Köpek Aşıları Takvimi ve Fiyatları 2024 + Yavru ve Yetişkin Tüm Cins ve Irk Aşı Takvimi

Köpek Aşıları Takvimi , Köpek Aşısı Fiyatları 2024 , Yetişkin ve Yavru Köpek Aşı Takvimi ve Fiyatları, Köpek Hastalıkları İçin Aşılar ve Fiyatları, Mantar Kuduz, Kanlı İshal, Köpek Gençlik Hastalığı Aşı ve Fiyatları 2024

Köpeklerin Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları 2024

Köpek aşı takvimi aslında neredeyse tüm köpek cinlerinin genel olarak yapılan aşı takvimidir. Köpeklerin hayati ve yaygın olan bir çok hastalığa karşı koruyuculuk sağlaması için takvime uygun şekilde aşılanması gerekmektedir. Aşı olmayan köpeklerde bir çok hastalık olma ihtimali yükselir. hatta bu hastalıklar insanlara da bulaşabilir. Yavru köpekler 45 Günlük yani ortalama 6 haftalık olduktan sonra aşıları başlar. Bu köpek aşı takvimi neredeyse tüm cins köpeklerde aynı sayılır. Sadece bir kaç ırkta aşı takvimi değişir fakat genel olarak aynı aşılar yapılmaktadır. Farklı bir hastalıkta vs farklı aşılarla müdahale edilir.Genel olarka köpek aşı fiyatları 2024 yılında biraz fiyatları biraz artmıştır. Fakat bu aşılar tek doz uygulanan 1 kerelik aşılardır.

Aşılar aslında insandaki etkisi ile aynıdır. Köpek aşıları hastalığa neden olan etkenlerin zayıflatılması ile antijen duen bileşimi hazırlanır ve bu bileşim köpeklerin vücuduna enjekte edilir. Genel olarak bazı virüs ve mikroplarda zayıflatılarak yada ölü olda hayvanların vücuduna verilir ve bağışıklık sağlaması sağlanır. Buna karşı köpeklerin vücudu çok hızlı bir şekilde antikor üretir ve bağışıklık sistemi güçlenir. Herhangi bir virüs ile karşı karşıya kaldığında ise hastalıklara karşı direnir ve en hafif şekilde hastalığı atlatır.

Genelde Köpek Aşık Karnelerinde DHPLPICR gibi bir çok kelime ve simge görülmekte. Bunların anlamlarını incelemek gerekirse

D Harfi– Distemper(Gençlik Hastalığı için yapılan etkili bir aşı)
H Harfi– Viral hepatitis (Karaciğer iltihabına karşı koruyan aşı);
L Harfi– Leptospirosiz (Sarılık mikrobuna karşı bağışıklık aşısı);
Pi Harfi– Parainfluenza (İnsanlarda Grip Köpeklerde ise üst solunum yollarını koruyan virüs aşısı)
P Harfi- Parvovirüs (En çok karşılaşılan ve aşı ile neredeyse %90 bağışıklık sağlanan Kanlı ishal hastalığı)
C Harfi- Coronovirüs (Viral ishal Aşısı)
R Harfi- Rabies (Kuduz Aşısı)

kopek-asi-takvimi

Köpeklerde hamilelik döneminde ise aşılar çok fazla dikkat edilmeli ve zamanında vurulmalıdır. Hamile köpek aşı takvimi günü gününe yapılmasında çok fayda vardır. Aşılanan anne antikorlarını bebegine geçirmekte ve bebeklerin doğumdan sonra tüm hastalıklara daha dirençli ve bağışıklık kazanmış durumda olması sağlanmaktadır. Tabi ki bu antikor bir süre korumaktadır ortalama 1 ay içinde tekrar aşıların tekrarlanması gerekmektedir. Yavru köpeklerde bu konuya çok daha fazla dikkat edilmelidir. Yavru köpek aşı takvimi için kesinlikle veteriner hekiminize danışmanız ve aşıları eksiksiz yaptırmanız gerekmektedir.

Köpek aşı takvimi standarttır. Fakat yinede köpeklere muayene yapılması gerekmektedir. köpek eğer herhangi bir sorunu yoksa ve sağlıklı ise aşılama takvimine uygun şekilde aşılamaya başlanılabilir. Köpek aşı takviminde öncelikle parazit aşılarına verilmelidir. Parazitler köpeklerin bağışıklık sistemine çok fazla zarar vermektedir. Bazı aşılarında tutmasını engeller bu nedenle parazit aşıları çok önemlidir.

