Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlanmalı?

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Neler Yapılmalı? Nelere Dikkat Edilmeli?

Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlanmalısınız?

Tüp bebek tedavisi almaya karar veren çiftlerin izlemesi gereken genel tedavi adımlarını belirli prosedürler belirler. Hastanın durumuna göre gerekli modifikasyonlar yapılabilse de tüm tedavilerin amacı kadından yeterli sayıda olgun yumurta elde etmek ve yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesini sağlamak ve embriyoların hastaya transferini sağlamaktır.

Kıbrıs tüp bebek merkezi doktoru Op. Dr. Erman Sever tüp bebek tedavisine nasıl hazırlanmalı konusunda bizi bilgilendirmiştir.

Tüp bebek tedavisinin her adımı, hamileliğin başarısını etkileyecektir. Embriyoloji laboratuvarında işlenen yumurta ve spermin kalitesinin, embriyoloji laboratuvarının donanımı ve deneyimi kadar önemli olduğu da göz ardı edilemez. Kullanılan ilaç rejiminin kalite üzerinde bir etkisi olmasına rağmen, nihayetinde vücudun kaliteli sperm veya yumurta üretme kabiliyetinin ana belirleyici faktör olduğunu biliyoruz. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce düşünülmesi gereken soru, tedaviye yardımcı olmak için dışarıdan yumurtalıklara ve testislere destek tedavisinin uygulanıp uygulanamayacağıdır.

kibris-tup-bebek-tedavisi

Her iki çift için etkili olsa da özellikle tüp bebek tedavisine hazırlanan kadın hastalar için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önemlidir.

Kilo kontrolü

Özellikle vücut kitle indeksi yüksek olan hastalarda kilo verme teşvik edilmeli ve vücut kitle indeksi 30 yaş altında kontrol edilmelidir. Aksine aşırı zayıf hastaların uzman kontrolünden sonra kilo alması sağlanmalıdır.

Spor ve egzersiz

Egzersiz yürüyüş, yoga veya yüzme şeklinde olmalıdır. Buradaki anlam kesinlikle yorucu egzersiz değil, amaç kilo kontrolünü desteklerken vücudun egzersiz kapasitesini artırmak ve kan dolaşımını düzenlemektir.

Beslenme

Gerekli beslenme değişiklikleri yapılmalıdır. Hepimizin bildiği gibi Akdeniz diyetinin yumurtalıklar üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Çeşitli katkı maddeleri içeren önceden paketlenmiş ürünlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca aşırı kafein alımının doğurganlık üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Tüketim kısıtlanmalıdır. Her gün yeterince su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Antioksidan desteği

Laboratuvarda embriyonun gelişimi vücut içindekine göre daha yavaştır. Bunun oksidatif stres kaynaklarına bağlı olduğuna inanılmaktadır. Bu oksidatif stres kaynakları, yüksek oksijen basıncı altında, bir ışık ve kültür ortamında kullanılan malzemelerdir. Bu nedenle laboratuvar ortamında embriyo gelişimi üzerine bilinen antioksidanların etkileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır.

Antioksidan moleküller, serbest radikallerin uzaklaştırılması sırasında oluşabilecek zincir reaksiyonlarını ve diğer oksidasyon reaksiyonlarını önler. Erkek kısırlığı durumunda antioksidan tedavinin etkili olabileceğini bildiren yayınlar da vardır. Özellikle sigara içen erkeklerde antioksidan desteği kullanımının sperm kalitesini artırdığı gösterilmiştir.

Kimyasal Maruziyet

Günlük yaşamda kimyasallara maruz kalmayı en aza indirmek gerekir. Bu sorun aslında en çok gözden kaçan durumlardan biridir. Çünkü kimyasal maddeler söz konusu olduğunda, birçok insan endüstride kullanılan kimyasal maddelerin veya halihazırda insan sağlığına kesinlikle zararlı olduğu bilinen kimyasal maddelerin olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, esas ve belki de daha önemli kimyasal maruziyet günlük yaşamdadır. Özellikle günlük temizleyici, şampuan / duş jeli, deodorant ve kozmetikler en çok maruz kalan kimyasallardır. Bu ürünlerdeki bazı bileşenler genellikle göz ardı edilir ve vücutta ciddi hormonal dengesizliğe neden olabilir. Bu ürünler kullanılacak olsa bile, mümkün olduğunca az katkı içeren ürünleri seçmek ve ürün maruziyetini sınırlamak önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.