Boşanma Davasında Telefon Görüşmeleri ve Mesajlaşmalar Geçmişe Dönük Çıkabilir mi?

Boşanma Davasında Telefon Görüşmeleri Arama Kayıtları Whatsapp Yazışmaları ve Mesajlaşmalar Geçmişe Dönük Çıkabilir mi?

BOŞANMADA TELEFON GÖRÜŞME VE MESAJLAŞMALAR GEÇMİŞE DÖNÜK ÇIKAR MI?

Ayrılıkların arkasındaki açıklamanın, özellikle evlilik bir sona ulaştıktan sonra, boşanma sürecini merak etmek, her zaman insanların tekrar tekrar yaşadığı bir sorundur; “Ayrılma durumunda telefon kayıtları ve SMS hususlarından bahsedilebilir mi?” Sorun genellikle bu olmaktadır.

Ayrılma davası sırasında, karşı tarafın kendisini zedelediğinden şüphelenen ya da emin olan kişi karşı tarafın çağrılarını talep eder. Her halükarda, telefon kayıtlarının maddesinin, özellikle dernek kapsamında, sakin değişim ile tespit edilen ceza hukuku bölgesinde bulunması gerektiği ve böylece yanlışlıklarda bahsedilebileceği belirtilmelidir. Aile Mahkemesi hâkimlerinin telefon kayıtlarının tutulmasını talep etme ayrıcalığı ve yetkisi yoktur. Buna ek olarak, GSM yöneticilerinin cezai olarak belirtilmeyen kayıtları tutma ve saklama şekli de mümkün değildir. Bireylerin özel hayatlarının güvenliğine göre, telefon kayıtlarının ayrılık ışığında belgeye sunulması açık bir yanlıştır. Bu anlamda yapılabilecek şey telefon kayıtlarının dökümünü talep etmektir. İlgili makamlar tarafından kimin hangi tarih ve saatte araştırılacağı belirtilen telefon numarasının ne kadar araştırılabileceği düşünülebilir. Aynı şekilde, atıfta bulunulan telefon numarasının kime kiminle ve hangi tarih ve saatte bilgi verdiğini görmek de mümkündür. Belirttiğimiz gibi, ne telefon görüşmelerinin özü ne de mesaj yazışmaları görülebilir. Diğer yandan, mesajların özünü gören ve telefon görüşmelerine uyum sağlayan kişiler belgede gözlemci olarak duyulabilir.

Ayrılıkta Telefon Çağrıları Kanıt Olur Mu?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunumuzda belirtildiği gibi, yasadışı hale gelen kanıtın davanın onaylanmasında dikkate alınmaması gerekiyor. Daha önce belirtilen nedenlerle yazışmaların gizliliğine zarar verilerek alınan kanıt mahkeme tarafından iptal edilmeyecektir. Bu anlamda toplantıların sahip olduğu kanıt kanuna göre edinilmelidir.

Whatsapp Kayıtları Nasıl Değerlendirilmektedir?

Bununla birlikte, zaman geçirilen bir başka araştırma da “Whatsapp tartışmalarının kaydedilip kaydedilmeyeceği” dir. Whatsapp bir tür web sohbet ve paylaşım uygulamasıdır. Web üzerinden yapılan bu konuşmaların kayıtlarını tutmayı beklemek hayal gücünün ötesindedir. Daha önce bahsedilen nedenle, web üzerinden yapılan toplantıların herhangi bir maddesinin belgeye dâhil edilmesinden söz edilmeyecektir. İnsanlar bu toplantıları kaydettiyse ve karşı taraflar tekrar ederse, bu mesajların konulması hakkında bir hukuk danışmanıyla konuşmaları gerekir. Bilmeden sokulan madde meşrulaştırıldığı için, bireyi mantıksız bir vaziyete düşürebilir ve hatta onlara karşı suç duyurusunda bulunabilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda belirtildiği gibi, bu durum yazışma imtiyazının ihlali olarak değerlendirilecektir. Ne olursa olsun, bu duruma özel durumlar vardır ve alanlarında uzman avukatlar ile konuşmak tamamen önemlidir.

Bu ve sair hususlarda mutlaka medeni hukuk alanında yetkin ve ehliyetli avukatlardan ve hukuk bürolarından yardım alınması gereklidir. Aksi takdirde mahkeme süresince istemediğiniz durumlar veya sonradan haberdar olduğunuz kanunlar karşınıza çıkabilir. Bu itibarla hukuki danışmanlık almak, davanın selameti için oldukça elzem ve zaruridir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.