Köpeklerin Olması Gereken Aşılar

İç ve Dış Parazit Aşısı

Parazit aşıları hem tedavi hemde bağışıklık sistemini parazitlere karşı güçlendirmek için yapılan aşılardır. Özellikle aşağıdaki aşılardan önce kesinlikle uygulanmalıdır.

Karma Aşı

Karma aşılar tüm köpek cinsleri ve ırkları için 2 doz uygulanan bir aşıdır. 15 gün ara ile yapılmaktadır ve aşılar tam bağışıklık sağlar.

Kuduz Aşısı

12 hafta yani 90 gün civarında olan köpeklere uygulanmaktadır. Bu aşı köpeklerin karnesinde kesinlikle olması gerekmektedir. Kanunen mecburi olan bir aşıdır.

Bronshine Aşısı

Karma Aşı, Kuduz Aşısı ve Lyme Mantar aşıları ile birlikte her yıl tekrar edilmesi gereken aşıdır. Türkiye’de son dönemlerde zor bulunan bir aşıdır.

Lyme Aşısı

Kene yoluyla insanlara bulaşan hastalıktır Lyme bu nedenle köpek sahiplerini korumak için Lyme aşısı kesinlikle yapılmalıdır. Bu aşıda son dönemlerde mecburi tutulmaktadır.

Mantar Aşısı

Köpeklerde en çok rastlanan sorunlardan biri olan mantar için yapılan aşıdır. Özellikle sıcak ve nemli iklimlerde bakılan köpekler için kesinlikle yapılması gerekmekte.

kopeklerde-asi-takvimi

Köpek Aşıları Hakkında Genel Bilgiler

  • Köpek aşıları yaptıran köpek sahipleri genellikle %100 koruduğunu düşünür ama aşılar %100 koruyucu değildir. Ortalama yapılan araştırmalarda %80 civarında koruma sağladığı görülmüştür. Yanı mantar aşısı olan köpeğinizde mantar oluşabilir.
  • Köpeğinizin aşıları tamamlanana kadar başka köpeklerle temastan kaçınmalısınız. Çünkü bağışıklık sağlanmadan virüs vücuda girebilir.
  • Aşı takvimindeki aşılar tamamlandıktan sonra ortalama 2 hafta içerisinde aşılar bağışıklık sağlayacaktır. Aşılar yapıldıktan sonra hemen köpeğinizi dışarı çıkarmamakta fayda bulunmakta.
  • Genellikle kanlı ishal konusunda Doberman ve Rottweiler cinsi köpeklerde bağışıklık çok azdır. Aşılama ile birlikte %80 oranında bağışıklık sağlarlar.
  • Köpekler aşı olduktan sonra isteksiz yemek yememe vücut ısılarında yükselme gibi sorunlar görünebilir. Kısa sürede bu sorunlar geçecektir. Fakat 2 gün üzerinde sürerse köpeğinizi tekrar aşı vurdurduğunuz veterinere götürmeniz gerekmektedir.

Yavru Köpek Aşı Takvimi ve Süreleri

Yavru köpeklerde aşılama en az 45 günlük iken yapılmaya başlanmalıdır. Yapılacak aşı uygulamaları ise;

  • 45 günlük Köpeklerde : İç Dış Parazit Uygulama Aşısı
  • 60 Günlük Köpeklerde 1. Doz Karma Aşı (Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza) 
  • 75 Günlük Köpeklerde 2. Doz Karma Aşı (Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza) 
  • 90 Günlük Köpeklerde Kuduz Aşısı(Rabies)
  • 105 Günlük Köpeklerde Bronshine Aşısı(Bordotella Bronchispetica)
  • 120 Günlük Köpeklerde Lyme Aşısı
  • 135 Günlük köpeklerde ise Mantar Aşısı

Yukarıdaki aşılar muhakkak bu sıra halinde vurulması şarttır. Bu aşılardan sonra köpeğiniz %80 köpek hastalıklarına karşı bağışıklık kazanmış olacaktır.

yavru-kopek-asi-takvimi

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi ve Süreleri

Yetişkin köpeklerde ise her sene yapılması gereken 5 aşı bulunmaktadır. Bu aşılar ile %80 üzerinde oranda bağışıklık sağlanır.  Aşağıdaki aşılar ortalama 1 haftalık periyotlar şeklinde uygulanabilir.

