El-Nusra Nedir? El-Nusra Neden Kuruldu? Kim Kurdu? El-Nusra’nın Amacı Nedir?

El-Nusra Örgütünün Amacı Nedir ? El-Nusra Neden Kuruldu Kimler Destekliyor… El-Nusra Cephesi Hakkında Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

 El-Nusra Nasıl Ve Neden Kuruldu?

2011 Yılında Amerika’nın Irak İşgali sırasından kurulmuş olan El-nusra, Sünni İslam yanlısı olarak bilinen İslamcı bir grup tarafından kurulmuştur. Kuruluşundaki amaç Amerika’nın işgalleri sırasında Amerikan ordusuna karşı savaşmak adına ortaya çıkmış bir örgüttür.

 Örgütün Amacı Nedir?

Amerika’nın Irak işgalinden sonra bölgeden çekilmemesi nedeni ile İslamcı gruplar tarafından kurulmuş olan örgüt, Amerikan rejiminin Irak’tan çekilmesini sağlamak için onlarla savaşmak amacı ile kurulmuştur. Ve Beşşar Esad rejimini devirmek amacı ile kurulmuştur. Bu rejimleri devirerek bir İslam devleti kurmak için savaşmaktadırlar. Bu durumda da kendi ideolojik rejimleri yaymak ve uygulamak amacındalardır. Esed rejimi ile savaşırken diğer gruplar ilerde iş birlikleri yapmaktadırlar. Fakat bu işbirlikçiliği yaparken esed rejiminin yıkılmasından sonra, işbirlikçi gruplar ileride savaşmak durumunda kalacaklarını bildiklerini belirtmektedirler. İŞİD ilerde anlaşmalarından sonra işid’in destekçisi olarak ciddi kanlı eylemlerde gerçekleştirmeye başlamışlardır.

 El-Nusra Nerede Kurulmuştur?

 

Merkez olarak Suriye ve Lübnan üzerinde kurulmuşlardır. Lübnan’daki mülteci kamplarında konuşlanarak orada örgüte katılmaları için yeni savaşçılar eğitmektedirler.

 El-Nusra’yı Kim Kurmuştur?

1981 yılında Suhayl kasabasında dünya’ya gelen Ebu Muhammed EL Culani tarafınfan Sünni İslamcı yanlılarını bir araya toplayarak kurmuştur. İki senelik tıp okulunu okuduktan sonra, okulunu terk edip Amerika’nın Irak işgali sırasında ırak kaidesine katılmak için bu savaşlara katılmıştır. Daha sonra katıldığı gruptan ayrılarak 2011 yılında El-nusra grubunun kurulduğunu açıklayarak liderliğini ilan etti.

 

 El-Nusra Amacı Ve Neden Kurulmuştur?

Amerika’nın Irak işgalinden sonra bölgede kalan Amerikan ordusu ve Beşşar Esed rejimleri ile savaşarak, yeni bir İslam devleti kurmak amacı ile kurulmuştur. Günümüzde hala çatışmalara devam etmektedir. Bir çok Avrupa ülkesi tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Amerika, Fransa, Rusya ve Ülkemiz gibi bir çok ülke el-nusra örgütünün tamamen terör amaçlı kurulduğunu kabul etmektedirler. El-Nusra örgütünün istihbarat birimlerinin çok güçlüğü olduğu , hatta Suriye ordusu ile askeri birlikler içerisine de sızdıkları söylenmektedir. Bu gurup ağırlık olarak ırak kökenli kişilerden oluşturulsa da tabanlarında, Afganistan, Pakistan ve Çeçenistan gibi ülkelerden bünyesinde de radikal savaşçıların bulundurduğu bilinmektedir. El-nusra, ordusunun içerisinde 5-6 bin eğitimli savaşçıya sahip olduğu da söylenmektedir. Bu eğitimli kişilerin haricinde onlara sempati duyan binlerce kişinin de yer aldığı bilinmektedir. Ve 45 bin kişilik bir gruba sahip olduğu bilinmektedir. El-nusranın Lübnan üzerinden yönetildiği söylenmektedir. Ve Lübnan’da mülteci kamplarında da savaşçılar yetiştirdikleri bilinmektedir. 2014 yılında ise İŞİD terör örgütü ilerde ateşkes yaparak esed rejimini yıkmak adına, ortak hareket etme kararı da almışlardır.

 El-Nusra Örgütünün Kanlı Eylemleri

Nusra örgütü, eylemlerinde canlı bomba, bombalı araçlar gibi şehirlerde ve kırsal alanlarda eylemlerini gerçekleştirmektedirler. Özellikle Esed rejimi yanlısı olan kişilere planlı saldırıları ile ön plana çıkmışlardır. Grup içerisinde eğitimli savaşçıların bulunması cep savaşlarında etkili olmalarını ve El-kaidenin silah desteği yapması nedeni ile ağır silahlara sahip oldukları içinde ellerini güçlü tutmaktadır. Suriye’deki iş savaş sırasından EL, nusra örgütü tarafından bir çok sivil vatandaşı hedef alarak öldürdükleri de ayrıca belirtilmektedir. Bu neden ile Suriye’de bulunan en agresif örgüt olarak da adlandırılmakta dırlar.

 

BM tarafından, son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu ağır silahlar kanlı eylemleri nedeni ile terör örgütleri arasındaki listeye ABD’nin de desteği ile yer verilmiştir. İngiltere ve Avusturya’da bu örgütü tamamen terör örgütü olduğunu kabul etmektedir. Ve şuanda kara listede örgütün adı yer almaktadır.

 

 

*Haberimizdeki Tüm Bilgiler İnternet Üzerinden Derlenmiştir. Sadece Bilgilendirme Amaçlıdır. Soru Görüş ve İstekleriniz için Haber@korkmazhaber.com ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.