Ehliyetim Var Ne İş Yapabilirim? Hangi Meslekler Uygun?
Ehliyet İş Bulma Konusunda Sizi Bir Adım Öne Çıkaracaktır… Fakat Söför Arayan Firmalar En az 5 Yıllık Tecrübe İstemekte… Ehliyeti Olan İssiz Vatandaşlar İçin Yapabilecekleri İş İmkanları…
Şoförlük yapabilmenin ilk adımı geçerli bir sürücü belgesine sahip olmaktır. Sürücü belgesi almaya hak kazanabilmek için değişmekle birlikte Türkiye şartlarında sınıflarına göre 16 -24 yaşlarında olmanız gerekmektedir. Yaşınızı doldurup bir sürücü kursuna kayıt işleminin ardından gerekli eğitimleri alıp ilgili kurumun yapacağı yazılı ve uygulamalı sınavları geçebilenler sürücü belgesi almaya hak kazanırlar.
Şoförlük bazen ” özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde” sıkıntılı olsa da genelde zevklidir. Bunun yanında sorumluluğu ağır ve zaman zaman çok yorucu olabilmektedir. Mesela uzun yola çıkmak sizi şehir içinde dolaşmaktan çok daha fazla yoracaktır. Ya da trafikte her daim dikkatli olmaz iseniz istenmeyen kazalara karışabilme olasılığınız artacaktır. Ayrıca trafikte çok sabırlı olmak durumundasınız. Tüm gün yolda olmak, direksiyon sallamak insanın bünyesini ciddi manada yıpratabilmektedir. Bizler araçlarımızla tabiri caizse evden işe, işten eve giderken, şoförlüğü meslek edinenler bu durumlara bizlerden daha fazla aşinadırlar.
Sürücü belgeleri sizlerin kendi şoförlüğünüzü yapabilmeye olanak sağlamalarının yanında taksi şoförlüğü, taşımacılık, servis şoförlüğü… V.s gibi birçok geçiminizi sağlayacak iş için elzem bir araçtır. Ancak şoför meslekleri arasında bir iş vardır ki sadece sürücü belgesine sahip olmanız yetmeyecektir. Özel bazı gereksinimleri olan bir meslektir. Bu işi yapabilmek için eğitimden geçmeniz ya da bu işin gereksinimlerini karşılayabilecek kapasitede olmanız gerekmektedir. Makam şoförü olmak için çeşitli kriterler belirlenmektedir ancak bazı genel kriterler vardır.
En çok aranan şartların başında deneyim gelmektedir. Genel olarak işverenler işe alacağı şoförde en az 5 yıllık şoförlük deneyimi aramaktadırlar. Bununla birlikte aracın basit mekanik aksamından anlamaları, bakımları yapabilecek kadar bilgi sahibi olmaları istenmektedir. Bu işin icrası için kadın – erkek fark etmemesi rağmen genel tercih şoförlüğün yanında araç içine ya da dışına eşya taşınabilme olasılığı olduğundan erkek şoförlerden yana olmaktadır. Dikkat edilen diğer bir nokta ise kişinin diksiyonu, giyim kuşamı, kişisel bakımı azami düzeyde iyi olmalıdır.
Nerde nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmesi ve sır saklama yeteneğinin güçlü olması gerekmektedir. Bu meslek mensuplarına kamu kurumlarında, özel şirketlerde ya da vip konukların taşınmasında ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde makam şoförü talebi günden güne artış göstermektedir. Gerek mali gerekse iş doyumu yönünden son dönemlerin trendi yükselen meslekleri arasındadır. Bu işi yapmak isteyenler ufak bir araştırma yaparak makam şoförü yetiştiren kurslardan biri ile irtibata geçip bir adım atabilirler.
Ayrıca ehliyet sahibi ve mesleği olmayanlar Servis Taşımacılığı, Özel Turist Gezi Aracı gibi sektörlerde de çalışabilmektedir.