  • Karma Aşı
  • Kuduz Aşısı
  • Bronshine Aşısı
  • Mantar Aşısı
  • Lyme Aşısı

Köpek Aşı Fiyatları 2024

Köpeklerde aşılama kilosuna göre yapılmaktadır. Bu nedenle büyük köpeklerde aşı fiyatları kiloya göre değişir. Tüm veterinerler aynı mantıkta aşılama yapmaktadır.

Dış Parazit Aşısı Fiyatları

Dış parazit aşıları(Frontline) fiyatları 02 kilo ile 60 kilo arasındaki hayvanlara ortalama kiloya karşı gelecek dozda uygulanır. Yani kısaca 20 kiloluk bir köpeğiniz varsa doz ücreti fiyatı artacaktır.

02 ile 10 Kg Arası Köpekler için : 270 TL

10 ile 20 Kg Arası Köpekler için : 280 TL

20 ile 40 Kg arası Köpekler için :290 TL

40 ile 60 Kilo Arası Köpekler için :310 TL ‘dir.

İç Parazit Aşısı Fiyatları

İç Parazit aşısı (Aniprazol) fiyatları 02 kilo ile 60 kilo arasındaki hayvanlara ortalama kiloya karşı gelecek dozda uygulanır. Yani kısaca 20 kiloluk bir köpeğiniz varsa doz ücreti fiyatı artacaktır.

02 ile 10 Kg Arası Köpekler için : 250 TL

10 ile 20 Kg Arası Köpekler için : 270 TL

20 ile 40 Kg arası Köpekler için :290 TL

40 ile 60 Kilo Arası Köpekler için : 310 TL ‘dir.

Karma Aşısı Fiyatları

Karma aşıları kilo gözetmek sizin tüm köpeklere uygulanmaktadır. 1 Doz fiyatı 350 TL’dir.

Bronshine Aşısı Fiyatları

Son dönemlerde ülkemizde çok fazla bulunmasa da Bronshine aşısı kesinlikle köpeklere her sene yapılmalıdır. Bronshine aşı fiyatı 350 TL’dir.

Kuduz Aşısı Fiyatları

Kuduz aşısı her köpek için mecbur tutulan aşıdır. Yasal olarak her köpek sahibinin aşı karnesinde olması gereken bir aşıdır. Kuduz aşısı fiyatı 320 TL’dir.

Lyme Aşısı Fiyatları

Lyme aşısı her sene uygulanması gereken köpek aşılarındandır. Genellikle 390 TL ile 440 TL arasında değişen fiyatlara yapılmaktadır.

Mantar Aşısı Fiyatları

Mantar aşısı tüm köpek cins ve ırkları için yapılması gereken aşıdır. Mantar aşısı fiyatı 400 TL ile 520 TL arasında değişmektedir.

yetiskin-kopek-asi-takvimi

Aşılama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • Köpekler aşılamadan sonra ve önce kesinlikle banyo yaptırılmamalı su ve şampuanla teması olmamalıdır.
  • Sağlık durumları veteriner tarafından kontrol edilmeli ve daha sonra aşı takvimine göre aşıları uygulanmalıdır.
  • Köpekler duygusal hayvanlardır. Aşıdan önce stresten uzak tutulması gerekmektedir.
  • Köpeklerde aşılama öncesinde Kortikosteroid türünde ilaç uygulanmış ise veteriner hekime danışılmalı ve aşılamaya geçilmelidir.
  • Köpeklerde aşılama öncesi ateş kontrol edilmeli ve 38 ile 39.5 derece arasında değilse köpeklerde aşılama yapılmaması gerekmektedir.
  • Aşılama yapılmadan önce parazit uygulamaları kesinlikle yapılmış olmalıdır. Parazitler bağışıklık sistemini zayıflatır ve virüslerin vücuda yerleşmesine kapı açar.
  • Aşılama 45 gün öncesinde kesinlikle başlamaması gerekmektedir. Aşılama öncesinde köpeğinizin tüm sağlık kontrolleri yapılıp aşılamaya geçilmesi gerekmektedir.

