Çocuklarda Tik Çeşitleri ve Tedavisi ve Tik Önleme Yöntemleri
Çocuklarda Gelişim Sürecinde Çok Sık Görülen Tik Bozuklukları Tedavi Edilmezse Ömür Boyu Kalıcı Olabilmekte… Tik Konusunda Uzman Doktor Erdinç Hasad’tan Aldığımız Değerli Bilgiler…
Çocuklarda oluşan tiklerin genel sebebi psikolojik olarak görülmektedir. Çocuğun günlük hayatında yaşadığı zorlanma bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Tedavisi için psikolojik destek, davranışçı terapi ve gerekirse ilaç kullanılmalıdır.Unutmayın tik tedavisi en kolay psikolojik hastalıkların başındadır. Sadece bu konuda çocuğunuza destek ve hoşgörülü olmanız gerekir.
Çocuklarda tik tedavisinde Anne ve Babaya düşen görevler;
– Çocuğun bu durumundan dolayı eleştirilmemelidir.
– Akran grupları ile kıyaslanmamalıdır.
– Çocuğun alacağı psikolojik destek ile birlikte aile de bilgilendirilmeli ve psikolojik destek alarak çocuğun olumlu yönde ilerlemesine katkı sağlamaları gerekmektedir. Yoksa aksi durumda uzman ile kat edilen yol aile işbirliği içerisinde olmazsa etkisi az olmaktadır.
– Çocuğun günlük hayatta yaşadığı zorlanma iyi bir gözlem ile ortaya çıkarılmalıdır.
Çocuklar yeni arkadaş okul ortamı aileden birinin kaybı ile yaşanan travma, yeni kardeşim gelmedi yada aile içindeki bir sıkıntıyı dışa vurmaktadırlar. Aile içinde hiçbir sıkıntı yokken çocuk da problem çıkmaz muhakkak çocuğa belli etmediğini düşünmüş olsa da aile çocuk aile içi sıkıntıyı fark etmektedir. Hatta bazı çocuklar yaşanılan sıkıntılarda kendi suçlarının olduğunu düşünerek yıllarca suçluluk duygusu ile yaşayarak özgüvenlerinde düşüş gerçekleşmektedir.
En Çok Görülen Tik Çeşitleri
1. Motor Tik Çeşitleri
Vücudun bir bölgesini oynatmak ile olan tiklerdir . Gözleri kırpıştırma, istemsiz kaşları kaldırma , boynu kıtlatma çevirme gibi hareketlerdir.
2. Vokal Tik Çeşitleri
Burun çekme(Sümük hissi), dişleri tıslatma ve gıcırdatma, boğaz temizleme yutkunma gibi sese dayalı eylemlerdir.
Tik tedavisi;
Tikin yaygın olarak tedavisi ilaç ile gerçekleşmektedir ve Çocuklarda %80 başarılıdır. Tiki görmemezlikten gelmek de bir tedavi yöntemidir. Bir süre sonra davranışta sönme olmaktadır. Devamlı uyarılan çocuk da davranış pekişerek tekrarlanmaktadır. Aile içi stresi azaltmak en önemli tedavi yöntemlerindendir.
Tiki arttıran en büyük sebep çocukta kaygı ve stresin artmasıdır. Stres ve kaygı aile içinde kontrol altına alınırsa çocukta tik azalır. Yapma, yanlış yada falancanın çocuğu böyle şeyler yapmaz gibi cümleler tikli çocuklara sarf edilmemesi gereken cümlelerdir. Hasta Olan çocuk psikolojik destek alırsa gerekirse ilaç ile müdahale yapılırsa aile ve çevre tarafından da desteklenirse tedavi olumlu sonuçlanır. Tedavi biyopsikososyal olarak üç koldan yapılırsa etkisini göstermektedir. Aile ,çocuğun çevresi ve uygulanan psikoterapi tedavi için önemli etkenlerdir.