2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar? Nasıl Yapılır?

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar?, 2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti, 2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Süresi, Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Yıllara Göre Değişimi , Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ödeme Yerleri ve Yöntemleri,Yurt Dışı Telefon Kayıt işlemlerinden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?, Yurt Dışı Telefon Kayıt İçin Gerekli Belgeler, Yurt Dışı Telefon Kayıt Nasıl Yapılır?, Yurt Dışı Telefon Kayıt Sorgulama ,Çift Hatlı Telefon Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemi, Yurt Dışı Telefon IMEI Numarası Öğrenme Yöntemi, 2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Süresi Ne Kadar ? (2024 Kayıt Hakkı Süresi), Pasaporta Yurt Dışı Telefon Kaydetme Kaç Yılda Bir Olur ?

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Şimdi bu yazıyı yazarken Türkiye’de Iphone 14 Pro Fiyatı ortalama olarak 65.000 TL ile 80.000 TL arasında. Yurt dışında ise neredeyse dolar bazında bile yarı fiyata alınabilmekte. Maalesef Avrupa ve Amerika bu Elektronik cihazları bizden çok çok ucuza kullanmakta. Bizde tabi ki Telefonların üstüne neredeyse telefon fiyatı kadar vergi eklenmekte. Türkiye’de maalesef artık kaliteli ve yüksek model cihazlara ulaşmak son derece zorlaştı. Evet zengin kesim hala sorunsuz olarak alabiliyor fakat orta kesim dahi artık bu cihazlara erişmekte zorlanıyor. Aslında Türkiye’de telefon turizmi diye bir turizm de oluşmuştu. Fakat 1 Kasım 2022 İtibariyle birçok yeni katı kural geldi.

Tabi ki  son dönemde yurt dışından telefon getirmekte son derece sıkıntılı hale geldi. Bir çok katı kural eklendi. Özellikle yurt dışından telefon getirme hakkınız 3 yılda 1 adet telefon olarak düzenlendi. ayrıca yurt dışına çıktığınız ülkeden telefonu alma zorunluluğu var. Yanı yurt dışına arkadaşınız çıktı size telefon getirdi. Kendi üstüne de daha önceden kayıt edilmiş yurtdışı cihazı varsa sizin normal şartlarda en azından bir Kıbrıs yada Gürcistan yapmanız yeterli. Fakat artık bu yeterli olmayacak ve gümrük memurlarının kontrolü altında olacak. Yanı şartlar kısaca siz kendiniz yurt dışına çıkıp telefonu getirip kendiniz kayıt ettirmeniz gerekli.

Yazımızı baştan sona okursanız kolaylıkla yurt dışı telefonunuzu nasıl kayıt yaptıracağımızı, güncel yurt dışı kayıt ücretlerini, 2024 yurt dışı telefon kayıt ücreti ne kadar olacağı, dikkat etmeniz gereken hususlar ve aklınıza takılan tüm soruların cevabını bulabilirsiniz. 

2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti

Günümüzde cep telefonu artık olmazsa olmazımız . Tabi ki binlerce çeşit model var. Tabi ki En çok tercih edilen markaların başında İphone gelmekte. İphone cihazları neredeyse günümüzde 25.000 TL den başlıyor ve 85.000 TL üzerinde fiyatlara satılabiliyor. Bu fiyatlar nedeniyle genellikle yurt dışına çıkma ihtimali olanlar yurt dışından cihazlarını getiriyor ve burada kayıt ettirip kullanıyoır. Garanti sıkıntısı olsa da neredeyse bazen 3 te 1 fiyatına yurt dışından telefon alabiliyorsunuz. Fakat yurt dışından getirilen telefon kayıt ücreti ilk zamanlar çok uygun fiyatlara yapabiliyordunuz. BTK ilk başta 2010 yılında kayıt işlemlerine başladı. Bu işlemler 2010 yılında 100 TL gibi komik bir ücrete yapılmakta idi. Bu fiyat nedeniyle herkes yurt dışından onlarca telefon getirmeye başladı. Hatta herkes ailesine akrabalarına telefon getiriyordu. Fakat devlet bu konuya uyandı ve hızlı bir şekilde fiyatları arttırmaya başladı. Çünkü Türkiye’de cep telefonundan alınan vergi çok yüksek ve burada vergi kaybı oluyordu.

