2024 Türkiye Ekonomisi Tahmini ,Beklentileri ve Yaşanacak Gelişmeler

2024 Yılı Türkiye Ekonomisini Zor Bir Dönem Bekliyor Gibi… Komşu Ülkelerdeki Savaş Durumları , Avrupa Birliği Arasındaki Sorunlar, Trump Dönemi Belirsizliği , Fed Faiz Arttırımları , Ülke İçindeki Terör Sorunları ve Siyasi Bilinmezlikler Turizm Beklentileri Gibi Bir Çok Faktör 2024 Yılında Ekonomimize Yön Verecek… Tahminler ve Gidişat Özel Haberimizde…

Türkiye’nin 2024 Yılı Ekonomi Gidişatı

Öncelikli olarak ekonomi politikası uygulanırken iki temel ayak olan para politikası ve mali politikalar incelenmektedir. IMF ve ABD’nin sergilemekte olduğu iyimser görünüm Euro için herhangi bir tehlike arz etmemektedir. Türkiye’nin ekonomisi ile ilgili 2024 Yılı Ekonomi Gidişatı için damga vuracak adımlar hazırlanmaktadır. Hükümet Özel sektörde bulunan tüm işletmelerin yükünü hafifletmek için hızlı çalışmalar başlattığını açıklamış bulunmaktadır. Türkiye 2022 yılında ekonomisi ile Reform ve yatırım hareketleri ile birlikte Yaptığı tüm planları hayata geçirmeye hazırlanmaktadır.

Halk gözünden bakmak istersek 31 Aralık tarihinden itibaren sokak simidinin satış fiyatı 5 TL den zamlanarak 7 TL civarında olacaktır. Bu zam aslında bize çok şey ifade etmekte. Bizim konuştuğum vatandaşların genel düşüncesi ile bu ülkede sokak simidi ne zaman artarsa tüm ürünler ateş pahası oluyor. Buda halkın düşüncesi.

2017-ekonomisi-gidisati

  • Türkiye 2024 Yılında Ekonomiye Hızlı Girecek

Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi’nin de yapmış olduğu açıklamalarda önümüzdeki dönemlerde devletimizin Özel sektör içerisinde bulunan şirketler için ihracat bakımından büyümelerinin yollarını aramakta olduklarını ifade etti. 2024 Yılı Ekonomi Gidişatı için milyonlarca çalışan kişinin merak içinde beklediği kıdem tazminatı konusu ile alakalı iyimser olduklarını kaydeden Zeybekçi, kıdem tazminatı ilk planda olmak üzere kazanılan haklarla geriye gidiş olmaması için özel çalışmalar düzenlediklerini kaydetti. Özel sektör içinde çalışan kişilerin biriken kıdemlerinin devlete devredilmesi için ayrıca çalışmaların yapıldığı da açıklanmış bulunmaktadır. Bu çalışma ile birlikte tüm işverenlerin yükleri hafifletilebilir olma olasılığı yüksek görünmektedir.

  • Kıdemde Geriye Gidiş Olabilir Mi?

                 Kıdem tazminatı ödemeleri ciddi çalışmalar içerisinde sürdürülerek devam etmektedir. Türkiye’de çalışan insanların sadece % 10’unun kıdem tazminatı aldığı bilinmektedir. Hükümet yeni yılla birlikte Alınan bu kıdem tazminatlarının % 100 oranlara ulaşması için çalışmalar başlatacağını açıklamış bulunmaktadır. Kişiler bir ay bile çalışmış olsalar dahi o süre için yine kıdem tazminatı alabileceklerdir. İflas eden herhangi bir firma olduğunda sürecin başlaması itibari ile çalışanlar kesinlikle haklarını kaybetmeyeceklerdir. Bu konu ile alakalı olarak da yeni yılın ilk günlerinden itibaren Fon oluşturma çalışmaları da başlatılacaktır.

Türkiye ekonomisinde Çok hareketli bir dönemin başlat olabilmesi için Tüm sektörler içerisinde uygulanabilecek Şekilde hazırlanan Vergi tatili konusu ile alakalı da çalışmalar yapılmaktadır. Kamu altyapısı yatırımlarının Hazırlanmasının ardından Kalan kısmı Özel sektör kendisi yapmak durumunda kalmaktadır. 2024 Yılı Ekonomi Gidişatı reel sektörün canlandırılması adına Özel sektör büyütme çalışmaları yeni yılla birlikte son hızla devam edecek gibi görünmektedir. Bu sene içinde yaşanan iç ve dış şoklar nedeni ile orta vadeli programda rakamların içerisinde değişiklikler olduğu belirtilmektedir. Bu duruma doğru tepkiler vererek çalışmalar düzenleyen hükümet, bu gibi durumların geçici dalgalanmalar olduğunu vurgulamaktadır. Türkiye çok süratli bir şekilde 2019 senesinde zemin kazanarak, tekrar çok iyi bir çıkışa geçebilecek duruma geleceğini yapmış olduğu çalışmalarla göstermektedir. OVP kapsamında yapılan çalışmaların da dar bir daire içerisinde başlatıldığı ancak ilerleyen safhalarda genişlediği görülmektedir. Hükumet tarafından yapılan açıklama içerisinde belli bir noktaya gelinerek Ekim ayından sonraki bölümde de bu konuya yönelik çalışmaların tamamlanmış olduğu görülmektedir.

2017-ekonomi-verileri-ve-beklentiler

Ülkemizde yapılan darbe girişiminin çoğu kimse tarafından beklenmediği ve ekonominin çok kötü bir durumda gitmesine yol açmasının da istemediği açıkça görülmektedir. Ancak çok net görülmektedir ki Son dönemde her zaman ilk sırayı alan darbe girişimi konusu 2019 yılının son bölümünde de etkisini çok ciddi şekilde göstermektedir. Turizmin ise 2024 yılı birlikte son derece iyi hedeflere ulaşacağı tahmin edilmekte.

2017-issizlik-ve-istihdam

Sanayi açısından çok olumlu geçmesi beklenmiyor. Ham madde fiyatlarındaki artışlar fiyatları %10 civarında arttıracak. Bu nedenle tüketimde de düşüşlerin yaşanması bekleniyor.Aslında tüm bu olup bitenler dolara bağlı olacak. Bu nedenle dolar kuru çok önemli. 6 TL civarlarında devam ederse enflasyon oranlarında da artış beklenmekte. İç ekonomide durgunlukta bu oranlar civarında azalabilir. İstihdam konusunda da %0.5 civarında bir azalma olması beklenebilir. İşsizlik oranları bu sene %0.4 civarında artması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.