İstanbul Emlak Fiyatları Düşer mi? İstanbul’da Emlak Balonu Var mı?

İstanbul’da Ev Almak İyice Zorlaştı. Yabancı Vatandaşlarından Ev Almaya Başlamasıyla İyice Ev Fiyatları Yükseliyor… Bu Artış Nereye Kadar Gidecek…İstanbul’da Gerçekten Emlak Balonu Var mı? İstanbul Emlak Fiyatları Düşer mi Çıkar mı? Sizler İÇin Uzman Görüşlerini Değerlendirdik…

İstanbul emlak konusunda son zamanların en pahalı dönemini yaşıyor. Emlak konusunda bir çok alım satım uzmanının düşüncesine göre İstanbul’daki emlak fiyatlarında bir balon mevcut. Bu balon ise 2019 yılında İstanbul’un konuta doyacağı ve fiyatların düşeceği konusunda ortak düşünceleri… Ev sahipleri ve ev almayı düşünenler de bu emlak balonu var mı, İstanbul’daki ev fiyatları yüksek mi? emlak fiyatları artar mı yoksa düşer mi diye bir çok soru işareti var.

İstanbul’un bazı bölgelerinde 2015 yılı ile 2016 yılı arasında neredeyse %20 fiyatlarda artış mevcut. İstanbul’da merkezi yerlerde ise bu oran %25 civarında. Fakat 2016 yılından sonra bu artışların azalacağı konusunda çok önemli veriler de mevcut.  Genel olarak fiyatlar konusunda bir düşü bekleniyor. Genellikle oturmak yerine ileriye dönük yatırım yapmak isteyenlerinde sıkıntılı zamanlar bekleyebilir. Söyle düşünün ki yatırım için aldığınız 400.000 TL lik ev 2 yıl sonra 350.000 TL ye düşebilir. Tabi ki bu uzmanların görüşleri…

İstanbul’da en az etkilenmesi beklenen Emlak ise iş yerleri. İstanbul’daki iş yeri kiraları ve satış fiyatlarında her yıl ortalama %10 ile %15 lik bir artış olması bekleniyor. Bu nedenle 2016 2017 yıllarında emlak sektörüne yatırım yapmayı isteyenler iş yeri alarak değerlendirmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca iş yeri kiralarının dairelerden çok daha fazla olması ve enflasyon civarında kira artışı da olması emlak alacakları iş yeri almaya yönlendirebilir.

İstanbul’daki ev fiyatlarını arttıran en büyük etkenlerden biri ise yabancı yatırımcılar. Son dönemlerde İran,Suriye, Katar gibi ülkelerin vatandaşları lüks konut projelerinden 3 er 5 er konutlar almakta. Bu satışlar nedeniyle fiyatlarda ayrıca biraz daha yüksek olmakta. Fakat son dönemde artan terör olaylarından dolayı Arap yatırımcılarda da bir düşüş olması beklenmekte. Orta doğu ülkeleri vatandaşlarının İstanbul’dan biraz çekilmesi demek fiyatlarından geri çekilmesi anlamına geliyor. Son istatistikler de ise 2016 yılının 2. çeyreğinde yabancı vatandaşların konut alımlarında %15 lik bir düşüş görülmekte. Bu düşüşte kısa zamanda etkisini göstererek konut projelerinde neredeyse %5 lik bir indirime neden olmuş durumda. İstanbul’da daha çok arazi mevcut. Fakat büyük inşaat firmaları artık çok daha dikkatli davranıyor.

Faiz oranları da Konut satışını etkileyen diğer bir faktör. Faiz oranları 2106 2017 yıllarında artışa geçmesi bekleniyor. Bu nedenle de konut satışlarında bir düşme olması muhtemel. Satışların düşmesi ise konut fiyatlarında gerilemeye neden olacaktır.

Birde tabi ki yatırım yapan inşaat firmalarının sahiplerinin görüşlerini de iletmemiz gerekmekte. Ağaoğlu ve Torunlar Yapının sahiplerinin görüşleri ise İstanbul’daki emlak fiyatlarının düşme eğilime girmesinin mümkün olmadığını düşünmekteler…

Haberimizdeki tüm görüşler uzmanlardan alınan bilgiler doğrultusundadır. Öngörülerin hepsi yatırım uzmanlarının röportajlarından derlenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.