Ayvalık Zeytinyağı ile İlgili Genel Bilgiler
Ege ve Marmara Bölgeleri denildiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz ki zeytindir. Zeytinin birçok çeşidini ve yağını üreten bölgeler arasında birinci sırada yer alan Ege bölgesinde zeytincilik önemidir. Başta Ayvalık olmak üzere Ege’nin birçok bölgesi zeytinyağı konusunda Türkiye’nin en gözde bölgeleridir.
Buralarda zeytin ağaçlarının sayısı oldukça fazladır. Ege ve Marmara Bölgesinin iklimi bu zeytinin yetişmesine yardımcı oluyor. Bu meyve ılık mevsimleri seviyor. Kışların ılık ve yağışlı geçmesi zeytinlerin gelişimini etkiliyor. Kışların soğuk ve karlı olduğu yerlerde üretim oldukça zordur. Hatta böyle yerlerde yetişmez.
Ayvalık Zeytinyağı Nereden Alınır?
Ayvalık Zeytinyağı bilindiği üzere Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bölgenin iklimi burada yetişen zeytinleri ve haliyle bu zeytinlerden üretilen zeytinyağını özgün kılmaktadır. Kaz dağlarının esintisiyle beslenen ılıman iklimin bunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Ayvalık’a gittiğinizde herhangi bir yerel üreticiden zeytinyağı alabilir ve güvenle tüketebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz Coşkun Zeytincilik’tir. www.coskunzeytincilik.com adresinden Türkiye’nin her yerine satış yapmaktalar. Zeytinyağı işinde oldukça ehil olduklarını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.
Zeytinden Neler Elde Edilir?
Zeytinin kullanım yerleri çok zengindir. Zeytinyağı bu kullanımlarından biridir. En başta, bildiğimiz gibi zeytinden doğal zeytinyağı elde edilir. Bu yağ toplanan zeytinlerden sıktırılmasıyla meydana gelir. Zeytinyağı doğal olarak ağaçlardan toplanan zeytinlerden meydana geldiği için sağlığa çok faydalıdır. Sağlık için faydalarından ziyade zeytinyağı ile yapılan tüm yemekler daha lezzetlidir. Doğal zeytinyağı almak için burayı ziyaret edebilirsiniz. Ege, Marmara ve Akdeniz yörelerinde yemekler genellikle zeytinyağı ile yapılır. Özellikle Ege’de zeytinyağı ile çeşit çeşit yemekler pişirilir. Zeytinden yağ dışında sabun ve kahvaltılıklar da yapılır. Zeytinden yapılan sabunlar saç köklerini besleyici özelliğine sahiptir.
Zeytinyağının Faydaları
Zeytinyağının sağlık açısından birçok faydası bulunur. Zeytinyağı tüketimi mide asidini dengeler ve vücuda zarar vermez. Sebzeler zeytinyağında pişirilir. Zeytinyağı kahvaltıların vazgeçilmezlerinden birini oluşturur. Kahvaltıda çeşit çeşit zeytinler ve peynirlerin üstünde zeytinyağları yenir. Zeytinyağı yaraları çabuk iyileştirir. Bu yüzden yaralanma ve zedelenme durumlarında da zeytinyağı sürülür. Ayrıca çeşitli yağlar ile karışarak doğal ilaçlar meydana gelir. Her gün bir kaşık gerçek zeytinyağı içmek sağlıklı yaşamın sırrını oluşturur.
Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?
Vücuda pek çok faydası bulunan zeytinyağının gerçek ve kaliteli olduğu bazı yollardan anlaşılır. Zeytinyağının rengi ve kokusu oldukça önemlidir. Kaliteli zeytinyağı rengi koyu sarıdır, yeşile yakın bir rengi vardır. Kokusu hoştur. Yeni sıkma zeytinyağları ağır kokmaz. Zeytinyağının hası Ege’de yer alır. Bu yüzden Ege Bölgesinde üretilen ve satılan yağları almak ve kullanmak gerekir. Zeytinyağı yörenin kendine has özelliğidir. Köylülerin getirdiği ve sattığı yağlar gerçek yağlardır. Bu yüzden zeytinyağı satın alırken bunlara dikkat etmek gerekir. Kaliteli ve has zeytinyağları her yerde rahatlıkla kullanılabilir.
Zeytinyağı İle Yapılan Yemekler
Zeytinyağı üretiminde Ayvalık da önemli yere sahiptir. Balıkesir’in bir ilçesi olan Ayvalık’ta zeytinyağı üretilir ve bu yağla çeşitli yemekler pişer. Ayvalık zeytinyağı ile kızartmalar ve zeytinyağlı sebzeler pişirilir. Ayrıca gözlemelere de zeytinyağı sürülür. Zeytinler dallardan tane tane toplanır. Toplanan zeytinler fabrikalara gönderilir. Fabrikada be zeytinler sıkılır. Evlere yemeklik yağ olarak yollanır. Her türlü yemeğe ve salataya katılan zeytinyağının kullanım alanı çok geniştir. Zeytinyağı çocuklar için de önemli bir besin kaynağı oluşturur. Çorbalara ve sebzelere katılan yağlar çocukların gelişimini olumlu yönde etkiler. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Sağlıklı ve uzun yaşam için zeytinyağı tüketmek ve yemeklerde zeytinyağı kullanmak önemlidir.