Köpek Aşılarıyla Önlenen Köpeklere Özgü Hastalıklar

Köpeklerde aşılar ile bir çok hastalık yüksek orandan önlenmektedir. Bu hastalıkların başında Köpeklerde Kanlı İshal(Parvoviral Enteritis), Köpek Gençlik Hastalığı(Distemper), Köpek Karaciğer Hastalığı(Hepatitis Contogiosa Canis), Köpeklerde Enfeksiyöz Laringotracheitis, Köpeklerde Corona Virüs Enfeksiyonu, Köpek Herpes Virüs Enfeksiyonu, Spiroket Hastalığı (Leptospirosis), Kuduz, Parainfluenza Aşısı (Akut Üst Solunum Yolu Hastalığı), Bordatella Bronchiceptica Aşısı (Barınak Hastalığı), Borrelia Burgdorferi (Lyme Hastalığı) ve Mantar Sorunu gelmektedir. Saydığımız hastlaıkların bir çoğu köpeklere dışarıdan bulaşan hastalıklardır.

  • Kanlı İshal(Parvoviral Enteritis) : Köpek hastalıklarının en tehlikelisisidir. Kanlı İshal hastalığına yakalanan köpeklerin yaşama oranı maalesef %25 ile %30 civarındadır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle kesinlikle aşı yapılmalıdır.
  • Köpek Gençlik Hastalığı(Distemper) :Ölümcül diğer bir hastlıktır. Özellikle solunum sinir sistemi ve sindirim sisteminde sorunlar açar. Köpekleierin bitkin düşmesini sağlar. Ölümcü ve bulaşıcı bir hastlaıktır. Aşı ile %80 oranında koruma sağlarsınız.
  • Köpek Karaciğer Hastalığı(Hepatitis Contogiosa Canis) : Köpeklerde karaciğeri etkileyen ve hızlı bir şekilde kilo verdirmekte ve karın bölgesinin sıvı toplaması ile ölümcül bi duruma getirmektedir. Virüsü katıktan sonra tedavisi son derece zordur.
  • Köpeklerde Enfeksiyöz Laringotracheitis : Köpeklerde solunum sisteminde bozukluklara sebep olur ve köpeklerin nefes almasını engeller. Doğru zamanda müdahalede ölüm riski azdır.
  • Köpeklerde Corona Virüs Enfeksiyonu : Kusma ,ishal ve kanlı ishal gibi belirtileri olan son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık varsa ve evinizde başka hayvanlarınız varsa kesinlikle uzak tutmanız gerekmektedir.
  • Köpek Herpes Virüs Enfeksiyonu : Özellikle yetişkin köpeklerde çok sık görülmektedir. Solunum sorunu v ürogenital bölgelerde enfeksiyon oluşturur. Genellikle yetişkin köpeklerde ölümcül değildir. Fakat yavru köpeklerve ve yeni doğan köpeklerde yüksek oranda ölüme neden olur.
  • Spiroket Hastalığı (Leptospirosis) : Köpeklere insandan bulaşan virüslerden biridir. Köpeklerde halsizlik ve solunum sıkıntısı yapar. Ölümcül riski yoktur.
  • Kuduz Virüsü: Bilinç kaybı huzursuzluk Akut Seyirli , saldırganlık ve yutma güçlüğü ve felçlere sebep olur. Sadece köpeklerden köpeklere değil insanlardan köpeklere veya köpeklerden insanlara bulaşabilir. Isırık ve salyadan çok kolay bir şekilde bulaşır. Her yıl tüm köpeklere kuduz aşısı yapılması zorunludur.
  • Parainfluenza Aşısı (Akut Üst Solunum Yolu Hastalığı) : Köpeklerin üst solunum yollarına bulaşır ve nefes almasını zorlaştırır. Genellikle gözlerde kanlanma çok sık görülür. Bulaşıcı bir hastalıktır.
  • Bordatella Bronchiceptica Aşısı (Barınak Hastalığı) :  köpeğiniz barınak çiftlik gibi yerlerde bakılıyorsa kesinlikle yapılması gereken bir aşıdır. Bakteriyel bir hastalıktır. Yoğun bir şekilde kusma ve öksürük ile kendini gösterir. Erken müdahale edildiğinde ölümcül değildir..
  • Coronavirus : Sindirim sistemini iflas ettirir. Kusma ,ishal, ve yüksek ateş ile kendini gösterir. Bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle 3 gün ile 7 gün arasında geçer.
  • Borrelia Burgdorferi (Lyme Hastalığı) :  Bu hastalık Özellikle bahçe ve çiftliklerde bulunan köpeklerde son derece yaygındır. Keneler yoluyla bulaşır. İnsana da bulaşabilir. Ölümcül bir hastalıktır.
  • Mantar Hastalığı :  Mantar hastalığı çok sık görünen bir hastalıktır. Özellikle orta yaş köpeklerde çok sık görülür. Mantar aşısı ile %80 civarında önüne geçilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.