Xenon Far Araç Muayeneden Geçer mi ? Ağır mı Hafif Kusur mu? | 2024

Xenon Far araç muayeneden geçer mi? Xenon Far Araç Muayenesinden Geçer mi ?Xenon Far Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer ? Xenon Far Araç Muayene Kalır mı?

Xenon Far Araç Muayeneden Geçer mi ?

Günümüzde neredeyse spor araçların hepsinde Xenon Far kullanılmakta. Tabi kia raçlara çok farklı bir görünüm katmakta. Gece özellikle araçlar kendini daha güzel göstermekte. Fakat Xenon Far takılı araçlar araç muayenesinde sorunlarla karşılaşabilmekte. Özellikle internet üzerinde çok fazla bu konuda arama yapılmakta. Bunların başında Xenon Far Araç Muayeneden Geçer mi ? , Xenon Far Araç Muayeneden Kalır mı Geçer mi? Xenon Far Muayenede Sorun Çıkarır mı? gibi sorular gelmekte bu sorulara en doğru cevabı Tüvtürk Personeli Erkan beyden öğrendik.

Xenon Far Araç Muayeneden Ağır mı Hafif Kusur mu Geçer?

Araç muayenesinde en çok dikkat edilen noktaların başında farlar gelmektedir. Aracınız orijinal far standartlarına xenon far sistemi ile donatılmışsa aracınız tüvtürk araç muayenesinden hafif kusurlu olarak geçecektir. Fakat aracınıza sonradan bir xenon far takılmış ise aracınız araç muayenesinden ağır kusurlu olarak görülecek ve muayene tekrarına gönderilecektir.  Araç muayenesine gelmeden önce aracınızın orijinal farlarını takmanız başınızın ağrımamasına sebep olur bu nedenle orijinal far lambalarınızı atmamanızı tavsiye ediyoruz.

xenon-far-arac-muayeneden-kalirmi

Xenon Far

Işıklandırma işlemini, içerisinde bulundurduğu yüksek orandaki ksenon elementi ile sağlayan yüksek basınçlı cam tüpüne Xenon Far denilmektedir. Standart ışıklandırma sağlayan ampullerden daha fazla ışıklandırma sağlamaktadır.

Yüzde 15 daha fazla ışık imkanı sağlayan Xenon farlar, gün ışığına yakın kapasitede daha az yorucu ve daha az enerji tüketen kullanım imkanı sunmaktadır.

Motorlu taşıtlarda yüksek oranda kullanılmasa da daha kaliteli bir sürüş ve diğer sürücüler içinde önerilen far sistemidir. Gece sürüşlerinde ise yine standart farlara göre yüksek oranda yol görüşü sağlamaktadır.

xenon-far-arac-muayeneden-agirmi-hafif-kusurlumu-gecer

Xenon Far Nedir?

Xenon far, içerisinde xenon gazı bulunan mikro şarj lambası olarak tanımlanabilir. Gaz ile tepkimeye giren elektrotlar sayesinde ışıklandırması sağlanmaktadır. Renksiz, kokusuz ve ağır bir madde olan Xenon ile aydınlatma sağlamak için birçok sektörde kullanılmaktadır. Xenon farlar ise, motorlu taşıtlar için tasarlanmış araçların her iki tarafının ön kısımlarında kullanılmak için standart boyutlarda üretilmektedir. Daha sağlıklı olarak görülen bu farlar, araçlar için mercekli yapılarda tasarlanmaktadır.

Far içerisinde cam tüplere sıkıştırarak sokulan Xenon gazı ile Xenon farlar üretilmektedir.

Xenon Far’ın Avantajları Nelerdir?

Xenon farlar, diğer standart farlara oranla daha az enerji tüketmektedir. Bunun yanında daha uzun kullanım imkânı sunmaktadır. Gece yolculuklarında, kısa ya da uzun sürüşlerde hem karşıdan gelen sürücüleri hem de araç sahibini daha az yoran ışık sunmaktadır. Diğer far ampüllerinden daha dayanıklı olan Xenon far ampülleri sık sık apmül değiştirmeninde önüne geçmektedir.

Daha iyi ışık emilimi sağlayan Xenon farlar, bütçe açısından bazı araç sahiplerine pahalı gelebilmektedir.

xenon-far-arac-muayeneden-kalirmi2

Xenon Farların Cezası Var mı?

Aracınızın far kiti dışında aracınıza uygun olmayan farlar ile trafiğe çıkmanın cezası vardır.

2918 Sayılı Trafik Kanunu gereğince aykırı ışık kullanımının 144 lira cezası bulunmaktadır. Araca Xenon far taktırabilmek için yetkili servislerin yönlendirmeleri neticesinde uygun görülürse bu bir ihlal olmadığı anlamına gelir. Ancak aracınızın standart farları dışında uygun görülmeyen ve ihlale giren her türlü far ürünü çeşitleri ceza yazılması ve muayene esnasında olumsuz sonuç alınması demektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.