Engelli Raporu İle Araç Alma Şartları ve 2024 Ötv İndirimleri

Engelli Üzerinden Araç Alma 2024, Engelli Raporu İle Nasıl Araç Alınır? Engelli Raporuna Göre Araç Ötv İndirimleri %90 %80 %70 %60 %50 ve %40 Engelliler için Araç alma ve Araç Ötv İndirimleri Neler, Engel Oranı %90 ve Üzeri Olan Kişiler Adına Araç Alma

Engelli Raporu ile Araç Alma

Engelli raporu ile araç alma, Özel Tüketim Vergisi’nden muaf olarak araç satın alma sistemidir. Türkiye’de engelli raporuna sahip olan bireyler, engelli raporu ile bu vergiden yani bir diğer adı ile ÖTV’den muaf tutularak araç satın alım işlemini kolaylık ile gerçekleştirebiliyorlar. Engelli bireylerimizin hayatlarında kolaylık sağlayabilmek amacı ile çeşitli indirimler uygulanmaktadır. Yüzde 40 ve üzeri ile yüzde 90 ve üzeri engellilik durumlarında 2 farklı şekilde uygulama yöntemi bulunmaktadır.

Yüzdelik olarak 90 ve üzeri olan engelli bireylerin sahip olduğu rapor ile alınan araçlar, engelli kişi ve yakınlarının yararlanabileceği çeşitli indirimleri kapsamaktadır. Bunun yanında ise yüzdelik olarak yüzde 40 ve üzeri engelli raporuna sahip bireylerin engelli raporu ile aldıkları araçlar, engelli bireyin yalnızca kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılmaktadır. Durumun böyle olması ise engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırabilmek için oldukça önemlidir. Günümüzde en çok Google aramalarında engelli üzerinden araç alma, engel raporu ile ötv ne kadar indirimli olur, Engelli raporu ile alınabilecek araçlar, engelli raporu ile alınabilecek lüks araçlar , Engelli Raporuna Göre Araç Ötv İndirimleri %90 %80 %70 %60 %50 ve %40 Engelliler için Araç alma gibi bir çok soru bulunmakta

40-engelli-raporu-ile-arac-alma

%40’lık Engelli Raporu ile Araç Alma

Engelli raporu ile araç alma işlemlerinde çeşitli hususlar bulunmaktadır. Yüzde 40 ve üzeri engellilik durumlarında ÖTV indiriminden çeşitli durumlarda yararlanmak mümkündür. Araç satın almak isteyen bireylerin ise öncelik ile sahip olmaları gereken şey, rapordur. Rapora göre kişiler çeşitli indirimlerden yararlanabilir. Raporda ise engelli bireyin ”özel engelli aracını” kullanmasına dair herhangi bir engel durumunun bulunmadığı belirtilmiş olmalıdır. Bu sayede kişi ya da kişiler rapor aracılığı ile indirimlerden yararlanarak araç satın alımını gerçekleştirebilirler.

Bireylerse kendi aracını kullanmak istiyorlarsa H sınıfı ehliyete sahip olmalıdırlar. BU durum içinse çeşitli eğitimler alınması gerekmektedir. Kişi veya kişilerse ehliyet alacağı zaman özel özelliklerle donatılmış bir engelli aracıyla sınava girmektedirler. Sınavdan başarıyla ayrılan kişi veya kişiler ehliyete hak kazanmaktadır.

Yüzde olarak yüzde 90’ın altında engeli olan sürücülerin, araçta engeline uygun şekilde aksam yaptırmaları şartı ile ÖTV ödemesinden muaf tutularak araç satın alımı gerçekleştirilebilir. Bu özel aracınsa farklı kişilerce kullanılması kesinlikle yasaktır. Araç yalnızca engelli birey tarafından kullanılmak zorundadır.

%90 Engelli Raporuyla Araç Alımı

Engelli raporu ile araç alma için kişilerin belirli özelliklere uyması gerekmektedir. Bu özellikler neticesinde ise kişilerin araç satın alımı gerçekleştirebilmeleri için çeşitli indirimler uygulanmaktadır. Engelli bireylerin ise yüzdelik engellilik durumuna bakarak çeşitli olanaklar sunulmaktadır. Bu sayede kişilerin hayata daha kolay bir biçimde katılabilmektedir. Bu ve bu gibi durumlardan yararlanılması için ise gerekli olan raporun kişiler tarafından hazır halde elinde olması gerekmektedir. Bir hekim dahilinde belirlenen bu rapor kişinin ehliyet kullanabilmesine olanak tanıyorsa kişi, ehliyet alabilmektedir.

Yüzdesel olarak 90 ve üzeri engele sahip olan bireyler için engelli raporunda olması gereken en önemli özellik ”özel engelli aracını” kullanma durumu için herhangi bir engel bulunmadığının belirtilmesidir. Bu sayede kişiler uygun araçlar ile uygun ehliyet eğitimini alarak ve bunun yanında sınavdan başarılı bir şekilde ayrılarak ehliyetlerine kavuşabilirler. Bireyler ise yüzde 40 ve üzeri engelliliğe sahip ise H sınıfı ehliyeti almaktadırlar. Bu kişilerin ise satın alacağı araçlar konusunda devlet, kişilere özel imkanlar sunarak kişilerin ÖTV’den muaf tutulması sağlanmaktadır. Bu sayede kişiler ehliyet ile birlikte uygun araç satın alımı yapabilmektedirler.

