Banka Kredisi Ödenmesse Ne Olur?Kredi Kartı Ödenmesse Ne Olur?

Günümüzde Kredi Kartı ve Kredi Borcu Neredeyse Herkesin Üzerinde Bir Yük. Peki Kredi Kartı ve Banka Kredilerinizi Ödemezseniz Ne Olur? Kredi Ödenmesse Bankalar Hangi Yöntemlere Başvurur? Tüm Ayrıntılar Haberimizde…

Banka Kredisi ve Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur

Kullanılan ihtiyaç kredileri ve kredi kartları ödeme yükümlülüğü, kredi kullanımı yapan ve kredi kartı sahibi olan kişinin sorumluluğundadır. Kredi ya da kredi kartı düzenlemelerinde uygulanan kurallar ve düzenlemeler; borçlu ve alacaklı esasına dayandırılmıştır. Söz konusu durumda, bankalar alacaklı, kredi kullanan ya da kredi kartı sahipleri de borçlu tarafı oluşturmaktadır. Kredi ya da kredi kartı kullanımı da, banka ile müşteri arasında yapılan bir akittir. Bu akdin gereği her iki taraf da birbirlerine karşı sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmek durumundadır. Bu konuda olabilecek aksaklıklarda, hak kaybına uğrayan tarafın kanuni haklarını kullanması kaçınılmazdır. Bu esaslar göz önüne alındığında, kredi borcu geciktirme, kredi kartı borcu geciktirme ve bu borçları ödememe durumunda izlenen süreçler ilgili banka ve yönetmeliklere göre düzenlenmiştir.

Kredi borcu geciktirme ve ödememe:

Bu sürece girildiğinde , hemen hukuksal işlemler başlatılmaz. İlk 90 günlük ( 3 ay ) süre içerisinde borcun kapatılması durumunda, ilgili banka ödenmemiş miktarın gecikme faizini tahsil eder. Bu ilk 90 gün tamamlandığında, bankalar ödeme yapmayan müşteri ile temasa geçer ve ek 7 günlük bir süre tanır. Bu ek süre içinde ya borç kapatılmalı ya da banka ile görüşülerek borcun yeniden yapılandırılması konusunda uzlaşmaya gidilmelidir. Bu hukuksal sürecin başlamaması için son aşamadır.

Hukuksal süreç başladığında; yani borç ödenmediği ve tanınan 7 günlük ek sürede banka ile borcu yeniden yapılandırmak için uzlaşma yolu tercih edilmemesi durumunda, banka avukatları aracılığı ile yasal takip başlatılır. Mahkemenin kararı ile birlikte, mal varlıklarına el koyma, maaşa haciz, varsa başka bankadaki  hesapların dondurulması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Aynı zamanda yasal takibe uğran kişi, Merkez Bankası kayıtlarında kara listeye alını ki; bu da en az 5 yıl boyunca hiç bir bankadan kredi alınamaması demektir.

Kredi kartı borcu geciktirme ve ödememe

Kredi kartı borcu ödememe durumunda uygulanan süreçler,ödenmeyen krediler de olduğu gibi 90 günlük süre esas alınarak düzenlenmektedir. Ancak ilgili banka, bu süreyi 120 gün olarak da uzatabilir. İlk 3 ay süresince, kredi kartı borcunun asgari miktarı ya da daha azını ödemeyen müşteriler için kredi kartı gecikme faizi, toplam borç miktarına eklenerek ilave edilir. İlk ekstre döneminde de herhangi bir ödeme yapılmamışsa, kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır.İkinci dönemde de ödeme olmaması durumunda, kredi kartı tüm işlemlere kapatılır ve durumu Kredi Kayıt Bürosu’na bildirilir. 90 Günlük süreç bittiğinde banka , yasal takip öncesi 15 günlük ek süre vererek, borcun tamamının kapatılması talebinde bulunur. Eğer uzlaşma imkanı varsa, borç yeniden yapılandırılabilir ve yasal takip başlatılmaz. Ancak borç ödememe tekrar edilirse, banka o aşamada yasal takibi başlatabilir. Yine mahkeme kararı ile maaşın belli bir kısmına haciz, mal varlıklarına tedbir gibi kararlar uygulanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.