İstanbul’daki Yoğun Bakım Yatak Sayısı 2024

İstanbul Yoğun Bakım Hastane Sayısı, İstanbul Yoğun Bakım Yatak Sayıları, İstanbul’daki Yoğun Bakım Yatak sayıları 2024 , Yoğun Bakım Hastanesi Sayıları, İstanbul’daki yoğun bakım yatak kapasitesi

Son dönemlerde İstanbul’da yoğun bakım yatak sayısının son derece azaldığı ve Aralık başında neredeyse %90 üstüne çıkacağı konusunda bir çok yorum bulunmakta. Pandemi tsunamisi İstanbul’u ele geçirmiş durumda. Herkesin ilk düşüncesi covid ‘e yakalanırsam yoğun bakımda durumum ne olacak? Çevrenizdeki herkes aslında bir çok kulaktan dolma bilgi ile konuşmakta. İstanbul özellikle 2018 sonrasında yoğun bakım yatak sayısını iki katına çıkardı fakat bu kovid döneminde yeteli olacak mı? İstanbul’daki yoğun bakım yatak kapasitesi artan kovid vakalarını karşılar mı? Gelelim bu soruların cevaplarına;

Son dönemde bir çok büyük şehir hastanesi açılıyor ve bu hastahanelerde yüzlerce yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Fakat söyle düşünelim. Corona olmadığı zamanlarda yoğun bakım üniteleri ortalama olarak zaten %60 ile %65 oranında doluluğu bulunmaktaydı. Kalp hastaları , Solunum sorunu yaşayan hastalar ,Koa hastaları gibi yüzlerce hastalıktan ve ayrıca kazalar nedeniyle bir çok kişi yoğun bakımlarda zaten yatmakta idi. Korona döneminde de bu rakamlar azalmadı. Şimdi düşünelim bu kadar kişi zaten yoğun bakım ünitelerinde yatmakta. Birde şimdi Kovid Vakaları bu sayıya katıldı.

Şimdi İstanbul kısmına gelelim 2020 yılı sonuna doğru açılan Şehir hastaneleri ile birlikte ortalama yoğun bakım yatak sayısı 8.500 civarında olduğu sağlık bakanlığı tarafından belirtilmekte.bunların zaten ortalama 2.500 ile  4 .000 yatağın zaten genel olarak Kovid harici hastalıklardan dolayı dolu olduğu belirtilmekte. Şunu da belirtelim bu rakamlara yeni doğan yoğun bakım dahil değil sadece yetişkin yoğun bakım yataklarıdır.

Sağlık bakanlığı tarafından net olarak belirtilmese de İstanbul’da yoğun bakım yataklarının %75 yani 8.000 civarı dolu olduğu belirtilmekte. Takibi bu rakam 20 Kasım 2022 itibariyle. Ayrıca bazı pandemi hastanelerinde Ameliyathane yoğun bakımlarının da kovid hastalarına ayrıldığı belirtilmekte. Bu sayı ile ortalama olarak sayı 16.500 civarını bulacaktır. Fakat burada en büyük sıkıntılardan biri ise yoğun bakım yataklarını arttırabilirsiniz fakat bu yataklara bakacak yoğun bakım hemşiresinin yetersiz olmasıdır. Normal şartlarda 1 yoğun bakım hemşiresi 1 hastaya bakar. Tabi ki ülkemizde bu sayı 2’dir. Fakat pandemi sürecinde yoğun bakım hemşireleri ortalama 4 ile 5 hastaya bakmaya başlamıştır. Tabi ki bu oran hem hemşire için hemde hastalar için sıkıntı oluşturmaktadır. Yoğun bakım hemşiresi de ortalama olarak dünyada 5 yıl ülkemizde ise 2 yılda eğitilmektedir. İstanbul’da şimdilik yeterli sayıda yoğun bakım yatağı bulunduğu belirtilmekte. Fakat Covid vakalarındaki artık bu şekilde giderse yoğun bakım yatak sayısı kesinlikle yetmeyecek gibi görünmektedir. Bu sayılara özel hastanelerin yoğun bakım yatak sayıları da eklenerek hesaplanmıştır.

İstanbul’daki yoğun bakım hemşirelerinin sayısı ise 7.000 civarında olduğu belirtilmekte. Tabi ki bu rakam son günlerde hızlıca arttırılmaya çalışmakta ve bir çok bölümden hemşireler yoğun bakımlarda kullanılmaktadır.

Aslında işin özetine gelirsek hasta sayımız bu şekilde devam ederse tıpkı İspanya ve Fransa’da olduğu gibi hastaneler hasta seçmeye başlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.