Airbag Işığı Yanan Araç Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu? | 2024

(Hava Yastığı Işığı) Airbag Işığı Yanan Araç Muayenesinden Geçer mi ? Airbag Işığı Yanan Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer ? Airbag Işığı Yanan Araç Muayene Kalır mı? Airbag Işığı Yanan (Hava Yastığı Işığı) Araç Muayenesinden Bırakır mı?

Airbag Işığı Yanan Araç Muayeneden Geçer mi ?

Günümüzde airbag olmayan araç neredeyse kalmadı. Fakat airbag uyarı ışıkları ve hataları araçlarda yaşanan en büyük sorunların başında gelmekte. Bazen sensördeki arıza bazen hava yastıklarının basınç sorunları arabanızın panelindeki airbag ışığını yakar. Tabi ki ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çünkü herhangi bir kaza anında airbaglar patlamaya bilir. Özellikle son dönemde çok fazla airbag arızası ile muayenede sorun yaşanır mı gibi sorular sorulmakta. Airbag Işığı Yanan araç muayeneden geçer mi? Airbag Işığı Yanan hafif kusurlu mu ağır kusurlu mu muayeneden geçer? Airbag Işığı Yanan araç muayeneden kalır mı? Hava Yastığı uyarısı yanan araç araç muayenesinden geçer mi? Bu gibi soruların en doğru cevaplarını Tüvtürk Personeli Mehmet beyden öğrendik.

Airbag Işığı Yanan Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer mi ?

Airbag ışığı yani hava yastıklarında oluşan sorunu bildiren ışığın yanması kesinlikle önemli bir sorundur. Fakat bazı eski araçlarda aracın bakim süresi geldiğinde de hava yastığı uyarısı yakabilmektedir. Fakat yeni araçlarda kesinlikle airbag hata ışığı yandığında aracınızda önemli bir sorun olduğu kesindir. Tüvtürk muayenesinde hava yastığı ışığı (Airbag ışığı) yanması aracın muayenesinde herhangi bir etkisi yoktur. Herhangi bir şekilde kusur olarak listelenmez. Fakat sürücü ve yolcu sağlığı için kesinlikle giderilmesi gereken bir sorundur.

hava-yastigi-isigi-yanan-arac-muayeneden-gecer-mi

AirBag Nedir?

Bilindiğiniz üzere araçlarda kullanılan iki temel pasif güvenlik ekipmanı vardır. Bir tanesi airbag,  diğeri ise emniyet kemeridir. Herhangi bir kaza durumunda can güvenliği için vazgeçilmez olan airbag (hava yastığı) inceleyelim.

Hava yastığı anlamında gelen ve olası kaza anında araç içerisindeki kişileri ilk darbeden korumak için tasarlanmış anlık şişen tek kullanımlık bir çeşit balon anlamına gelmektedir. İlk olarak 1980 yılında kullanılmıştır. Tasarlandığı ilk günden bu yana aynı çalışma prensibiyle devam etmektedir. Airbag tipi aracın marka ve modeline göre sayısı değişiklik gösterir. Kaza anında saniyenin onda biri süresinde kendiliğinden şişip, ardından tamamen inmektedir.

airbag-yanan-arac-muayeneden-gecermi

Airbag Işığı Neden Yanar?

Aracınızı çalıştırdığınız zaman veya yolda giderken airbag arıza lambası yanıyorsa, bu sorunu dikkate almalı derhal bir çözüm bulmalısınız. Çünkü güvenlik açısından en önemli donanımlardan biridir. Olası bir kazada açılmaması, hayati bir sorun teşkil eder. Araç her çalıştırıldığında tüm sistem gibi airbag ışığı da kontrol edilmelidir. Birkaç saniye bu ışık yanar, sorun yoksa söner. Sönmezse bir sorun olduğu anlamına gelir. En yaygın sebep konnektörün içindeki arızadır. Airbag kontrol ünitesinin toleransı düşüktür ve ufak bir hatada ışığı tetikler. Araçlarda ön koltukta bir sensör bulunur. Bu sensörde bir arıza oluşması halinde ışığın yanmasına sebep olabilir. Aracınızın aküsünün zayıflaması ya da bitmesi de bu problemi tetikleyen sebeplerdendir. Eğer akü tamamen şarj edilirse veya değiştirilirse problem çözülebilir.

Airbag Işığı Yanmasının Cezası Var Mı ?

Mevcut yasaları incelediğimizde araçlarda airbag sisteminin bulunması ve fabrika çıkışı airbag sistemi barındırmayan araçların trafiğe çıkması yasak değildir. Dolayısıyla airbag sisteminde yaşanan aksaklıklar da trafik denetlemelerinde cezai işleme tabi tutulmamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.