2022 yurt dışı telefon kayıt ücreti 2730 TL olarak belirlendi. Fiyat göz korkutuyor ama merak etmeyin hala yurt dışından telefon getirmek buradan telefon almaya göre son derece uygun. Tabi ki şimdi 2024 yurt dışı telefon kayıt ücreti zamlanarak 6.090 TL olacak.

1 Ocak 2024 Tarihli resmi gazete ile 2024 yurt dışı telefon kayıt ücreti 31,600 TL ‘ye yükseltildi. 

Fiyatlar çok yüksek olsa bile söyle bir yurt dışı fiyatlara göz gezdirelim. Amerika’da Iphone 14 Pro Max 128 GB 1.099 Dolar Yani 18.50 Dolar kurundan hesaplar isek.  20.300 TL civarına gelmekte. Japonya’da 1.199 Dolar Kanada’da 1.159 Dolar , Çin’de 1.199 Dolar , Zenginliği bilinen İsviçre’de bile 1.200 dolardan satılmakta. Avrupa ülkelerinde ise Almanya Belçika Hollanda da 1.250 dolar civarında alırsın. Tabi ki bazı teknoloji marketleri bu bölgelerde inanılmaz indirimlerle 100 Dolar civarında indirimlerle alabilirsiniz. Tabi ki denk gelmek sıkıntı … Kayıt ücreti 6.090 TL bile olsa her türlü kardasınız.

2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Süresi

Yurt dışından gelen telefonun kayıt süresi 2024 yılında BTK ‘nın aldığı son kararlar ile 120 gün olarak belirlendi. Özellikle telefoncuların süre uzatıyoruz gibi laflarına kanmamak gerekiyor çünkü BTK tarafından telefonunuz kullanıma kapatılabilir. Bizim milletimiz bir şekilde tabi ki bunun da açığını bulacak. yurtdışı telefon geçici kayıt yapılır kelimesi ve pazarlama yöntemi artık tarih oluyor. 2024 yılında kuralların dahada katılaştırılacağı söylenmekte. Çünkü devlet yurt dışı telefonlardan çok fazla vergi kaybına uğramakta.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Yıllara Göre Değişimi 

Devletimiz 2010 yılında neredeyse 40 TL ile başladığı IMEI kayıt ücretini 2022 yılında 2730 TL ‘ye kadar çıkardı. 2024 telefon imei kayıt ücreti ise 4780 TL olacak. Sizlere artışı göstermek için genel bir tablo hazırladım. Bu tabloda yıllara göre telefon kayıt ücretlerinin artışını görebilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Yıllık Değişim

  • 2012 yılında 100 TL
  • 2013 yılında 116 TL
  • 2014 yılında 121,5 TL
  • 2015 yılında 132,5 TL
  • 2016 yılında 139,5 TL
  • 2017 yılında 152,2 TL
  • 2018 yılında 550 TL
  • 2019 yılında 1.550 TL
  • 2020 yılında 1.878,7 TL
  • 2021 yılında 2.016 TL
  • 2022 yılında 2.730 TL
  • 2023 yılında 6090 TL
  • 2024 Ocak 20.071 TL

Genel olarak fiyat artışları Enflasyon oranında yapılmaktadır. 2022 yılı enflasyon rakamı en az %80 üzeri olacağı için fiyatlarda inanılmaz bir artış olması bekleniyor. bu nedenle Yurt dışından telefon getirmeyi düşünüyorsanız elinizi çabuk tutmanızda fayda var. 31 Aralık 2022 tarihine kadar 2730 TL ile yurt dışından getirdiğiniz telefonun kayıt altına alabilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Ödeme Yerleri ve Yöntemleri

Ödeme işlemi aslında en kolay işlem. Bu işlemi vergi dairelerine giderek elden yada kredi kartınızla ödeyebilirsiniz. Hiç vergi dairesi ile uğraşmak istemezseniz bankaların mobil bankacılık uygulamalarından BTK ödemesi başlığı altında ödeyebilirsiniz. Ayrıca vergi dairesinin internet sitesinden de ödeme işlemlerinizi kolaylıkla yaparsınız. Sadece dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular var.

