PD/DD Oranı Nedir? Piyasa Defteri/Defter Değeri Hesaplama

PD/DD Oranı Yorumlama, PD/DD Oranı Nedir? Piyasa Defteri/Defter Değeri Hesaplama, PD/DD Oranına Göre Hisse Almak, Hissenin PD/DD Oranını Hesaplama

PD/DD Oranı

PD/DD Oranı hisselerin sahip oldukları özkaynaklarına göre fiyatını anlama amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Hisse senedinin o anki fiyatının ucuz yada pahalı olduğunu bu hesap ile anlayabilirsiniz. Genel olarak Yüksek PD/DD Oranı olan hisseler pahalı ve alınması çok uygun olmayan, PD/DD Oranı düşük hisseler ise ucuz ve alınabilir rakamlarda olan hisseler diyebiliriz. Fakat bu her durumda doğru olmayabilir. Tabi ki şirketlerin o anki satış yada kazançları açıkladıkları kap bilgilendirmeleri de bu konuda etkenlerden biridir.

PD/DD Oranı / Piyasa Defteri/Defter Değeri Hesaplama

Bir şirketi örnek alalım. PD/DD Oranını hesaplayabilmek için şirketin ana ortaklığının öz kaynakları ve piyasa değeri ile hesaplanır. Eğer öz kaynak rakamı negatif ise PD/DD Oranı o şirket için hesaplanmaz.

PD-DD-Oranı-hesaplama

Şirketin Piyasa Değeri =Hisse Fiyatı x Ödenmiş Net Sermaye

PD/DD Oranı = Şirketin Piyasa Değeri / Ana Ortaklara Ait Öz kaynaklar

Animasyonlu bir şekilde aşağıdaki videoyuda izleyerek PD/DD Oranını hesaplamayı daha net anlayabilirsiniz.

PD/DD Oranı Yorumlama

PD/DD Oranı yorumlama denildiğinde her zaman şirketlerin ilk eşiği 1 olarak hesaplanır. PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranını 1 olan şirketin özkaynakları eşit şekilde değerlenmiş demektir. 1 ‘in altında kalan PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı ise şirketin hisselerinin öz kaynaklarından daha ucuz olduğunu gösterir. Ancak zarar açıklaması beklenen şirketlerinde PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı 1 ‘in altında çıkmaktadır. Çünkü bir şirket zarar ediyorsa özkaynakları eriyor anlamına gelir. Eğer bir şirketin PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı 1 ‘in üzerinde ise şirketin öz kaynaklarından daha fazla işlem gördüğü anlamına gelir. Fakat bunu söyle algılamamak gerekir. Bu şirkete yatırım yapılmaz çok pahalı. Şirket kar durumundadır. Şirketi inceleyebilir ve karlılık durumu devam edecek gibi görünüyorsa yatırım yapılabilir.

PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranını net bir şekilde anlamak için bir şirketin sahip olduğu bütün varlıklardan yükümlülükleri çıkarıldığında kalan rakam o şirketin öz kaynakları diyebiliriz. Yani şirketi bugün kapattık dedi. Eldeki varlıklar ile tüm borçları kapattığımızda elde kalan tutara denir. Yasal olarak varlıkların güncel değerleri bilançolarda gösterilir fakat yükümlülükler mevcut değerleri ile ibra edilir. Bu şirketler de genellikle sahip oldukları öz kaynaklar bilançolarında yazan rakamlardan daha fazladır.

PD-DD-Oranı-Nedir-nasil-hesaplanir

PD/DD Oranı Hangi Şirketlerde Yorumlanmaz

PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı genellikle aynı sektörde bulunan şirketleri kıyaslamak ve yatırım yapma değerlemesi için kullanılır Bu kıyaslamanın sebebi aynı sektördeki şirketlerin bilanco yapıları genellikle birbirine benzer olmasıdır. Ulaşım, Sanayi, Haberleşme , Enerji gibi yüksek ve akti büyüklükleri fazla olan sektörler ile , yazılım hizmet , teknoloji gibi sektörlerin çarpanları ile kıyaslamak doğru sonuçlar vermeyecektir.

PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı bakarak yatırım için fikir alabilirsiniz. Fakat tek başına kesinlikle yeterli değildir. Şirketin kar durumu şirket yapısı ortaklıkları şirketin içinde bulunduğu durum, şirket rakiplerine kadar analiz edilmeli ve bir hisseye yatırım yapılmalıdır.

PD/DD Oranı ve Özkaynak Karlılığı Arasındaki İlişki

PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı hesaplarken özkaynak karlılığı ile birlikte hesaplamak çok daha mantıklıdır. bunun sebebi bir şirketin öz kaynaklarının artmasının yolu kar etmekten geçmesi olduğudur. Tabi ki bedelli sermaye arttırımı yöntemi şirketler için sermaye arttırımının en önemli yollarından biridir. Fakat bu çok fazla şirket tarafından tercih edilmez. Özkaynak artışı demek şirketin karını ortaklarına dağıtmaması ve elinde tutması ile olur. Dağıtılmayan karlar zamanla yedek akçe mantığında saklanır ve zor durumlarda kullanılarak şirkete nefes aldırır.

Eğer bir şirket karda ve Temettü dağıtmıyor ise o şirket ileride yüksek karlar edebileceğinin işaretidir. Hissesi de aynı şekilde yükselecektir. Bu gibi şirketlerin PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı yükseltir ve ilgi ve yatırımcı çeker.

Düşük öz varlığı olup yüksek PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı olan şirketlerin hisseleri pahalı , yüksek özvarlığı olup düşük PD/DD (Piyasa Defteri/Defter Değeri) Oranı  oranı olan şirketlerin hisseleri ucuz olarak sayılmaktadır.

Kısaca bir örnek ile anlatalım. akıllarda daha kolay yer etsin. 1 tane şirket düşünelim X ve Y şirketleri. bu iki şirketin temettü dağıtmadığını düşünelim. 1000 TL sermayeleri olsun . X Şirketinin %20 öz kaynak karlılığı olsun Y şirketinin %40 öz kaynak karlılığı olduğunu düşünelim. 2 şirkette ilk açıldıklarında aynı öz kaynaklara sahip iken  Y şirketi X şirketine göre 3 .yıl sonrasında %59 gibi daha fazla bir kara sahip olacak. Süre uzadıkça fark dahada açılacaktır. Y şirketinin piyasa değeri X şirketinden daha yüksek olması da normaldir. Fakat bu yinede yatırım yapılabilir anlamına gelmez.

PD-DD-Oranı-ozkaynak-isiklisi

X Şirketi

X Şirketi Yıl 0: 1000
X Şirketi Yıl 1: 1200
X Şirketi Yıl 2: 1440
X Şirketi Yıl 3: 1720

Y Şirketi

Y Şirketi Yıl 0: 1000 TL
Y Şirketi Yıl 1: 1400 TL
Y Şirketi Yıl 2: 1960 TL
Y Şirketi Yıl 3: 2740 TL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.