 milyondan fazla. Android yeni sürümleri ise neredeyse 4 gb’tan fazla yer kaplamakta. Buda telefonunuzun %50 sinin kullanılması demek.  Ayrıca sistemin kullandığı uygulamalarıda işin içine katarsak 5.5 gb ‘ı bulan bir standart uygulama ve işletim sistemi boyutu oluyor. Android marketteki artık en düşük boyutlu oyun bile neredeyse 200 mb. Ayrıca neredeyse 4 gb olan oyunlar bile mevcut.

Alında bu sorunu en çok yaşayan telefon modelleri Avea in Touch 2 , Avea in Touch 3 , Avea in Touch 3 , Turkcell t40 , Turkcell t50 ,Vodafone Smart 5 , Vodafone Smart 6  gibi telefonlar. Tabiki Samsung gibi bir çok markanın depolama alanı 8 gb olan modellerinde de Yeterli Alan Yok yada Yetersiz Depolama Alanı yaşanabilmekte.

Gelelim bu Yeterli alan yok uyarısından nasıl kurtuluruz. Öncelikle aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşırsanız zaten size depolama alanın yok diye uyarı verecek ve uygulamalar bölümüz de silebileceğiniz uygulama listesini gösterecek. Buradan bir yada birden fazlasını seçerek uygulamaları kaldırabilirsiniz. Bu işlemden sonra en azından marketten o anda indireceğiniz oyun yada uygulama indirilecektir.

yeterli-depolama-alani-yok-cozumu

Aşağıdaki gibi uyarı geldiğinde sizden depolama alanında resim video v.b şeyleri aslında sd kartınız varsa ona yüklemenizi ve depolama alanını boşaltmanız istenecektir.Aslında telefonunuzda resim tutmamak en doğrusu çalınma , kaybetme yada android çökmesi durumunda tüm bilgileriniz gidebilir.Bu nedenle telefonunuzdaki resim video gibi doayalarınızı bir bilgisayara atmanız ve orada saklamanız en doğrusudur. Hem bu sayede diskinizde yeterli boş alanda olacaktır.

yeterli-depolama-alani-yok-cozumu3

Yeterli depolama alanı yok uyarısını aldıktan sonra uygulamalarınızı silemiyorsanız hepsi ihtiyacınız olan uygulamalar ise Ayarlar > Uygulamalar kısmından herhangi bir uygulamanın üstüne gelerek verileri temizle butonu ile uygulamanın telefonunuzda sakladığı gereksiz bilgileri silmiş olursunuz. Bu sayede çok büyük bir yer tasarrufu elde edebilirsiniz. Buradaki veriler aslında sizin oyundaki yada uygulamadaki verilerinizdir. Genellikle reklamlar yada oyundaki yada uygulamada bilgiler buraya kaydedilir. Şuna dikkat edilmeli. şayet bir oyun da belli bir bölüme geldiyseniz ve google üzerinde bir kayıt yoksa oyuna baştan başlayabilirsiniz yada kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapıyorsanız bunları tekrar sorabilir. Genellikle Google Chrome ‘da bu ön bellek çok yüksektir. Çünkü gezdiğiniz tüm sayfaları buraya kaydeder. Burayı silmeniz telefonuzu rahatlatır.

yeterli-depolama-alani-yok-cozumu2

Aşağıdaki resimde gördüğünüz bölüm ise depolama bölümü Ayarlar kısımdan buraya ulaşabilirsiniz.  Bu kısımdan genellikle toplu işlem yapabilir yada direk telefonda yer kaplayan kısımı görebilirsiniz. Önbelleğe alınan veriler kısmı gördüğünüz gibi 500 mb civarında bunu temizlerseniz telefonunuzda 500 mb lık bir yer açılacaktır. Ayrıca aşağıdaki listede indirilenler diye bir kısım var bu kısımda mb olarak çok yüksekse temizlenebilir.

yeterli-depolama-alani-yok-cozumu1

Yapabileceğiniz diğer bir işlem ise telefonunuzda bir sd kart takılı ise uygulamalarınızı bu sd karta taşımak. Ayarlar > Uygulamalar bölümünden uygulamanın üzerine tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir alan gelecektir. Bu alanda bulunan SD Karta Taşı butonunu ile uygulamanızı SD Kartınıza taşıyabilirsiniz. Bu sayede telefonun hafızasında yer açabilirsiniz. Uygulamada herhangi bir yavaşlama yada sıkıntı olmayacaktır.

yeterli depolama -alani-yok

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.