Çocuğum Konuşmuyor ? Konuşmaya Başlamayan Çocuğa Neler Yapılmalı
Çocuğunuz Konuşmuyorsa 1 Yaşını Geçtiyse Kesinlikle Bu Konu Üzerine Düşmeniz Gereken Bir Konu… Nasılsa Konuşur Diyerek Sakın Zaman Kaybetmeyin. Çocuk Konuşmuyorsa Kesinlikle Altında Bir Sebeb Vardır.Tüm Ayrıntılar Size Yol Gösterecek Haberimizde…
Çocuğunuz Konuşamıyorsa Neler Yapmalısınız?
Çocuğumuzun her aşaması bizim için heyecan doludur hele ki ilk kelimeleri. Anne baba demesi için yaşarız sanki. Tatlı bir yarış olur önce hangisini diyecek diye ve bıkmadan yaşıtları ile kıyaslayarak öğrenmeye çalışırız çocuğumuzun gelişimini ve hatamız burada başlar. Anne baba olarak her zaman aklımızda olmalı her çocuğun gelişimi farklı olur. Bunu bilerek yaşıtlarından da geri kalmayacak şekilde kontrol ederek büyütmeliyiz çocuklarımızı ve mutlaka bebeğimizin doğumundan itibaren düzenli olarak çocuk doktoruna gitmeliyiz. Normal şartlarda çocuğunuzun ilk anlamlı kelimesini duyabileceğiniz zaman 1 yaş civarıdır. 1 yaşına gelen çocuğunuz dilindeki heceleri kelimeye döker. 18 aya kadar söylediği kelimeler yaklaşık olarak 50 ye ulaşır. 2 yaş çocuğun zihninde 300 adet kelime birikmiştir ve iki kelimeyi yan yana getirerek basit cümleler kurmaya başlar. Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde ise kurduğu cümleler üç dört kelimeden oluşmaya başlar ve zihninde yaklaşık 1000 adet kelime birikmiştir. Çocuğunuzun konuşmasını buna göre takip edebilirsiniz. 3 yaşına geldiği halde çocuğunuz konuşamıyorsa otizm gibi ciddi sorunlar olabilir. Çocuğun davranışsal ve psikolojik sorunlara maruz kalmaması için 0-3 yaş aralığını sıkı takip etmelisiniz.
Çocuğunuzun konuşmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç önerimiz var. Sağlıklı olduğu halde bazı çocuklar konuşmaz. Aslında bu çocuklar konuşma ihtiyacı duymaz.1 yaş sonrasında çocuğunuzun konuşmasını arttırmak için onunla bol sohbet etmeli sizden bir şey istediğinde adını söylemesini sağlamalısınız. Mesela çocuğunuz susadı ve sizden su istiyor ve bunu konuşmadan yapıyor. Bu davranışı benimsediği için siz onun su istediğini biliyorsunuz. Size kendini kolaylıkla anlattığı için nesnelerin ismini söylememesi çok normal bu nedenle ona adını söylemeden istediği şeyi vermeyin anlamadığınızı söyleyin. Çocuğun yaşıtları ile etkileşim içinde olmasını sağlayın. Kendi yaşıtlarıyla büyüyen çocuklar birbirlerinden çok şey öğrenirler. Çocuğunuzu mümkün olduğunca televizyon ve tabletten uzak tutun. Mümkün olmayan durumlarda da bu araçlarla etkileşimini en çok 3-4 saat olacak şekilde ayarlayın. Tüm bunları yaptığınız halde yine de mesafe alamıyorsanız mutlaka uzman çocuk doktoruna danışın.