Bunlar öncelikle kayıt yapılacak telefonun IMEI numarasını doğru olarak dekonta yazmanız gerekmekte. Cihazınızdan *#06# tuşlarına basarak IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz. Bu numara 15 hanelidir. ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekiyor. Ayrıca Yurt dışına çıkış yapan belge sahibinin de isim soy isim ve TC numarasının da belgede bulunması gerekiyor. Bu işlemi kendi banka hesaplarınızdan yapmaya özen gösterin. Telefonunuzda çift sim kart girişiniz varsa herhangi birini kayıt ettirmeniz yeterli olacaktır. 2 kere ödeme yapmanızaa gerek yok. İki IMEI numarasıda bildirebiliyorsunuz. 2. IMEI numarası için ücret alınmamakta.

pasaport-ile-imei-kaydi-2023

Yurt Dışı Telefon Kayıt işlemlerinden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Yurt dışından telefon getirdiniz ve kayıt ettirmek istiyorsunuz . Bu işlemi hemen yapabilirsiniz fakat bazı kurallar var. Özellikle eskiden olduğu gibi başkasının getirdiği yada başkasının pasaportuna telefonu işletirim gibi durumlar artık yok. Yani siz yurt dışına çıkıp telefonu getirmeniz gerekiyor. Ayrıca üzerinizde 3 yılda sadece 1 kere kaydedilmiş cihaz olması gerekiyor.  Bununla ilgili bazı kurallar var inceleyelim.

  • Yurt dışından getirdiğiniz telefonu 120 gün içinde kayıt ettirmezseniz telefon BTK tarafından kapatılır. Bu işlem telefonunuza ilk sim kartı taktığınızda başlar. Yasak olarak süreniz telefon kapansa dahi 360 gün boyunca geçerlidir. Yani telefonunuzu kapandıktan 8 ay içinde kayıt yaptırma hakkınız var.
  • Daha önce yasa çıkmadan bile olsa 3 yıl içinde pasaportunuza telefon kaydı yaptırdıysanız telefonunuzu kendi adınıza kayıt ettiremezseniz. kısacası 3 yılda sadece 1 kere kayıt hakkınız var.
  • Kayıt işleminde muhakkak cihaz numarasını doğru girmeniz gerekiyor. Cihazın IMEI numarası orijinal kutusundaki barkod ile aynı olması gerekiyor. Cihazın Ayarlar kısımdan Hakkında bölümüne girerseniz burada da IMEI numarasına ulaşabilirsiniz.
  • Harç bedelini Bankalara ve Bankaların Online Uygulamalarından yatırabilirsiniz. Ayrıca tüm vergi dairelerinden ödemenizi TC numaranız İsim soy isim ve IMEI numarası ile birlikte ödeyebilirsiniz.
  • Hatalı bildirilen IMEI numarasının maalesef dönüşü yok tekrar ödeme yapmanız gerekebilir.
  • Tüm sorulamalarınızı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama adresinden yapabilirsiniz. Kayıt hakkınızda dahil tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt İçin Gerekli Belgeler

BTK E-devlet üzerinden kayıt işlemi için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız var.

  1. Bulunduğunuz yılın yurtdışı telefon kayıt ücretini banka yada vergi dairelerine ödemek
  2. Yurda giriş yapan kişinin şahsına ait pasaport ve kimlik bilgileri
  3. E-devlet üzerinden BTK bölümüne giriş IMEI kayıt işlmlerini gerçekleştirme. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu işlem sadece E-devlet üzerinden yapılmakta. Fiziksel oalrak yapılan bir işlem bulunmamakta.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Nasıl Yapılır?

