Vaillant Kombi Arıza Kodları ve Arıza Çözümleri

Türkiye’de En Çok Kullanılan Kombi Markası Olan Vaillant Hata Kod Sistemi Sayesinde Bir Çok sorunu Kolayca Çözebilmenizi Sağlamaktadır. Sizler İçin Vaillant Kombi Arıza ve Hata Kodlarının Ne anlama Geldiğini ve Arıza Durumunda Neler Yapılması Gerektiği Konusun 25 Yıllık Kombi Tamir Ustası Ercan Yüksel’den Öğrendik. Tüm Detaylar Haberimizde…

Türkiye’de ve Dünyada en çok kullanılan kombi markası olan Vaillant dayanıklılığı ve sağlamlığı ile bu yerini hak etmiştir. Fakat kombinizden kaynaklanmasa da bir çok sebepten dolayı Vaillant kombi arıza verebilir. Bu arızalar su basıncı dan yada doğalgaz sorunlarından kaynaklanabilir yada cihazda yaşanan bir sıkıntıdan. Vaillant kombiler akıllı cihazlar olduğundan size hata kodları ile sorunu gösterir ve o hata koduna göre çözüm bularak sorunu kendinizde çözebilirsiniz. Arıza kodları bir çok Vaillant kombi modelinde aynıdır. Fakat en sağlıklı arıza kodu Vaillant Vuw, Vaillant VCK ve Vaillant turbo Tech modellerinde kullanılmaktadır. Bu 3 modelde de kodlar aynıdır.

vailant-kombi-hata-kodları

En çok raslanan hatalar ise Vaillant arıza kodu F22 , F24 , F28 ve F29 arıza kodlarıdır. Bu arızalarda genellikle servis çağırmaya ihtiyaç yoktur.

Vaillant Arıza Kodları ve Yapılması Gerekenler

Vaillant hata kodları ( F ) ile başlar her arıza kodu oluştuğunda değişen veya giderilen arızadan sonra ( Reset ) tuşuna basılmalıdır. Aksi taktirde arıza devam edecektir. Örneğin Vaillant kombinin gaz vanası kapalı iken kombinizi çalıştırdınız sonradan fark ettiğinizde gaz vanasını açtınız. Cihaz arıza konumuna geçtiğinden dolayı yine çalışmayacaktır. Bu yüzden Vaillant kombi üzerinde bulunan ( Reset ) alev işaretine bir kez 3-5 saniye basılı tutmalısınız.
Vaillant hata kodları “F” harfi ile başlamaktadır.  Değişiklik yada Onarım yapıldıktan sonra ” Reset” tuşuna basılmalıdır. Daha sonra cihazı yeniden başlatmalısınız. Yoksa arıza devam eder. Vaillant  kombiniz arıza verdiğin de ilk baş gaz vanalarını kontrol ediniz. Sonrasında su vanalarını kontrol edin ve son olarak cihazın su basıncının 1.5 bar civarında olup olmadığını kontrol ediniz. Vaillant  kombiler Arıza kodlarının %90 i bu sebeplerden dolayı vermektedir.
vailant-kombi-hata-kodları-29
Vaillant F0 Arıza Hata Kodu: Kalorifer su gidiş bölümünde NTC sensörü arızası var. NTC sensörü değiştirilmeli yada kabloları kontrol edilmelidir.(NTC sıcak ve soğuk suyu Anakarta ileten sensördür.)
Vaillant F1 Arıza Hata Kodu: Kalorifer su dönüş bölümünde NTC sensörü arızası var. NTC sensörü değiştirilmeli yada kabloları kontrol edilmelidir.
Vaillant F10 Arıza Hata Kodu: Kalorifer gidiş bölümündeki Sensör kısa devre yapmıştır. Sensörün değişmesi gerekir.
Vaillant F11 Arıza Hata Kodu: Kalorifer dönüş bölümündeki Sensör kısa devre yapmıştır. Sensörün değişmesi gerekir.
Vaillant F13 Arıza Hata Kodu: Boylerli cihazlarda çıkan hatadır. Genellikle Sensöt değişikliği ile çözülür.
Vaillant F20 Arıza Hata Kodu: Kaloriferlere giden su çok fazla ısındığında F20 hatası verir. Kombi kapatılıp bir süre beklenirse düzelir.

