Tedbir Nafakası Maaşın Yüzde Kaçı Kadar Alınabilir?
Tedbir Nafakası Maaşın Yüzde Kaçı Kadar Alınabilir? Tedbir Nafakası En Az Ne Kadar Alınır? Tedbir Nafakası En Az Ne Kadar Alınır 2020 ,Çocuk İçin Nafaka En Az Ne Kadar Alınır?
TEDBİR NAFAKASI MAAŞIN YÜZDE KAÇI KADAR ALINABİLİR?
Usulüne göre yapılmış evlilikler boşanmanın kesinleşmesi ile sona erer. Boşanma sonrası veya boşanma süreci devam ederken maddi durumu zayıflayacak, zor duruma düşecek eşe, diğer eş tarafından ödenecek ücrete nafaka denir. Nafaka aylık hesaplanır. Nafaka; yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve tedbir nafakası olmak üzere üç çeşittir. Yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası boşanma sonra nafaka türlerini oluştururken tedbir nafakası boşanma aşamasında ödenen nafaka türüdür. Bu yönüyle diğer nafaka türlerinden ayrılmaktadır. Tedbir nafakası konusunda en çok merak edilen ‘’ Tedbir nafakası maaşın yüzde kaçı kadar alınabilir? ‘’ konusudur. Türk Medeni Kanunu gereğince boşanma davalarında hakimler takdir hakkı geniştir. Maaşın yüzdesi üzerinden bir oran yanıltıcı olabilir. Maddi durumların çeşitliliği ve herkesin refah seviyesinin farklı olması nafakada alınacak miktarı etkiler. Nafakanın genel mantığı boşanma sırasında veya sonrasında maddi güçsüzlük yaşayan bireyin hayatını idame ettirmesi gereken para olduğundan dolayı bir limit belirlenemez. Maddi gücü yüksek ve maddi gücü düşük kişilerin davasında maaşın yüzdesinden bağımsız olarak tedbir nafakası belirlenir. Çünkü farklı yaşam tarzlarının farklı ihtiyaçları vardır. Standart bir nafaka davasında hatalı eşin emekli aylığı 3.000 TL ise bunun en az %25 civarından başlayan bir rakam nafaka başlangıcı sayılır. Hakim duruma göre %60 ‘a kadar yükseltebilir.
Tedbir nafakası boşanma davası açıldıktan hemen sonra hakimin kararı ile ödenmeye başlanabilir. Boşanma süresince ayrı olan diğer eşin hayatının devam etmesi ve mağduriyet yaşamaması tedbir nafakasının temel amaçlarındandır. Tedbir nafakası ödemesi dava kesinleşinceye kadar devam edebilir. Dava süresince hayat kalitesinin değişmemesi adına bu nafaka türüne başvurulabilir. Hakim tarafından belirlenen tedbir nafakasında ekonomik durumun göz önünde bulundurulduğu unutulmamalıdır.
TEDBİR NAFAKASI BİLİNMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Tedbir nafakası boşanma aşamasındaki kişilerin yararlandığı bir hak olarak kanunlarca korunmaktadır. Tedbir nafakası, bilinmesi gereken hususlar içerir. Bu hususlardan en önemlisi tedbir nafakası almak veya ödemek için davanın kesin hükmü beklenmez. Hakim dava devam ederken nafakanın ödenmesi kararını alabilir. Tedbir nafakasında kanunların dikkat ettiği nokta ihtiyacın hasıl olması durumudur. Yani cinsiyetten bağımsız bir şekilde ihtiyaç sahibi kişi nafakayı alabilir. Cinsiyet ayrımı, tedbir nafakasının hükmü karara bağlanırken dikkate alınmaz. Nafaka başvurusu eşlerin ayrı yaşama hakkı kazanmasıyla yapılır. Ayrı yaşama hakkı boşanma davasının açılmasıyla kazanılır. Eski Medeni Kanun’da ayrı yaşama hakkı direkt olarak belirtilse de şu an bağlayıcılığı olan Medeni Kanun’un birkaç maddesinin değerlendirilmesiyle bu durum açıktır.
TEDBİR NAFAKASI İTİRAZ BAŞVURUSU
Tedbir nafakasına itiraz; nafaka miktarının az bulunması yönüyle alacaklının, nafaka ödeme sorumluluğu ile borçlunun bulanabileceği bir haktır. Tedbir nafakası boşanma davası açıldığı andan itibaren ödenmesine karar verilebilen bir nafaka türüdür. Tedbir nafakasının ödenmesine yönelik icra takibi borçluya yapılan bildirimden itibaren 7 gün içinde yapacağı itiraz ile durdurulabilir. Aile mahkemesi itirazın iptali veya itirazın sonuca bağlanmasıyla ilgili görevli mahkemedir. Tedbir nafakasına dair daha fazla bilgi için iletişime geçebilirsiniz.