Yurt dışı telefon kaydı işlemleri aslında çok basittir. Sadece kuralları iyi bilmeniz gerekiyor. Özellikle çok fala yurt dışı telefon kayıt işlemi nasıl yapılır diye arama var. bu işlem basamaklarını doğru yaparsanız kolaylıkla yurt dışından getirdiğiniz telefonu kaydedebilirsiniz. Yapılacak işlemler sırasıyla şöyle;

  • Yurt dışı kayıt ücretini öncelikle bankalara yada internet vergi dairesinden yada vergi dairelerine giderek ödemeniz gerekmekte ve dekontunuzun olması gerekiyor.
  • Sonrasında ise E-devlet üzerinden BTK bölümüne girip oradan IMEI kaydı kısmından bilgileri girerek kayıt işlemine başlamanız gerekiyor. Bu işlemle Başvuru türünü, IMEI numarasını varsa IMEI türünü , Ülkeye giriş belge türünü, Giriş yapılan belge nosu gibi bir çok bilgiyi doğru bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Telefonu kendi pasaportunuza kaydetmeniz gerekiyor. Kesinlikle başkasının pasaportu kabul edilmemekte.
  • Başvuruyu yaptıktan sonra ortalama 3 ile 7 gün içerisinden BTK’dan mesaj gelerek telefonunuz yasal olarak kullanıma açılacaktır.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Sorgulama

2. el aldığınız bir telefonun yada yurt dışından alınmış sıfır bir telefonun kaydı olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Bu işlem e-devlet üzerinden ücretsiz olarak yapılmakta. Telefonunuzun IMEI numarasını htttps://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresine giriş yaparak sorgulayabilir ve kimin üzerine kayıtlı olduğu yada kayıtlı mı değil mi öğrenebilirsiniz.

Çift Hatlı Telefon Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemi

Çift hatlı bir telefonunuz varsa bu telefon kayıt işlemi için sadece 1 kere ödeme yaparsınız. Fakat BTK sitesinden başvuruda ikinci IMEI numaranızı da kesinlikle giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yapılmazsa 2 sim kart kullanımı yapılamamakta. Android Telefonlarda 1 ve 2. sim IMEI türü Fiziksel Sim olarak seçilmelidir. Iphone telefonlarda ise 1. IMEI türü Fiziksel Sim , 2. IMEI türü Elektronik Sim olarak seçilmelidir.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Formu Doldururken Bilinmesi Gerekenler

  • Formu doldururken son 3 sene içinde üzerinize herhangi bir yurt dışı telefonun kayıt olmadığından emin olmanız gerekiyor.
  • Aldığınız telefon Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra sim kartınızı takarsanız süre işlemeye başlar ve 120 gün süreniz kalır. (Pandemi döneminde bu süre 365 gün olarak belirlendi.) 1.1.2022 de ülkeye giriş yaptınız kayıt hakkınız 1.1.2024 tarihine kadar geçerlidir.
  • IMEI kaydı yapılmazsa telefonunuzu wifi üzerinden istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fakat Türk sim kartlarını kullanamazsınız.
  • Telefonunuz bozulursa yurt dışından değiştirirseniz BTK ‘ya bildirmeniz durumundan ücretsiz olarak yeni telefonunuzun IMEI kaydı yapılacaktır. Fakat tüm evrakların tam olması gerekir.
  • 18 yaşından küçüklerde yurt dışından cihaz getirebilmektedir. Ve aynı şekilde pasaportlarına işletebilirler.
  • 18 Yaşından küçükler Anne babaları üzerinden Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım butonu ile işlemleri tamamlayabilir.

kacak-telefon-imei-kaydi-ucreti

Yurt Dışı Telefon IMEI Numarası Öğrenme Yöntemi

Bu yöntem son derece bilindik bir yöntemdir. *#06# numarasını arama bölümüne tuşlamanız yeterlidir. Ekranda IMEI numarası çıkacaktır. Ayrıca ayarlar bölümünden telefon hakkında kısmına da gelirseniz IMEI numarasını görebilirsiniz. Orjinal bir ürün aldıysanız kutusunda da IMEI numarası yazmaktadır. Bu numara ile yinede telefonunuzdaki numarayı karşılaştırmanız gerekmekte.

2024 Yurt Dışı Telefon Kayıt Süresi Ne Kadar ? (2024 Kayıt Hakkı Süresi)

2024 yılından itibaren yeni yasalar ile birlikte telefonunuzun kayıt hakkı 365 gündür. Yani 01.01.2022 günü telefonunuzu yurt dışından alıp Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 01.01.2024 tarihine kadar telefonunuzu kayıt ettirebilirsiniz. Süre yurt dışından Ülkeye giriş yaptığınız gün başlamaktadır.

yurt dışı giriş çıkışlarınızı emniyet müdürlüğünün e-devlet bağlantısından yapabilirsiniz.  https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama yada pasaportunuzda giriş çıkış mühürleri bulunmaktadır. Pasaportunuzuda inceleyerek görebilirsiniz.