vailant-f22-kodu
Vaillant F22 Arıza Hata Kodu: En çok raslanan arızalardan biridir Cihazda su yok yada Kuru yanma durumunda cihaz. Yapılması gereken öncelikle Kombinin basıncının 1.5 bar da olduğu kontrol etmek. Sonrada cihazı resetleyin. Su pompası arızalandığında da bu hatayı vermektedir. Genellikle kombiye su bastıktan sonra sorun düzelir.
Vaillant F23 Arıza Hata Kodu: F22 hata kodu ile aynı sayılır. Tek farklı yeterli gelmeyen suyun çok fazla ısınmasıdır.
Vaillant F25 Arıza Hata Kodu: Atık gaz bölümünde gaz sıcaklığı yüksek olduğunda verir. Kombinin baca temizliği yapılmalıdır. ve bir süre bekletilmelidir.
Vaillant F27 Arıza Hata Kodu: Kombinin yanmadığını ama iyonların alevlendiğini görmesi hatasıdır. Genellikle anakart arızalarında bu sorun yaşanır. Servis çağırmak gereklidir.
Vaillant F28 Arıza Hata Kodu: En sık raslanan hatalardan biridir. Kombi ateşleme yaptığı halde gaz gelmemesidir. Bu durumda gaz vaları kontrol edilir. Kapalı ise açılır. Gaz vanaları açık ise gaz valflerinde sorun olabilir.

vailant-kombi-ariza-kodlari-f28
Vaillant F29 Arıza Hata Kodu: Ateşleme yapmadığı anlamına gelmektedir. Gaz vanalarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
Vaillant F32 Arıza Hata Kodu: Fan motorunda sorun anlamına gelir. Fan motoru kontrol edilmelidir.
Vaillant F37 Arıza Hata Kodu: Fan çalışması durmuş yada düzensiz çalışıyor anlamına gelir. Fanların kontrolü yapılmalıdır ve servis çağrılmalıdır.
Vaillant F42 Arıza Hata Kodu: Dolama direncinde kısa devre olduğunu gösterir.
Vaillant F43 Arıza Hata Kodu: Kodlama direncinde hata olduğunu gösterir.
Vaillant F60 Arıza Hata Kodu: Gaz armatürü ventillerinin kumandasında hata olduğunu gösterir
Vaillant F61 Arıza Hata Kodu: Gaz armatürü ventillerinin kumandasında hata olduğunu gösterir
Vaillant F62 Arıza Hata Kodu: Gaz armatürü ventillerinin kumandasında hata olduğunu gösterir
Vaillant F63 Arıza Hata Kodu: EEPROM da yani Anakartta bulunan micro işlemcide sorun olduğunu gösterir. Servis çağırmanız gerekmektedir.
Vaillant F64 Arıza Hata Kodu: Elektronik sensörler arıza olduğunu gösterir. Servis çağırmanız gerekir.
Vaillant F65 Arıza Hata Kodu: Genellikle eletronik sistemlerin ve anakartın çok ısındığında bu hatayı verir. Cihaz kapatılarak servis çağrılmalıdır.

vailant-kombi-ariza-kodlari
Vaillant F67 Arıza Hata Kodu: Alev sensörü alevde düzensizlik gördüğünde bu hatayı verir. Gaz gelişi kontrol edilmelidir.
Vaillant F70 Arıza Hata Kodu: Takılan Ekran yada Elektronik kart uyumsuz hatasıdır.
Vaillant F71 Arıza Hata Kodu: Gidiş sensörü arızalı değişmesi gerekir. Servis Çağrılmalıdır.
Vaillant F72 Arıza Hata Kodu: Gidiş veya dönüş sensöründe arızalar mevcut. Servis çağrılmalıdır.
Vaillant F73 Arıza Hata Kodu: Su basıncının çok düşük olduğu durumlarda bu arıza verir. Vanalar kontrol edilip su tazdiği kontrol edilmelidir.
Vaillant F74 Arıza Hata Kodu: Su basıncının çok yüksek olduğu durumlarda bu arıza hatası gelir. Vanalar kontrol edilmelidir.
Vaillant F75 Arıza Hata Kodu: Kombi 5 deneme sonunda pompa devreye sokamazsa bu hatayı verir. Pompa arızası olabilir.
Vaillant F77 Arıza Hata Kodu: Yoğuşma suyu seviyesi düşük olduğunda bu hatayı vermektedir.

 

Yorumlar
  1. Cavus utku dedi ki:

    Yeni kombilerle ilgili bisey yok resimli anlatim olmali