Rapor kişilerin hem ehliyet hem de araç satın almalarında önemli bir etmendir. Hatta temel etmendir. Engelli raporu ile araç alma için raporda belirli şartlar bulunmalıdır. Kişinin ”özel engelli aracını” kullanabilir ifadesini raporunda taşıması dahilinde, kişi ya da kişiler araç kullanımını gerçekleştirebilir. Bunun dışında ise kişinin engel durumu dolayısı ile kişinin araç kullanılmasına izin verilmiyorsa kişinin, birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları bu durumda ÖTV’siz araç satın alımı yapabilmektedirler.

engelli-raporu-ile-arc-alma-sartlari

Engel Oranı %90 ve Üzeri Olan Kişiler Adına Araç Alınacak Kişinin Uyması Gereken Özellikler

Engelli raporu ile araç alma hem engelli kişinin hem de engelli kişinin yakınlarının yararlanabildiği bir durumdur. Bu ve bu gibi durumlarda ise hem güvenilirlik açısından hem de durumun işleyişinde herhangi bir aksaklık ya da haksızlık olmaması için her bireyin uyması gereken çeşitli durumlar söz konusudur. Bu durumlara uyulması dahilinde gerekli işlemler yapılarak kişi ya da kişilerin dilediği işlem kolaylık ile gerçekleşebilmektedir. Ancak belirtildiği gibi çeşitli durumlara uymak zorunluluk gerektirmektedir. Bu durumlara uyulması dahilinde engelli kişi eğer araç kullanma yetkisine sahip değilse dahi kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadarki yakınları bu durumdan yararlanmakta ve ÖTV ödemekten belirli bir fiyat aralığına kadar muaf tutulmaktadır.

  • 18 yaşının altında ise anne ve babasının muvakkaten vermesi sonucu araç satın alınır.
  • 18 yaşın üzerinde ve zihinsel engeli olmayan bir kişi dilediği gibi kendi adına işlem yapabilme yetkisine sahip, hür bir bireydir.
  • Kişi eğer 18 yaşının üstünde ancak zihinsel engele sahip ise, engelli kişinin adına vasi kararının alınması gerekmektedir. Bu zorunluluk dahilinde ise belirli şartların vasi kararında belirtilmesi gerekmektedir. Vasi kararı ise daha önceden alınmış ya da yeni alınıyor ise bu kararda ”araç alımına ait kullanmak üzere” diye şartın belirtilmesi gerekmektedir.
  • Ebeveynleri boşanmış olan 18 yaş ve altı çocuklar için araç alım ve satım işlemlerinde geçerlilik için velayet kimin üzerinde ise işlemleri o birey yapmalıdır.

Taşıtta Tadilat Aranan ÖTV Uygulaması

Engelli raporu ile araç alma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken çeşitli durumlar bulunuyor. Bu durumlara göre araç satın alma işlemleri sürdürülüyor. Araçlarını ise sürekli olarak tekerlekli sandalye ya da sedye kullanmak zorunda kalanlar ve engellilik raporu yüzde 90 ve üzerinde olan kişilerin yararlanabileceği ÖTV istisnası uygulamasıdır. Engelli birey ise bu uygulamada bizzat aracı kendisi kullanamaz ve bu durumdan kaynaklı olarak taşıtı yakınlarından bir bireyin kullanması gerekmektedir.

engelli-araci-otvsiz-nasil-alinir

Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV Uygulaması

Engelli raporu ile araç alma işlemlerinde engellilik yüzdesi oldukça önemlidir. Araç satın alacak bireylerin yüzdesel olarak yüzde 90 engelli olması ve araç kullanımında herhangi bir sıkıntının olmaması halinde kullanılan ÖTV istisna uygulamasıdır. Bu uygulamada ise kişinin engel sebebinin bir önemi bulunmamaktadır. Satın alınacak olan araçta ise herhangi bir tadilat şartı aranmamaktadır.

Engelli Raporu Alan Kişilerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Engelli raporu ile araç alma işlemleri sırasında bilinmesi gereken durumlar bulunuyor. BU durumlar sayesinde kişiler sistemi kolaylık ile yakalayabilir ve buna göre hareket edebilirler. İşlemlerin katı kurallarının bulunması sayesinde kişiler bu avantajlardan olması gerektiği gibi kolaylık ile yararlanabilmektedir. Engelli raporu ile araç alma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunuyor.

  • Engelli raporu ile alınmış olan araçlar özel olduğu için araç hiçbir şekilde ödünç verilemez.
  • Engelli raporu ile araç alma durumu sonrasında kişiler İSPARK gibi işletmelerden ücretsiz olarak yararlanabilirler.
  • Alışveriş merkezi ya da park alanlarında araçlarını engelliler için ayrılan özel alanlara park edebilmek mümkündür.
  • Alınan araç ise 5 yıllık bir süre zarfı içerisinde satılamaz. Satıldığı taktirde ise aracın ÖTV ödemesi yapılması zorunluluk haline gelmektedir. Fakat 5 yıl sonra araç istenilen kişiye satılabilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.