120 gün boyunca telefonunuzu sorunsuz olarak kullanma hakkınız var. Kayıt işlemi bu süre içinde yada en fazla yurt içine giriş yaptıktan 1 yıl sonra yaptırma hakkınız bulunuyor. 120 gün içinde kayıt yaptırılmayan cihazlar arama ve aranmalara kitlenir. Herhangi bir şebeke ile bağlantı yapmaz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt İptali Nasıl Yapılır?

Üzerinizde bilginiz dahilinde olsun yada olmasın herhangi bir yurt dışı telefon kaydı görünüyorsa bunu E-devlet BTK işlemleri bölümünden kolaylıkla iptal edebilirsiniz. Yada çocuğunuzun üzerine yapılmış bir cihaz kaydı varsa bu işlemler online olarak yapılabilmektedir. Bu işlem için BTK ‘nin https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydi-iptal adresini kullanabilirsiniz. Yapılan işlem kesinlikle geri alınmaz bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca işlem yapılan cihaz kaçak durumuna düşecek ve aktif ise BTK tarafından SMS ile bildirim yapılıp kara listeye alınacak ve 7 gün içerisinde kapatılacaktır.

Pasaporta Yurt Dışı Telefon Kaydetme Kaç Yılda Bir Olur ?

Pasaportunuza yurt dışı telefon kaydetme süreniz 1 Kasım 2022 de çıkan son karar ile 3 yılda 1 adete düştü. Yani 01.01.2022 de yurt dışından geldiniz ve 1 telefon kaydettiniz. yeni bir telefonu ancak 01.01.2025 yılında kaydetme hakkınız bulunuyor.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

IMEI Kaydı Kaç TL 2024

2024 yurt dışı telefon kaydı 6090 TL olarak belirlenmiştir. Ödemeyi kolaylıkla bankaların mobil uygulamalarından yada vergi dairelerinden ödeyebilirsiniz. Ödeme yaparken TC numaranızı İsim Soy isim ve IMEI numarasını vermeniz kesinlikle gereklidir.

Yurt Dışı Telefonumu IMEI kayıt yapılmazsa ne olur?

Cihazınızın IMEI kaydını 120 gün içinde yapmazsanız arama mesajlaşma ve internet kullanımı yapamazsınız. BTK tarafından kaçak cihaz olarak görülecek.

Yurt Dışı Telefonum 120 Gün Geçerse Ne Olur?

Telefonunuz 120 gün sonrasında kaçak durumuna düşer ve aranmalara mesajlaşmaya ve internet hizmetine kapatılır . 1 yıl içinde BTK ‘ya başvurulursa cihaz kaçak cihaz kategorisinden çıkarılır.

Yurt dışına giriş çıkış yapınca telefon açılır mı?

Yurt dışına giriş çıkış yapmanızın bir önemi yok . yurt Dışından geldikten sonra 365 gün boyunca cihazınızı kayıt ettirme hakkınız vardır.

Yurt dışı telefonum kayıt olmadan kullanılmaz mı ?

Yurt dışı telefonu kaydetmez iseniz telefonunuzu sadece wifi üzerinden kullanabilir açabilirsiniz. İnternete girebilirsiniz. Fakat şebekelerden bağlantı alamaz.

Kıbrıs’tan giriş çıkış belgesi ile kayıt yaptırabiliyor mu?

Kıbrıs’tan giriş çıkış yapılırsa ve Kıbrıs’tan telefon alınıp getirilirse kayıt işlemi yaptırabilirsiniz. Fakat yeni yasa ile Kıbrıstan telefonu almış olmanız gerekmekte. Önceden ise Dışardan telefon gelirdi Siz Kıbrıs’a Giriş çıkış yapıp kayıt yaptıra biliyordunuz fakat 1 Kasım 2022 itibariyle bu işlemleri yapamıyorsunuz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.