Param Yok Nasıl Avukat Tutarım? Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etmek

Param Yok Nasıl Avukat Tutarım? Barodan Ücretsiz Avukat Talep Etmek, Parasız Avukat Nasıl Bulurum, Barodan Boşanma Avukatı Nasıl Talep Ederim

PARAM YOK NASIL AVUKAT TUTARIM?

Savunma ve adil yargılanma her bireyin hakkıdır. Adil yargılanmanın şartlarının yerine getirebilmesi için mali gücü avukat ücretine yetmeyen davalılar ve davacılar için devlet tarafından avukat desteği alınabilir. Bu durum adli yardım kapsamına girer.  Param yok, nasıl avukat tutarım? Noktasında endişeli davalı ve davacılar baroların gönderdiği avukatın hizmetlerinden yararlanabilir. Adli yardım kapsamında çalışan avukatlar ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücrete göre belirlenen avukatlık ücreti bu yardımı isteyen kişi adına baro tarafından avukata ödenir. Bu ücretin avukatlık ücretlerine göre düşük olması bir avantaj sağlamaktadır. Adli yardım kapsamındaki avukatlık ücretinin düşük olması, hizmet veren avukatlar tarafından da bilinmektedir. Ancak avukatlar bu ücrete gönüllü olarak çalışmaktadır. Barolar adli yardım kapsamında belirledikleri avukatları takip eder ve bilgi alırlar.

DAVADA HAKLI ÇIKAN MASRAFLARI ÖDER Mİ?

Ertelenen tüm dava giderleri ve devlet tarafından ödenen avanslar takip veya dava sonucunda haksız bulunan kişi tarafından ödenir. Adli yardım kapsamından kaynaklanan dava ve takiplerde bu durum geçerlidir. Mahkemece haksız taraftan masrafları ödemesi istenir. Uygun bulunması durumunda, adlı yardım kapsamında haksız çıkan ve masrafları gidermek zorunda olan kişi, bu masrafları taksitlendirebilir. Bu taksitlendirme bir yıl içinde ve eşit olarak ödenmek suretiyle olmaktadır.

Adli yardım evrensel hukuk kuralları gereği adli yargılanma ilkesinin yerine getirilmesi için yürürlüğe konulmuş bir ilkedir. Bu durumda mali gücünüz yetersiz olsa bile mahkemelerde dava hakkınız vardır. Avukat ücreti ve diğer masraflardan mali gücü yetersiz kişiler kurtulabilir. Dava harç ve diğer masrafların haklı bulunan kişi tarafından ödenmemesi adli yardım alan kişinin hakkını aramasına yardımcı olmaktadır.

ADLİ YARDIM TÜM DAVALAR İÇİN GEÇERLİ Mİ?

Adli yardım her davayı kapsamamaktadır. Bu sistem ceza davalarını içermez. Ceza davalarında adli yardım sisteminin yapısı farklıdır. Ceza davalarında usul ayrıdır. Şüpheli olarak en az 5 yıl ile yargılanıyorsanız, talepte bulunmaya gerek kalmadan ya da avukat seçme durumunda olmayan kişiler için avukat atanması yapılacaktır. Adli ve idari yargıda ise davalı ve davacı olarak bulunuyorsanız adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bir avukata sahip olmayan sağır ve dilsiz kişiler, 18 yaşından küçük şüphelilere devlet avukat atamaktadır.

ADLİ YARDIMA NASIL BAŞVURULUR?

Adli yardım kapsamında yararlanmak isteniyorsa dava açılmadan önce mahkemeye, dava esnasında ise yargılama işlemini gerçekleştiren mahkemeye, icra mahkemesine adli yardım başvurusunda bulunulabilir. Bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay’a da kanun yollarına başvuru esnasında adli yardım için başvurulabilir. Kişinin adli yardımdan faydalanması için birtakım şartları sağlaması gerekir. Koşulların oluştuğu mahkeme tarafından kabul edilirse avukat tarafından savunma işleminiz yapılmaktadır. Bu şartlar avukat tutacak paraya sahip olmamaktır. Eğer mahkeme bu eksikliğinizin olduğuna ikna olmazsa adli yardım talebinizi reddedebilir. Adli yardım alındıysa davanın tam sonucuna kadar bundan yararlanabilirsiniz. Mahkemeye yapılan adli başvuru kararı kesin olarak açıklanmaktadır. Ancak bu durum daha sonra yapılacak adli yardım başvurusunun önünü kapamaz. Kişi dilerse yeniden adli yardım başvurusunda bulunabilir. Dava sürecinde de adli yardım kabul edildiyse masrafları ödemek zorunda kalmazsınız.

Sonuç olarak görülmektedir ki yardıma muhtaç ve bazı şartları karşılayan kişilere devlet tarafından avukat atanmaktadır. Param yok nasıl avukat tutarım? Maddi gücü yüksek olmayan kişiler için bir sorun olmaktan çıkmıştır. Eğer hakkınızı arayan bir birey, 18 yaşından küçük, sağır ve dilsizseniz avukat ücretini ödemeden hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Eşit ve adil yargılanmanın gereği olarak tüm haklarınız devlet tarafından korunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.