Yüksek Lisans Nedir?Nasıl Yapılır?Tercihler ve Ales Puanlaması

Üniversite Bitirmek Artık Yetmiyor. Bir Çok Şirket Artık Yüksek Lisans Olmadan Görüşmeye Bile Çağırmamaya Başladı. Sizler İçin Yüksek Lisans Nasıl Yapılır Şartları Nedir Araştırdık…

Her gencin olmazsa olmaz en güzel hayallerinden birisi üniversitedir. İyi bir üniversite kazanmak ve iyi bir meslek sahibi olmak hepimiz isteriz. Hele ki üniversiteyi kazandığımızda hayallerimiz daha da değişik kalıplara oturur. Bu sefer hedefler büyür ve yüksek lisans hayalleri oluşmaya başlar.

Yüksek lisans, dört yıllık üniversite eğitiminden sonraki üst düzey öğretime dayalı ve araştırmalarla birlikte pekiştirilen ve bunların sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. Kişi bu eğitimle birlikte, mezun olduğu alanla ilgili uzmanlaşmış olur ve son olarak bu olayı tez dediğimiz bilimsel bir makaleyle tamamlamış olur.

Peki, bütün bunlar hayallerinizdeyken heyecanla yüksek lisans nasıl yapılır? Sorusunun cevabını mı bekliyorsunuz. O halde hemen kısaca açıklayalım. Öncelikle yüksek lisansa başvurabilmek için Ales sınavına girmek ve yeterli puanı almak gerekiyor. Bunların sonucunda ise istenilen programa, yabancı dil sınavı ve mülakatlar sonucunda yerleşmek mümkün oluyor.

Başvuru koşulları içerisinde ilk önce başvuru yapacak adayın bir lisans diplomasına sahip olması gerekir. Ardından Ales puanının en az 55 olacak şekilde sonuçlanması gerekir. Fakat burada başvurulacak üniversite oldukça önemlidir. Çünkü üniversiten üniversiteye puanlar değişmektedir. Bütün bunlar sağlandıktan sonra eğer ki bölüm talep ediyorsa yabancı dil sınavına başvurulması gerekir.

Son olarak bütün bu başvuru koşulları tamamlandıktan sonra artık değerlendirilmeye alınır. Değerlendirme sürecinde ise, Ales puanının %50’si, mülakatta elde ettiği notun %20’si, lisans kademesi not ortalamasının ’i ve son olarak eğer istenildiyse yabancı dil notunun ’i alınarak bütün veriler toplanır. Başvuru yapan adayın başarılı sayılabilmesi için elde ettiği puanın en az 60 olabilecek şekilde olması gerekir.

Yüksek lisans tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans olarak iki şekilde yapılmaktadır. Tezli yüksek lisansta bilimsel araştırmalara ve bu araştırmalara fikirler üretmeye yer verilmektedir. Tezsiz yüksek lisansta ise mesleki konuda derin bilgi kazandırmak asıl amaçtır.

Ayrıca Yüksek Lisans hakkındaki tüm ayrıntıların yer aldığı haberimizi de okumanızı tavsiye ederiz… Yüksek Lisansta Kaç Ders Vardır?Kaç Yıl Sürer,Ders Saatleri

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.