Hamilelik Dönemi Aşı Takvimi ve Gebelikte Olunması Gereken Aşılar

Hamilelik Döneminde Yapılacak Olan Aşıların İsimleri, Gebelik Dönemi Aşı Takvimi, Hamilelik Döneminde Yapılması Gerekli Olan Aşılar ve Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…

Hamilelik dönemi hem anne adayı için hem de anne karnındaki bebek için oldukça büyük riskler taşımaktadır. Anne vücudu hamilelik süresince hormonların etkisiyle büyük değişimlere uğrar. Anne adayının hamilelik yükünü taşıması strese neden olur. Bu süreçte anne adayının bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında vücuda önceden yerleşmiş patojenler ve dışarıdan girecek zararlı mikroorganizmalar hastalıklara neden olabilir. Hamilelik süresince ilaç kullanımının kısıtlı olması nedeniyle hamilelerin hastalıklardan olabildiğince uzak tutulmasıdır.

Aşılama yoluyla hamile kadının bazı hastalıklara karşı korunması sağlanır. Aynı zamanda plesenta yoluyla bebek de aşılanmış ve korunmuş olur. Hamilelikte her aşı uygulanamamaktadır. Özellikle canlı aşılardan uzak durulur ve inaktif virüs ve bakteri aşıları uygulanır. Bu aşıların güvenli olduğu ispatlanmıştır. Bu nedenle hamilelikte aşılanma güvenlidir ve olması gerekir.

Hamilelik Aşıları Ne Zaman Yapılır?

Hamileliğin 3. ayının ardından aşılama yapılmaya başlanır. Daha önceden tetanoz aşısı yaptırmamış kadınlar gebelik süreçlerinin ikinci ve üçüncü üç aylarında bir ay ara ile yapılır. Daha önceden tetanoz aşısı olmuş kadınlarda aradan 10 yıldan uzun süre geçmişse aşılama hamilelik döneminde tekrar yapılmalıdır. Tetanoz aşısı olmayan annelerin bebekleri tetanoza yakalandıklarında %60 oranında ölümle sonuçlanabilir.

Anne adayı kuduz hastası bir hayvan tarafından ısırılırsa veya hayvana temas ederse kuduz açısından tehlikeli bir durum başlar. Böyle bir durumda derhal kuduz aşısı yaptırılması gerekmektedir. Anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkilemeyen bu aşı, riskli durumlarda mutlaka yaptırılmalıdır. Anne adayı hepatit B taşıyıcısı ise doğum esnasında bebeğe bulaştırma riski yüksektir. Bu nedenle hepatit B taşıyıcısı, eşi hepatit B hastası, yakın zamanda uyuşturucu madde kullanan, gebelikten önce 6 ay içinde birden çok partneri olan kadınlar hamilelik döneminde aşı olmalıdır. Taşıyıcı anneden doğan bebeklere doğumdan sonraki ilk 12 saat içinde aşı vurulmaktadır. Bu aşılar, emzirme ile de geçebilen hepatit B hastalığına karşı bebeği yüksek oranda korumaktadır.

Gebelik döneminde yapılan bir diğer aşı da grip aşısıdır. Gribe neden olan influenza virüsü her yıl kendini değiştirmektedir. Her yıl yenilenen aşılar nedeniyle önceki aşılamalar bir sonraki yıl için koruyucu değildir. Grip aşıları canlı virüs içermedikleri için herhangi bir enfeksiyona neden olmazlar. Anne adayları gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde aşı olabilirler. Anne adayında oluşan antikorlar bebeğe geçeceği için bebeğin de gribe karşı korunması sağlanır. Özellikle Kasım- Nisan arasında sık görülen grip enfeksiyonlarına karşı anne adayının aşılanması gerekmektedir.

Hamilelik Süresince Yapılmayan Aşılar

Bazı aşılar canlı patojen içerdikleri için anne bebek hayatını tehlikeye sokabilir, istenmeyen durumlar oluşabilir. Bu aşılar BCG (verem), kabakulak, kızamık, kızamıkçık ve su çiçeğidir. Bu aşıların hamilelik süresince yapılmaması gerekir. Bazı durumlarda doktorun isteği ile gerek görülürse yapılabilen aşılar da bulunmaktadır. Bu aşılar polio, sarı humma, pnömokok, kolera, boğmaca ve hepatit A’dır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.