Öğretmen Maaşları, Öğretmen Nasıl Olunur? Öğretmenlik Mesleği
Türkiye’nin En Sevilen Mesleklerindendir Öğretmenlik. Yeni Bireyleri Hayata Hazırlamak Onlara Hayatı ve Mesleklerini Öğretmek Peki Öğretmenlerimiz Ne Kadar Maaş Alıyor? Öğretmen Nasıl Olunur? Zamlı Öğretmen Maaşı Ne Kadar… Tüm Ayrıntılar Özel Haberimizde…
Öğretmen Nasıl Olunur?
Öğretmen olmak birçok öğrencinin hayali olmuştur. O halde öğretmen nasıl olunur, peki ya okunması gereken okullar nelerdir? Bu başlık altında bu sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Öğretmen olmak istiyorsanız öncelikle 12 yıllık zorunlu eğitiminizi, yani liseyi tamamlamış olmanız bu yolda atacağınız ilk adım olacaktır. Eğer 12 yıllık zorunlu eğitiminizi tamamlamadıysanız veya örgün eğitim alma olanağınız yoksa açık öğretim yolu ile lise öğreniminizi tamamlayabilirsiniz. Bunun ardından gelen ikinci adım ise üniversitede öğrenim görmek için birer basamak olan YGS ve LYS sınavlarına girmek ve öğretmenlik için yeterli olan puan ve sıralamayı yerleşmek istediğiniz üniversitenin puan ve sıralamalarına bakarak elde etmektir. Elbette ki üniversite sınavına girmeden önce kişinin hangi branşta öğretmen olmak istediğine karar vermesi ve bu doğrultuda çalışması gerekir. Eğer İlahiyat, Okul Öncesi Öğretmenliği ya da Din Kültürü Öğretmenliği bölümlerinden herhangi biri okunmak isteniyorsa yalnızca YGS sınavına girmek yeterli oluyorken diğer branşlardan birinde öğretmenlik yapılmak isteniyorsa LYS sınavına da girmek gerekiyor.
Öğrenci tercih ettiği bölümü kazandıktan sonra eğitimini başarı ile kazanmalı ve üniversite öğreniminin ardından KPSS sınavlarına girmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı her sene değişik branşlardan farklı sayılarda öğretmen ataması yapmaktadır. Öğretmen adayı KPSS sınavından almış bulunduğu puan ilen sıralamaya girer ve ardından atanmak istediği şehir için tercihte bulunur. Gerekli sıralamayı sağlayan öğretmen adayının ataması gerçekleşmektedir. Öğretmen olmak isteyen kişilerin öğretmen olduktan sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde zorunlu olarak öğretmenlik hizmeti de vermeleri gerekiyor ancak görev süresi şehirdeki terör tehlikesine oranla değişebilmektedir.
Öğretmen Ne İş Yapar?
Öğretmenlik, eğitim ve öğretim kurumlarında öğrencilere istenen ve ihtiyaç duyulan bilgi, beceri ve tekniği öğretme mesleği olarak tanımlanabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da belirttiği üzere bir öğretmenin görevlerini; kendilerine verilmiş olan ve sorumlu oldukları dersleri öğrencilere okutmak ve öğretmek, öğrencilere vermiş oldukları dersle ilgili uygulamaların, gerekiyorsa deneylerin yapılmasını sağlamak, öğrenciler için serbest çalışma saatleri oluşturulduğunda öğrencileri gözetim altında tutmak, ders verme sorumluluklarının dışında ayrıca çalıştıkları okuldaki eğitim-öğretim ve yönetimle alakalı işlere katılım sağlamak olarak sıralanabilir.
Öğretmenlerden öğrencilere verilen ödevlerin yönetmeliğe göre incelenmesi ve geri verilmesi, yine yönetmeliğe uygun olarak yaptıkları sınavlarda bulunmaları, öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirmeleri, karne dönemleri için gerekli olan yazılı ve yoklamaları eksiksiz bir biçimde yapmaları beklenmektedir. Anlayacağınız üzere bir öğretmenin görevi yalnızca ders anlatmakla bitmemektedir. Mesai sonrası öğretmenlerden yıllık ders dağılımı için plan yapmaları, dersler için gerekli materyalleri sağlayarak hazırlık yapmaları, yapmış oldukları yazılıları ve verdikleri ödevleri değerlendirmeleri, gözlem formlarından yararlanarak öğrencilerin gelişimlerini izlemeleri, öğrencilerin daha iyi bir seviyeye ulaşması adına ne gibi tedbirler alması gerektiği üzerine düşünmesi beklenmektedir. Sizler de öğretmen olmak istiyor veya öğretmen adayı iseniz öğretmen maaşları, öğretmen nasıl olunur? öğretmenlerin görevleri gibi soruların cevabına artık ulaşmış bulunuyorsunuz.
Öğretmen Maaşları
Öğretmenlere 2016 yılının temmuz ayı için %5 oranında zam yapılacağı söylenmişti. Temmuz ayının da gelmesi ile birlikte sözü verilen %5’lik zam Maliye Bakanlığı tarafından öğretmen maaşlarına ilave edilmiş bulunuyor. Öğretmenler 15 Temmuz’dan itibaren maaşlarını zamlı bir şekilde almaya başladı. Bu dönem itibariyle öğretmen maaşları yaklaşık olarak 2.629,75 TL ile 3.031,89 TL aralığında değişmektedir. Bu farklılık öğretmenlerin hizmet yıllarının artışına göre ortaya çıkmaktadır. Toplam hizmet yılı ve ek derslerle maaş oranları da bunlarla bağlantılı olarak artar. Ek ders ücretlerinden bahsedecek olursak gündüz için ek ders ücreti 11 TL olup, gece için 11,78 TL’dir. Bunlara ilave olarak takviye ve yetiştirme amaçlı yapılan ek dersler gündüz ve hafta içi veriliyorsa 22 TL, saat 18.00’den sonra ve hafta sonu veriliyorsa 23,57 TL oluyor. öğretmen maaşları, öğretmen nasıl olunur? öğretmenlerin görevleri hakkında bilgilerinizi tamamlamak için diğer başlıkları da okuyabilirsiniz.