Zabıta Maaşları, Zabıta Nasıl Olunur Şartları Neler? Zabıtanın Yekileri

Zabıtalar Belediyelerin Neredeyse Her İşlerine Koşarlar. Halkın Sağlığı ve Rahatlığı İçin Çalışırlar. Peki Zabıta Maaşı Ne Kadar? Nasıl Zabıta Olunur? Zabıta Olma Şartları Neler? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Zabıta Nasıl Olunur?

Zabıta olmak için öncelik ile KPSS sınavına girmek gerekiyor. KPSS sınavına girip belli bir puan almadan zabıta memuru olamazsınız. KPSS sınavı açıklandıktan sonra kurumlar ne kadar eleman alacağını önceden ÖSMY’ye bildirmiş olur ve boş olan kadrolara başvuru yaparsınız. Fakat zabıta olmak için mutlaka ek koşullar vardır. Başvurudan önce bu ek koşulların size uyup uymadığına bakmanız gerekir. Başvuru koşullarını taşıyor iseniz tercih yaparsınız, puanınız da yeterli olur ise zabıta kadrosuna yerleşmeye hak kazanırsınız. Bunun dışında da başka bir devlet memuru kadrosunda çalışanlar da eğer 30 yaşını aşmamış iseler ve zabıta memuru olmak istiyorlar ise de zabıta memurluğuna geçiş yapabilir. Polis ya da uzman çavuş kadrosun da çalışıp da zabıta memurluğu kadrosuna geçen kişi sayısı azımsanmayacak kadar çok sayıdadır. Ayrıca Zabıta memurluğuna KPSS tercihi ile girileceği gibi KPSS puanı ile ilgili belediyenin açtığı sınav ile de girilebilir. Bunun için hangi belediye de zabıta memuru olmak istiyor iseniz o belediyenin iş alım ilanlarını takip etmek gerekir. İlanda ki şartlara da haiz olmak gerekir. Genel olarak da aşağıda yazdığımız gibi bu puan 60 civarı bir rakam olur. Başvuran adaylar arasında sıralama yapılır. Bu sıralama da en yüksek puana sahip olan adayların bir kısmı mülakata çağrılır. Yapılan mülakat sonucuna göre girecek olan adaylar belirlenir.


Zabıta Maaşları

Devlet kademesin de kadroya göre dereceye alınan maaşlar değişir. Maaşın yanında aile yardımı ve çocuk parası gibi yan ödemeler vardır. Bunlar da eklenince maaşlar yükseldiği gibi derece yükseldikçe de maaşlar artar. Şuan güncel olarak işe yeni başlamış bir zabıta memurunun aile yardımı ve çocuk yardımı olmadan alacağı maaş tutarı 2371 TL’dir. Bu en düşük zabıta memuru maaşıdır. Evli olanlara ve eşi çalışmayanlara 181 TL gibi bir aile yardımı eklenir. Çocuk sayısına göre de ekleme yapılır.

Zabıta Olmak İçin Gerekli Özellikler

– İlk önce artık bir çok kamu personeli kadrosuna girmek için gerektiği gibi Zabıta memuru olmak için KPSS sınavına girmiş olmak

– Erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak veya tecilli olmak

– Boy şartı ( erkeler için en az 1. 75 cm iken bayanlar için 1. 67 cm’dir )

– Kamu haklarının hiçbirinden mahrum olmamak

– Yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

– Herhangi bir suçta hüküm giymemiş olmak

– En az lise mezunu olmak

– Boyu ve kilosu arasında en fazla 10 kg fazla ya da 10 kg eksik olma

– 25 yaşını doldurmuş ve 30 yaşını aşmamış olan adaylar

– KPSS sınavında en az 60 puan almak

Bu şartlara haiz olanlar zabıta memurluğuna başvurabilir. Yeterli puanı var ise de zabıta memuru olmaya hak kazanmış olur.

Zabıtanın Yetkileri ve Görevleri :

Belediye sınırları içinde beldenin düzenini sağlamak. Kanun tüzük ve yönetmeliklerin yerine getirilmesini sağlamak.

Belediye karar mercileri tarafından alınan kararları emirleri ve yasakları uygulamak ve sonuçlarını takip etmek

Bayram Ulusal Gün ve tatil günlerinde yapılacak törenlerin gerektirdiği hizmetleri yapmak

Cumhuriyet bayramında ve Resmi bayramlarda iş yerlerini uyarmak ve bayrak asmalarını sağlamak

Halkın sağlığına kasteden dükkanların incelenmesi ve kapatılmasını sağlamak.

Hileli tartı ölçü aletlerinin kontrolünü yapmak ve halkın maddi manevi zarar görmesini önlemek

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.